Europos šalys kviečiasi Rusijos diplomatus dėl A. Navalno mirties | KaunoDiena.lt

EUROPOS ŠALYS KVIEČIASI RUSIJOS DIPLOMATUS DĖL A. NAVALNO MIRTIES

  • 2

Daugybė Europos vyriausybių pirmadienį iškvietė Rusijos diplomatus dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties kalėjime.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė) vizito Argentinoje metu sakė, kad Rusijos ambasadorius Paryžiuje bus iškviestas, o Norvegijos užsienio reikalų ministerija išplatino pareiškimą, kad kviečia savo vyriausiąjį Rusijos diplomatą pokalbiui dėl A. Navalno mirties.

„Pokalbyje bus išsakyta Norvegijos nuomonė dėl Rusijos valdžios atsakomybės už žūtį ir siekio sudaryti sąlygas skaidriam tyrimui“, – teigė Norvegija ir pridūrė, kad susitikimas dar neįvyko, bet netrukus įvyks.

Po to, kai anksčiau pirmadienį Lietuva, Suomija, Vokietija, Ispanija, Švedija ir Nyderlandai paskelbė, kad iškvietė Rusijos ambasadų diplomatus,  Londonas buvo tą patį padaręs penktadienio vakarą.

Apie A. Navalno mirtį atokiame kalėjime Arktyje, kur 47 metų vyras atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę po to, kai 2020 metais išgyveno pasikėsinimą apnuodyti, dėl kurio kaltino Kremlių, buvo paskelbta penktadienį.

„Vladimiro Putino režimas dar kartą parodė savo tikrąją prigimtį“, – pirmadienį sakė prancūzų ministras S. Sejourne.

Vakarų šalys vieningai kaltina Rusijos valdžią dėl jo mirties, dėl kurios opozicija likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kurie, kaip tikimasi, sustiprins tvirtą rusų prezidento V. Putino valdžią, neteko svarbiausio savo veikėjo.

2020 metais jis grįžęs į Rusiją buvo suimtas ir galiausiai nuteistas kalėti.

Suomijos užsienio reikalų ministerija socialiniame tinkle „X“, paragino Rusiją „paleisti visus politinius kalinius“ ir patvirtino, kad pirmadienį kreipėsi į ambasadorių.

„Baisu, kad Aleksejus Navalnas sumokėjo aukščiausią kainą už savo kovą už laisvą ir demokratinę Rusiją, – Nyderlandų užsienio reikalų ministrė Hanke Bruins Slot (Hankė Breins Slot) rašė „X“. – Primygtinai raginame Rusiją perduoti A. Navalno kūną jo šeimai ir artimiesiems.“

Anksčiau pirmadienį Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) pareiškė, kad iškvietė Rusijos ambasadorių, ir paragino Europos Sąjungą apsvarstyti „naują sankcijų režimą, nukreiptą prieš Rusijos vidaus represijas“.

Penktadienį Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas) pareiškė, kad Madridas „reikalauja išsiaiškinti (mirties) aplinkybes“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Juos reikia ne kviestis o mesti lauk .

Algirdas

kviečiasi, išsako savo nuomonę, ką dar begali padaryti...o Rusijos režimui nu-si-spjaut, jie daro savo...pradėk prieš bet kokią valdžią "šiauštis", taip sakant, ir gero nesulauksi, bus ir žmogaus teisės "pamirštos" ir pan...valdžia, kokia bebūtų, nėra GĖRIS...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS