G-7 paragino Rusiją paleisti suimtus Ukrainos jūrininkus | KaunoDiena.lt

G-7 PARAGINO RUSIJĄ PALEISTI SUIMTUS UKRAINOS JŪRININKUS

  • 3

Didžiojo septyneto (G-7) šalys penktadienį pavadino Rusijos sprendimą perimti prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų trys ukrainiečių laivus nepagrįstu, pareikalavo paleisti 24 suimtus jūrininkus ir pabrėžė, kad ši konfrontacija „pavojingai padidino įtampą“.

Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, JAV ir ES diplomatijos vadovai paragino Rusiją „paleisti sulaikytas įgulas ir laivus bei susilaikyti nuo trukdymo teisėtai plaukioti Kerčės sąsiauriu“.

G-7 šiuo metu pirmininkaujanti Kanada išplatintino bendrą pareiškimą, kuriame ministrai išreiškė „itin didelį susirūpinimą“ ir perspėjo, kad incidentas „pavojingai padidino įtampą“ regione.

„Nėra jokio pateisinimo Rusijos karinės jėgos panaudojimui prie ukrainiečių laivus ir šių laivų įgulas“, – teigiama komunikate.

Trečiadienį Ukraina 30-čiai dienų įvedė karo padėtį 10-yje savo regionų prie Rusijos, Juodosios jūros ir Azovo jūros po sekmadienį Kerčės sąsiauryje įvykusio pirmosios tiesioginės konfrontacijos tarp Kijevo ir Maskvos nuo 2014-ųjų, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Tais pačiais metais Ukrainos rytuose įsiplieskė jau 10 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavęs ginkluotas konfliktas tarp vyriausybės ir Rusijos remiamų separatistų.

Anot jūrininkų advokato, dviems mėnesiams šiuos kariškius įkalinusi Rusija perkėlė juos iš Krymo į Maskvą.

Septynios labiausiai išsivysčiusios šalys paragino „elgtis santūriai, gerbti tarptautinę teisę ir užkirsti kelią bet kokiam tolesniam eskalavimui“.

Tuo pat metu G-7 dar kartą patvirtino, kad „nepripažįsta ir niekada nepripažins Rusijos įvykdytos neteisėtos Krymo pusiasalio aneksijos“ bei vėl išreiškė „tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Po 20-metų tiurmos ukram...

Eugenijus

Man tai atrodo, kad G20, o ne G7

7 sunys sunys loja .......

o karavanas toliau zygiuoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS