Graikija gavo paskutinę finansinės pagalbos išmoką | KaunoDiena.lt

GRAIKIJA GAVO PASKUTINĘ FINANSINĖS PAGALBOS IŠMOKĄ

  • 1

Pirmadienį Graikija gavo paskutinę 15 mlrd. eurų išmoką iš aštuonerių metų finansinės pagalbos programos, kurią kreditoriai laiko įrodymu, kad griežtos taupymo priemonės „atsipirko“.

Išmoką šalis gavo po to, kai euro zonos finansų ministrai birželį pasiekė tai, ką Graikijos premjeras Alexis Tsipras pavadino „istoriniu“ susitarimu, kuriuo baigiama gili skolų krizė, smukdžiusi šalies ekonomiką.

„Graikijos reformų įsipareigojimai apėmė svarbius veiksmus mokesčių politikoje, kovą su mokesčių vengimu, viešųjų pajamų reformas ir su „blogomis paskolomis“ susijusius sprendimus“, - teigia Europos stabilumo mechanizmo (ESM) vykdomasis direktorius Klausas Reglingas.

„Įsipareigojimai ir sunkus Graikijos žmonių darbas dabar atsiperka“, - pridūrė jis.

Graikijos viešieji finansai sukrėtimus patyrė 2010 metais. Šaliai prireikė trijų finansinės pagalbos programų, jai grėsė pasitraukimas iš euro zonos. Mainais už pagalbą teko taikyti griežtas taupymo priemones ir reformuoti viešąjį sektorių.

Graikijos krizė buvo viena iš didžiausių bėdų Europos Sąjungos istorijoje. Minėta krizė pakurstė abejones dėl Europos projekto tvarumo ir iškėlė euroskeptiškų politikų bangą. Jie dabar siekia dominavimo Europoje ir pastūmėjo Jungtinę Karalystę pasitraukimo iš Bendrijos link po 2016 metų referendumo.

GALERIJA

  • Klausas Reglingas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Makas

Tai tiems vis dar kisa milijardus? Ka. putleris nepadejo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS