„Facebook“ išplės su „Brexit“ referendumu susijusių melagingų naujienų tyrimą | KaunoDiena.lt

„FACEBOOK“ IŠPLĖS SU „BREXIT“ REFERENDUMU SUSIJUSIŲ MELAGINGŲ NAUJIENŲ TYRIMĄ

  • 1

Numanomą Rusijos kišimąsi per „Brexit“ referendumo kampaniją tiriantys Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai trečiadienį atskleidė, kad socialinį tinklą „Facebook“ valdanti bendrovė sutiko išplėsti tyrimą dėl melagingų naujienų, susijusių su šiuo plebiscitu.

Bendruomenių Rūmų skaitmeninių technologijų, kultūros, žiniasklaidos ir sporto komitetas nurodė, kad „Facebook“ politikos Britanijoje vadovas Simonas Milneris (Saimonas Milneris) pažadėjo, jog jo kompanija dabar ieškos „darinių, dalyvavusių koordinuotoje veikloje, susijusioje su „Brexit“ referendumu“. Manoma, kad ši veikla buvo organizuojama iš Rusijos.

S. Milneris nurodė, kad saugumo ekspertai „nedelsdami“ pradės tyrimą, bet rezultatų gali tekti laukti kelias savaites.

Šis pasižadėjimas, išdėstytas laiške minėto komiteto pirmininkui Damianui Collinsui (Deimianui Kolinsui), buvo paskelbtas įstatymų leidėjams pareikalavus, kad „Facebook“ ir „Twitter“ suteiktų platesnės informacijos apie numanomą Rusijos kišimąsi per socialinius tinklus, vykdytą prieš 2016-ųjų birželį įvykusį referendumą.

„Būtų teisinga, jeigu tokios bendrovės kaip „Facebook“ inicijuotų savo tyrimą dėl tokių klausimų, kai yra itin aiškus visuomenės interesas, o ne vien veikti pagal jiems suteiktą žvalgybos informaciją, – sakoma D. Collinso pareiškime. – Jie turi geriausias galimybes tirti veiklą savo pačių platformoje.“

D. Collinsas anksčiau priekaištavo, kad per savo ankstesnį tyrimą dėl numanomos Rusijos dezinformacijos kampanijos „Facebook“, neatliko „jokio darbo“.

Jungtinės Karalystės rinkimų komisija prašė Kalifornijoje įsikūrusios bendrovės patikrinti paskyras, siejamas su Rusijoje veikiančia „Interneto tyrimų agentūra“, dar žinoma kaip „trolių fabrikas“. Manoma, kad per socialinių tinklų paskyras, susijusias su šia propagandos organizacija, taip pat buvo stengiamasi paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų baigtį.

„Facebook“ praeitą mėnesį padarė išvadą, kad šios veiklos poveikis Britanijoje buvo ribotas, nes prieš referendumą buvo skirta mažai lėšų atitinkamoms reklamoms.

Vis dėlto D. Collinso komitetas šias išvadas vertino skeptiškai ir paprašė bendrovės ištirti iš naujo.

Savo laiške parlamento nariams S. Milneris nurodė, kad „Facebook“ laikosi nuomonės, jog nustatytos su Rusija susijusios paskyros „atrodo esančios labiausiai tikėtina sritis“, kur būtų galima rasti įrodymų apie kišimąsi Britanijoje. Jis pridūrė, kad „Facebook“ sutinka duomenis patikrinti nuodugniau.

„Tikiuosi pamatyti šio tyrimo rezultatus ir esu tikras, kad norėsime apie tai paklausinėti „Facebook“, kai žinosime rezultatus“, – pažymėjo D. Collinsas.

„Facebook“, taip pat „Twitter“ ir „Google“ administracijų pareigūnai įrodymų apie skleistas melagingas naujienas parlamento tyrėjams turėtų pateikti vasarį, kai grupė įstatymų leidėjų šiuo tikslu apsilankys Amerikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manyciau lengviau butu

jei TRUMPAS uzdarytu y durnyna Clintoninius ,,,dzimakratus,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS