F.W. Steinmeieris: JT taikdarių įvedimas sureguliuotų konfliktą Rytų Ukrainoje | KaunoDiena.lt

F.W. STEINMEIERIS: JT TAIKDARIŲ ĮVEDIMAS SUREGULIUOTŲ KONFLIKTĄ RYTŲ UKRAINOJE

  • 3

Jungtinių Tautų (JT) taikdarių misija Rytų Ukrainoje galėtų padėti įgyvendinant Minsko susitarimus, antradienį pareiškė Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

„Aš apie tai (taikdarišką misiją) kalbėjau įvairiose vietose ir su įvairiais partneriais, tačiau mes nedaug pasistūmėjome ieškodami bendro sutarimo. Kol kas negaliu kalbėti apie šių derybų rezultatus ir ką nors prognozuoti. Tačiau visuose tuose mano minėtuose pokalbiuose, su kuo ir kur jie bevyktų – ar Berlyne, ar Achene, ar Sočyje – buvo kalbama apie šią JT taikdarišką misiją, todėl turiu vilties, kad būtent taip mes galime pasistūmėti (įgyvendindami Minsko susitarimus)“, – sakė F. W. Steinmeieris spaudos konferencijoje Kijeve, kur dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Svečias pabrėžė, kad kol kas Minsko susitarimai neturi jokios alternatyvos, todėl reikia eiti jų įgyvendinimo keliu.

„Palaipsniui stumiamės į priekį, lėtai, bet reikia judėti toliau. Tam reikia derybų, pokalbių, taip pat ir dėl JT (taikdarių) misijos“, – pridūrė Vokietijos prezidentas.

Savo ruožtu P. Porošenka pareiškė, kad JT taikdariška misija būtų pirmas Minsko susitarimų įgyvendinimo saugiklis, kuris galėtų užtikrinti saugumą ir susidūrimo linijoje, ir visoje „okupuotoje“ teritorijoje, ir net neteisėtų ginkluotų grupuočių nusiginklavimą, išvedant kariuomenę iš Rytų Ukrainos.

„Tam reikalingas vienintelis instrumentas – taikdariška operacija, kuriai suteiktas JT Saugumo Tarybos mandatas. Prisiminkite, kad šios iniciatyvos aš reikalavau dar 2015 metais. Man malonu, kad šią iniciatyvą dabar palaiko visas pasaulis. Noriu padėkoti ponui prezidentui už tai, kad JT taikdariška iniciatyva yra (numatyta) Vokietijos vyriausybės koalicinėje sutartyje,“- sakė P. Porošenka.

„Esu įsitikinęs, kad šiandien mums reikia labai efektyviai derinti savo veiksmus su savo partnerių, įskaitant Prancūziją, Britaniją ir JAV, veiksmais... kad ši misija prasidėtų dar šiais metais“,– kalbėjo Ukrainos vadovas.

„Esu įsitikinęs, kad mums reikėtų tai aptarti Normandijos formatu, noriu kuo greičiau sušaukti (Normandijos ketvertą). Mums negalima delsti nė savaitės, nė dienos“,– pridūrė jis.

P. Porošenka taip pat sakė, kad JT Saugumo Tarybos sprendimas turėtų būti panašus į „konkrečias „kelio gaires“, ką ir kada reikia daryti“.

„Būtinybė kuo greičiau pradėti taikdariškas operacijas šiandien mums yra iššūkis, ir mums reikia deramo atsakymo“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Tie 'taikdariai' savo veiklą nuo Palestinos pradėjo... ir tik konfliktą įamžino; norim dar vieno tokio nuolat rusenančio konfliktų židinio?

juk

tie /taikdariai/ bus su automatais ir vel /vsio po staromu/........

Patikslinimas

JT taikdarius reikia skubiai įvesti į Kijevą ir taip bus sureguliuotas konfliktas. Rekia raminti Kijevo fašistus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS