Gruzijoje prasidėjo bendros su JAV karinės pratybos | KaunoDiena.lt

GRUZIJOJE PRASIDĖJO BENDROS SU JAV KARINĖS PRATYBOS

  • 5

Gruzija ir Jungtinės Valstijos sekmadienį pradėjo didžiausias savo bendras karines pratybas, kuriomis amerikiečiai siekia pademonstruoti paramą šiai nedidelei Kaukazo valstybei, nukentėjusiai nuo Rusijos agresijos.

Pirmadienį į Tbilisį dviejų dienų vizito atvyksta JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as (Maikas Pensas). Manoma, kad šio vizito metu jis dar kartą išreikš Vašingtono paramą Gruzijos siekiui tapti NATO nare.

Pratybose „Noble Partner 2017“ dalyvauja apie 800 gruzinų ir 1 600 amerikiečių karių. Tai yra didžiausio masto pratybos šioje šalyje nuo 2008 metų, kai Gruzija kariavo su Rusija.

Gruzijos gynybos ministras Levanas Izorija pareiškė, kad šių pratybų mastas yra „beprecedentis“, ir sakė, kad jos „aiškiai pademonstruos NATO šalių narių, o ypač JAV, paramą Gruzijai“.

JAV Juodąja jūra atgabeno po kelis pagrindinius kovinius tankus „M1A2 Abrams“ bei pėstininkų kovos mašinas „M2 Bradley“. Pratybos tęsis iki rugpjūčio 12 dienos.

Jose taip pat dalyvaus 400 karių iš Armėnijos, Vokietijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos bei Jungtinės Karalystės.

Maskvos remiama Abchazija ir Pietų Osetija su Tbilisio centrine vyriausybe konfliktavo nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio ir buvo faktiškai jai nepavaldžios. Daug metų didėjusi įtampa 2008-ųjų rugpjūtį prasiveržė trumpu, bet intensyviu Rusijos ir Gruzijos karu, po kurio Maskva pripažino abiejų separatistinių teritorijų nepriklausomybę ir įvedė į jas tūkstančius savo karių

2008 metais per NATO viršūnių susitikimą Bukarešte Aljanso lyderiai oficialiai pareiškė, kad Gruzija „taps NATO nare“, tačiau dėl vis kovingesnės Rusijos pozicijos delsiama pradėti jos priėmimo į Aljansą procedūrą.

GALERIJA

  • Gruzijoje prasidėjo bendros su JAV karinės pratybos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kai ruseliai užgrobia Krymą

Ir kariauja slavas prieš slavą....Kas belieka protingesniems? Stiprinti ginybą.

Realybė tokia

Kad nebenori šalys būti po tos Rusijos sparneliu.Agresyvi (oplot mira atseit) vis ką nors užpuola.Ir vis nekalta ,vis nė prie ko ,šventuolė tiesiog.Va kai tokia kaimynė tai ir reikia USA pagalbos.

Realybė

JAV okupavo Gruzija. Niekšai jankiai okupavo visą Europą, nes politikai korumpuoti ir JAV turi prieš juos kompromatą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS