G. Thunberg nuteista už nepaklusimą Švedijos policijai, jai skirta bauda | KaunoDiena.lt

G. THUNBERG NUTEISTA UŽ NEPAKLUSIMĄ ŠVEDIJOS POLICIJAI, JAI SKIRTA BAUDA

  • 58

Švedijos teismas pirmadienį garsiąją šalies klimato aktyvistę Gretą Thunberg (Gretą Tunberg) pripažino kalta dėl to, kad praėjusį mėnesį Malmės mieste vykusiame mitinge ji nepakluso policijos nurodymams, ir skyrė jai baudą, pranešė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP fotografas.

Mergina pirmadienį prisipažino, kad nepakluso policijai per mitingą, kurio metu aktyvistai blokavo Malmės uostą, tačiau neigė padariusi nusikaltimą.

„Tiesa, kad tą dieną buvau toje vietoje, ir tiesa, kad gavau įsakymą, kurio neklausiau, tačiau noriu paneigti, kad padariau nusikaltimą“, – Malmės apygardos teismui sakė G. Thunberg, paklausta apie jai pateiktus kaltinimus.

Ji teigė, kad veikė iš būtinybės, nurodydama, jog toks poreikis atsirado dėl klimato krizės.

Teisėjai G. Thunberg skyrė 1 500 kronų (apie 130 eurų) baudą bei nurodė papildomai sumokėti 1 000 kronų (apie 87 eurus) į Švedijos Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Aplinkosaugos aktyvistų grupės „Ta tillbaka framtiden“ („Susigrąžinkime ateitį“) surengtame mitinge buvo bandoma užblokuoti Malmės uosto įvažiavimą ir išvažiavimą, protestuojant prieš iškastinio kuro naudojimą.

„Pasirinkome ne būti stebėtojais, o fiziškai sustabdyti iškastinio kuro infrastruktūrą. Mes susigrąžiname ateitį“, – tąkart socialiniame tinkle „Instagram“ nurodė G. Thunberg.

Ji visame pasaulyje išgarsėjo po to, kai būdama 15 metų prie Švedijos parlamento Stokholme pradėjo mokyklinius streikus dėl klimato.

Kartu su nedidele jaunimo grupe mergina įkūrė judėjimą „Penktadieniai už ateitį“ (Fridays for Future), kuris greitai tapo pasauliniu reiškiniu.

Be savo klimato streikų, jaunoji aktyvistė nuolat smerkia vyriausybes ir politikus, kurie, anot jos, netinkamai sprendžia klimato problemas.

„Ta tillbaka framtiden“ tvirtina, kad, nepaisant teisinio spaudimo, grupė nesiliauja kovojusi su iškastinio kuro pramone.

„Jei teismas nuspręs mūsų veiksmus vertinti kaip nusikaltimą, jis gali tai daryti, tačiau mes žinome, kad turime teisę gyventi, o iškastinio kuro pramonė tam trukdo“, – AFP sakė jos atstovė spaudai Irma Kjellstrom (Irma Čelstriom).

Anot jos, teismo posėdyje Malmėje turėjo dalyvauti šeši organizacijos nariai.

„Mes, jaunimas, neketiname laukti, bet darysime viską, ką galime, kad sustabdytume šią mūsų gyvenimus deginančią pramonę“, – sakė ji, aiškindama grupės planus tęsti pilietinį nepaklusnumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (58)

Ji

Ką ta mergaite gali viena padaryti. Nieko

Tumbos tetras

Ji yra reptiloidė. Kameros parodė sulėtintai jos akis, kaip apsiverčia vyzdžiai ir pasimato driežo, katės akys.

gailestingas samarietis

Dešimties balų demokratija,kai net proto negalią turinti mergina teisiama.Lietuvoje mokytoją Astrauskaitę buvo įkišę durnynan,o čia jau nebesicackina-iškart į teisamųjų suolą.Bus jai užjaust žydų pjaunamus civilius palestiniečius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS