Europą vargina rekordinė kaitros banga | KaunoDiena.lt

EUROPĄ VARGINA REKORDINĖ KAITROS BANGA

  • 1

Didelę dalį Europos šeštadienį toliau alina didelių karščių banga, o Portugalijoje prognozuojama rekordinei artima 46 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Kitur dėl kaitros lydosi asfaltas, o policijos tarnybiniams šunims teko išduoti specialų apavą, kad jie nenusviltų letenų.

Aukščiausia temperatūra Europoje buvo užfiksuota 1977 metais Graikijoje – tąsyk Atėnuose termometrai rodė 48 laipsnius. 2003 metais Portugalijos mieste Amareležoje buvo užfiksuota 47,7 laipsnių kaitra, o pernai tokia temperatūra buvo Montoro mieste Ispanijoje.

Žemiau apžvelgiami dabartinės kaitros bangos padariniai įvairiose Europos šalyse.

Portugalija: kaitros pikas

Prognozuojama, kad šeštadienis Portugalijoje bus karščiausia šios vasaros diena, sakė šalies Jūrų ir atmosferos instituto (IPMA) atstovė Paula Leitao (Paula Leitaun). Netoli Lisabonos esančiame Setubalio mieste prognozuojama iki 46 laipsnių Celsijaus.

Ši temperatūra nedaug skiriasi nuo 48 laipsnių kaitros, dabar prognozuojamos Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje, vienoje karščiausių ir sausringiausių mūsų planetos kampelių, rodo JAV meteorologinių prognozių bendrovė „AccuWeather“.

Penktadienį 16 Portugalijos stočių užfiksavo rekordiškai aukštas temperatūras. Netoli Setubalio esančiame Alkaser do Salyje oras įkaito iki 45,9 laipsnio.

Lisabonos valdžia uždarė vaikų žaidimų aikšteles ir paragino žmones vengti rengti iškylas ir užsiimti kitokia veikla lauke.

Anksčiau šeštadienį buvo atidarytos prieglaudos, kad benamiai galėtų apsisaugoti nuo svilinančios kaitros.

Ispanija: trys aukos

Ispanijos pietuose esančiame turistų pamėgtame Kordobos mieste prognozuojamas 45 laipsnių karštis.

Šią savaitę kaitra šalyje jau pareikalavo trijų žmonių gyvybių.

Barselonoje vienas vidutinio amžiaus vyras, veikiausiai benamis, penktadienį buvo rastas susmukęs gatvėje ir vėliau mirė nuo šilumos smūgio, sakoma Katalonijos civilinės saugos agentūros pranešime.

Dar du vyrai – į 5-ą dešimtį įžengęs kelininkas ir 78 metų pensininkas, dirbęs savo darže – mirė anksčiau šią savaitę.

Austrija: batai šunims

Vienos policijos kinologai su tarnybiniais šunimis patruliuos paplūdimio tinklinio turnyre. Kad keturkojai nenusviltų letenų, jie bus apauti specialiais batukais.

Policija nurodė, kad netgi tuo atveju, jeigu šeštadienį temperatūra nebus itin aukšta – apie 34 laipsnius – šunims teks ištisas valandas vaikščioti įkaitusiu paviršiumi, kurio temperatūra saulėkaitoje legvai gali viršyti 50 laipsnių, tad šunų letenas būtina apsaugoti.

Nyderlandai: lydosi asfaltas

Olandijos valdžia uždarė kai kuriuos greitkelių ruožus, kur dėl kaitros pradėjo lydytis asfalto danga.

Tuo metu šalies vidurio regione esančiame Zvolėje imtasi genėti apie 100 tuopų šakas.

Nyderlandų visuomeninė televizija NOS aiškina, kad esant didelei kaitrai šių medžių šakos gali pradėti lūžinėti ir sukelti pavojų praeiviams bei vairuotojams.

Prancūzija: išjungiami branduoliniai reaktoriai

Prancūzijoje dėl karščių bangos uždaryti keturi branduoliniai reaktoriai.

Energetikos įmonė EDF pranešė, kad šių priemonių imtasi, siekiant išvengti per didelio upių vandens įšilimo. Jėgainės upių vandenį naudoja reaktoriams aušinti ir įšilusį išleidžia jį atgal į vandens telkinius.

Šeštadienis taip pat bus viena judriausių dienų šalies keliuose, nes dalis liepą atostogavusių žmonių grįžta namo, o atostogausiantys rugpjūtį plūsta į kurortus.

Priešpiet šalies keliuose buvo susidarę iš viso 670 km ilgio automobilių spūsčių, nurodė Prancūzijos susisiekimo tarnybos. Kaitra vietomis taip pat pradėjo tirpdyti asfaltą.

Italija: pavojus žmonių sveikatai

Italijoje ši diena irgi viena judriausių šią vasarą – dėl tų pačių priežasčių kaip Prancūzijoje.

Atostogautojai, kad ir kur bevyktų, tikriausiai susidurs su ekstremaliais orais.

Šiaurėje automobiliai perkaista tvyrant dideliems karščiams, o pietuose popiet prognozuojamos smarkios audros su kruša.

Šią savaitę aplinkosaugos asociacija „Legambiente“ paskelbė ataskaitą apie kaitros bangų neigiamus padarinius.

Dokumente nurodoma, kad Lacijaus regione, kuriam priklauso Roma, nuo 2000 metų karščiai nulėmė iš viso apie 7,7 tūkst. žmonių mirtį.

Švedija: atgaiva

Po karščiausios per daugiau kaip 250 metų liepos į Švediją šeštadienį atslinko liūtys, atvėsinę orus didžiojoje šalies dalyje.

Termometrai rodė švediškai vasarai įprastesnę 20–25 laipsnių Celsijaus temperatūrą, nurodė šalies Metereologijos ir hidrologijos institutas.

GALERIJA

  • Europą vargina rekordinė kaitros banga
  • Europą vargina rekordinė kaitros banga
  • Europą vargina rekordinė kaitros banga
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Klausimėlis TIK toks: išjungus VISAS vėjo jėgaines PER KIEK metų orai grįš į ankstesnę būseną?.. KIEK mes dar SAVO kančiomis ir gyvybėmis padėsim vėjininkams turtus krauti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS