Europos Parlamento pirmininkas atmetė britų premjerės kaltinimus kišimusi | KaunoDiena.lt

EUROPOS PARLAMENTO PIRMININKAS ATMETĖ BRITŲ PREMJERĖS KALTINIMUS KIŠIMUSI

  • 0

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) ketvirtadienį atmetė britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) kaltinimą, kad Europos Sąjunga bando paveikti Didžiojoje Britanijoje birželį įvyksiančius pirmalaikius rinkimus.

„Niekas nebando paveikti rinkimų kampanijos Jungtinėje Karalystėje baigties“, – Europos istorijos muziejaus Briuselyje atidarymo užkulisiuose žurnalistams sakė A.Tajani.

„Kai sakoma, kad būti Europos Sąjungos nare yra ne tas pats, kas nepriklausyti ES, tai nėra nei ataka, nei blogas žodis“, – sakė A.Tajani.

T.May trečiadienį apkaltino Briuselį bandymu paveikti rinkimus „grasinimais Britanijai“ dėl „Brexit“ derybų, ES ir Londonui apsikeitus kirčiais dėl skyrybų sąlygų.

T.May savo salvę paleido bloko „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) perspėjus, kad derybos dėl Britanijos išstojimo iš ES nebus greitos ir neskausmingos.

Ministrė pirmininkė sakė, kad Europos Komisija savo poziciją toku metu griežtina „tyčia“, kad paveiktų birželio 8-osios rinkimų rezultatus.

Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) atstovas neteikė didelės reikšmės T.May komentarams, kuriuos priskyrė rinkimų kampanijos retorikai.

„Mes nesam naivūs. Žinome, kad Jungtinėje Karalystėje vyksta rinkimai“, – trečiadienį sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

„Mes čia, Briuselyje, labai užsiėmę savo politikos darbu, turime labai daug darbo, – sakė jis. – Trumpai (sakant), mes labai užsiėmę ir „nebreksinsime“ savo darbo.“

Išbandymas premjerės pozicijai dėl „Brexit“

Theresos May (Terezos Mei) ketvirtadienį laukia pirmasis rinkimų išbandymas nuo tada, kai ji stojo prie Didžiosios Britanijos vyriausybės vairo.

Šie vietos rinkimai vyksta Th.May sugriežtinus savo poziciją dėl „Brexit“ derybų likus kelioms savaitėms iki svarbių visuotinių rinkimų.

Britai ketvirtadienį išrinks tūkstančius naujų vietos tarybų narių, o šie rinkimai bus atidžiai stebimi laukiant patvirtinimo, kad Th.May Konservatorių partija, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, tvirtu žingsniu juda link pergalės birželio 8 dieną vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

Anglijoje, Škotijoje ir Velse ketvirtadienį vyksta kova dėl beveik 5 tūkst. vietos tarybų narių mandatų. Taip pat tiesiogiai renkami aštuoni merai.

Ekspertai ragina nesiremti šių vietos rinkimų rezultatais prognozuojant ateinantį mėnesį vyksiančių visuotinių rinkimų baigtį. Jie pažymi, kad vietos rinkimuose daugiausiai dėmesio skiriama vietos problemoms ir rinkėjai per juos dažnai linkę nubausti esamą vietos valdžią.

Tačiau šie vietos rinkimai vyksta ypatingomis sąlygomis, turint galvoje politinius neramumus, kuriuos išprovokavo praėjusių metų „Brexit“ referendumas, ir faktą, kad vos už kelių savaičių bus renkamas šalies parlamentas.

„Grasinimai Britanijai“

Th.May kovo 29 dieną oficialiai inicijavo dvejus metus truksiantį išstojimo iš Europos Sąjungos procesą

Prieš dvi savaites premjerė netikėtai nusprendė skelbti pirmalaikius rinkimus, siekdama užsitikrinti tvirtesnį mandatą prieš derybas su Briuseliu.

Vyriausybės vadovė puikiai supranta, kad ketvirtadienį daug rinkėjų eis prie balsadėžių galvodami apie „Brexit“

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. (9 val. Lietuvos laiku) ir dirbs iki 22 valandos. Rezultatų laukiama penktadienį.

Trečiadienį kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Londone, Th.May pažėrė kritikos Briuseliui, kuris, pasak jos, svaidosi „grasinimais Britanijai“ dėl „ skyrybų “proceso.

Londonas ir Briuselis surėmė ietis dėl Britanijos išstojimo sąskaitos, o Th.May apkaltino ES, kad ši tyčia būtent dabar sugriežtino savo poziciją, „siekdama paveikti ateinantį mėnesį vyksiančių visuotinių rinkimų rezultatus“.

Opozicijos lyderiai tvirtina, kad premjerė naudoja derybų su ES kortą siekdama atitraukti dėmesį nuo kitų problemų, o leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) apkaltino Th.May „žaidžiant pramoginius žaidimus“.

Leiboristai viešosios nuomonės apklausose daugiau nei 20 procentinių punktų atsilieka nuo konservatorių. Vietos rinkimai turėtų patvirtinti, koks rimtas iššūkis laukia J.Corbyno partijos visuotiniuose rinkimuose.

„Jie (vietos rinkimai) suteiks tam tikros svarbios informacijos apie paramos pobūdį, taip pat – kur partijų pozicijos yra stipriausios ir kur – silpniausios“, – sakė Anthony Wellsas (Entonis Velzas) iš sociologinių tyrimų bendrovės „ YouGov“.

Papildomas poveikis

„Konservatoriams labai gerai sekasi, ir tai beveik neabejotinai padarys papildomą poveikį vietos rinkimams“, – sakė Kardifo universiteto politologijos profesorius Rogeris Scully (Rodžeris Skalis).

Vis dėlto susidaryti bendrą vaizdą apie nuotaikas šalyje pagal ketvirtadienį vystančius rinkimus bus nelengva, nes nebus renkamos vietos tarybos Anglijos didžiuosiuose miestuose, kuriuose paprastai būna įsitvirtinę leiboristai.

„Pažiūrėkime, kas nutiks. Galbūt tai bus įdomi galimybė įvertinti padėtį platesniu kampu ir (patikrinti), kiek tikslios yra apklausos“, – sakė vienas aukšto rango šaltinis Leiboristų partijoje.

Mažesnė proeuropietiška Liberalų demokratų partija, anksčiau dirbo koalicinėje vyriausybėje su konservatoriais, bet buvo beveik visiškai nušluota nuo politinio žemėlapio per 2015 metų visuotinius rinkimus. Ji tikisi ketvirtadienį sustiprinti savo pozicijas ir įgyti tam tikrą pagreitį prieš birželio visuotinius rinkimus.

Kita vertus, prieš ES ir masinę imigraciją nusistačiusi Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP), kaip prognozuojama, praras daugumą turimų vietų tarybose. Kai buvo pasiektas pagrindinis UKIP tikslas – užsitikrinti „Brexit“, jai sunkiai sekėsi rasti naują vaidmenį.

Tuo tarpu Škotijoje vietos valdžios rinkimai parodys, kiek tvirta yra valdančioji Škotijos nacionalinė partija (SNP). Po „Brexit“ referendumo ši partija ragino surengti naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS