„Facebook“ blokavo šimtus dezinformacijos kanalų | KaunoDiena.lt

"FACEBOOK" BLOKAVO ŠIMTUS DEZINFORMACIJOS KANALŲ

  • 0

Socialinis tinklas „Facebook“ antradienį paskelbė ėmęsis veiksmų prieš slapias klaidinančios informacijos kampanijas, susijusias su Iranu ir Rusija, bei uždaręs šimtus paskyrų, intensyvindamas kovą su melagingomis naujienomis artėjant rinkimams Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse.

„Facebook“ pašalino daugiau kaip 650 paskyrų, grupių ir puslapių, kurie buvo identifikuoti kaip „paskyrų tinklai, klaidinantys žmones apie savo veiklą“, sakė socialinį tinklą valdančios bendrovės generalinis direktorius Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas).

Tyrimas tebevykdomas, taip pat informuota JAV teisėsauga, bet kai kurių puslapių turinys buvo susietas su Iranu ir grupėmis, veikiausiai palaikančiomis ryšius su Rusijos žvalgybos operacijomis, paskelbė socialinis tinklas.

„Esame įsitikinę, kad jie yra dviejų (atskirų) kampanijų dalys“, – sakė M. Zuckerbergas.

Minimose paskyrose, įskaitant atidarytas „Facebook“ valdomame tinkle „Instagram“, buvo skelbiamas turinys, pateikiamas kaip nepriklausomų šaltinių arba pilietinės visuomenės grupių skelbiamos naujienos, bet iš tikrųjų jos veikė koordinuotai, per spaudos konferenciją sakė kompanijos vadovai.

Šiose paskyrose skelbiamas turinys buvo orientuotas į feisbuko vartotojus Didžiojoje Britanijoje, Lotynų Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Jungtinėse Valstijose, sakė „Facebook“ kibernetinio saugumo politikos vadovas Nathanielis Gleicheris (Natanielis Gleicheris).

„Facebook“ pradėjo tyrimą gavusi informacijos iš kibernetinio saugumo bendrovės „FireEye“, susijusios su socialinio tinklo paskyrų grupe „Liberty Front Press“ ir kitais interneto kanalais.

Bendrovė nustatė šių paskyrų ryšį su Irano valstybine žiniasklaida, patikrinusi viešai prieinamą tinklalapių registracijos informaciją, kompiuterinius adresus ir informaciją apie paskyrų administratorius, sakė N. Gleicheris.

Tarp pateiktų pavyzdžių minima paskyra „Quest 4 Truth“, tvirtinusi esanti nepriklausoma Irano žiniasklaidos organizacija. Ji buvo susieta su anglų kalba transliuojančia naujienų televizija „Press TV“, glaudžiai susijusia su Irano valstybine žiniasklaida, nurodė N. Gleicheris.

Pirmosios „Liberty Front Press“ grupės feisbuko paskyros buvo sukurtos 2013 metais. Jos skelbė daugiausiai politinį turinį, susijusį su Artimaisiais Rytais, taip pat Britanija, Lotynų Amerika ir JAV.

„Facebook“ taip pat pašalino grupę puslapių ir paskyrų, susijusių su šaltiniais, kuriuos JAV vyriausybė anksčiau yra identifikavusi kaip Rusijos karines tarnybas, sakė N. Gleicheris.

„Dalis jų yra tie patys blogi veikėjai, kuriuos pašalinome dėl kibernetinio saugumo atakų prieš 2016 metų JAV rinkimus, ši naujesnė veikla buvo sutelkta į politiką Sirijoje ir Ukrainoje“, – aiškino N. Gleicheris.

Šios paskyros buvo susietos su grupe „Inside Syria Media Center“. Pastaroji, kaip nustatė analitinis centras „Atlantic Council“ ir kitos organizacijos, slapta skleidė prorusišką ir Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą palankiai nušviečiantį turinį.

„Draudžiame tokio tipo veiklą dėl autentiškumo reikalų, o žmonėms reikia pasitikėti tuo, ką jie mato per „Facebook“, – sakė M. Zuckerbergas.

Liepą „Facebook“ uždarė daugiau kaip 30 suklastotų puslapių ir paskyrų, susijusių su tikėtinomis „koordinuotomis“ pastangomis pakreipti visuomenės nuomonę politiniais klausimais prieš lapkritį vyksiančius JAV kadencijos vidurio rinkimus, tačiau šios veiklos šaltinis nebuvo įvardytas.

Tąsyk „Facebook“ nurodė, kad „blogų veikėjų“ paskyros didžiausiame pasaulyje socialiniame tinkle ir jo dalijimosi nuotraukomis platformoje „Instagram“ negali būti siejamos su Rusija, naudojusia interneto kanalus skleisti dezinformacijai prieš 2016 metų prezidento rinkimus.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS