Ukrainos URM vadovą šokiravo tarptautinė reakcija į žurnalisto nužudymo inscenizaciją | KaunoDiena.lt

UKRAINOS URM VADOVĄ ŠOKIRAVO TARPTAUTINĖ REAKCIJA Į ŽURNALISTO NUŽUDYMO INSCENIZACIJĄ

  • 8

Ukrainos užsienio reikalų ministras Arsenas Avakovas ketvirtadienį išreiškė nuostabą dėl įvairių tarptautinių organizacijų, kritikavusių jo šalies specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos operaciją, per kurią buvo inscenizuota žurnalisto Arkadijaus Babčenkos mirtis.

„Mane stebina daugumos tarptautinių organizacijų pareiškimai, kad „kas čia buvo – dezinformavo visuomenę“. Nejau norėjote, kad A. Babčenka būtų nužudytas? Ir tokiu atveju, jūs, „Amnesty International“ ar „Reporteriai be sienų“, sakytumėte: štai, turime dar vieną žuvusį žurnalistą?“ – kalbėjo Ukrainos diplomatijos vadovas, susitikęs su žurnalistais Kijeve po Patrulių policijos akademijos ir pirmos policininkų laidos pristatymo.

A. Avakovas pridūrė, kad palaiko specialiųjų tarnybų veiksmus, kurių imtasi siekiant užkirsti kelią žmogaus nužudymui.

„Dėl to, švelniai tariant, stebina ir šokiruoja tokie kai kurių tarptautinių autoritetų pareiškimai. Manau, kad ateityje Ukrainos specialiosios tarnybos ir teisėsaugos organai nesivadovaus visuomenės nuomone, (negalvos), ką apie juos pasakys vienas ar kitas pseudomoralinis autoritetas, o (rūpinsis) tuo, kad mūsų teritorijoje būtų saugu, o žmonės nebūtų puolami“, – pareiškė ministras.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras (Harlemas Deziras) kritikavo Ukrainos saugumo tarnybos surengtą A. Babčenkos mirties inscenizaciją.

A. Babčenka trečiadienį pasirodė gyvas ir sveikas Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje Kijeve, praėjus mažiau nei 24 valandoms po valdžios atstovų pareiškimo, kad jis tris šūviais iš nugaros buvo nušautas savo namų Kijeve laiptinėje, užsakytos žmogžudystės stiliumi.

Žurnalistas, ne kartą sulaukęs grasinimų mirtimi už savo darbą, sakė dalyvavęs SBU „specialiojoje operacijoje“, siekiant sugauti jį iš tiesų nužudyti norėjusius asmenis.

Spaudos ir informacijos laisvę ginanti nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) trečiadienį pasmerkė Kremlių kritikavusio žurnalisto mirties inscenizaciją Kijeve ir pavadino tai „apgailėtinu triuku“.

Tuo tarpu Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė nesuprantantis Ukrainos veiksmų surežisavus A. Babčenkos mirtį.

„Aš tokių „specoperacijų“ nesuprantu, tai man – nesuvokiami dalykai. Aišku, vienintelė gera žinia iš visos šios istorijos yra tai, kad jis gyvas“, – teigė L. Linkevičius.

Per kitą ataką aš būtinai mirsiu.

ES misija su inscenizacija nesusijusi

Europos Sąjungos misija Kijeve bendradarbiauja su Ukrainos valdžia saugumo klausimais, tačiau su žurnalisto A. Babčenkos nužudymo inscenizacija ji neturi nieko bendra, ketvirtadienį pareiškė Bendrijos diplomatijos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) atstovė Maja Kocijančič.

„Taip, turime Misiją Ukrainoje, dirbančią su Ukrainos valdžia saugumo sektoriaus ir pilietinės sferos reformavimo srityje. Tokie jos įgaliojimai. Tačiau ši operacija buvo Ukrainos saugumo tarnybos operacija; joje mūsų misija nedalyvavo“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė ji.

„Palaikome kontaktą su savo draugais ukrainiečiais, kad sužinotume daugiau detalių. Ir kaip jau sakėme vakar, džiaugiamės, kad ponas Babčenka yra gyvas, kad jis tebėra su mumis. Pabrėžėme būtinybę ginti žiniasklaidą ir žurnalistų darbą“, – pridūrė M. Kocijančič.

Be to, ji sakė, jog „Ukraina yra labai ypatingoje situacijoje saugumo srityje dėl padėties Kryme ir konflikto šalies rytuose, o tokiame kontekste Ukraina, kaip ir bet kurios šalys, turi teisę reaguoti, kad apgintų nacionalinius interesus ir teritorijas“.

Gina sprendimą inscenizuoti jo mirtį

A. Babčenka gina SBU surengtą jo mirties inscenizavimą. Išpuolio prieš jį pavojus buvo realus, rašo A. Babčenka socialiniame tinkle „Facebook“: „Viskas buvo tiksliai taip, kaip pasakyta“.

Kas jam priekaištauja suklaidinus žiniasklaidą, tas esą turi „įrodyti savo ištikimybę principams ir aukštą moralę ir išdidžiai iškėlęs galvą mirti“. Socialiniame tinkle „Twitter“ žurnalistas ironiškai atsiprašė už tai, kad dar yra gyvas. „Per kitą ataką aš būtinai mirsiu“, – rašė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vycka

tam avigalviui dabar neilgai liko ant zoles sikti...

Anonimas

kai ukraina numuse malaizijos lektuva, tai itakojo ES ivesti trecia sankciju paketa rusijai. Tai buvo baisus, bet logiskas sprendimas. Bet cia kas per nesamone.....visai apsisyko

Anonimas

Idomu, jiems naglai meluoja o jie ka durneliai rankutem turi ploti. Kiek gali testis tie chaholu issidirbinejimai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS