Gynybos ministrai: NATO batalionai yra pasiruošę atgrasinti Rusiją | KaunoDiena.lt

GYNYBOS MINISTRAI: NATO BATALIONAI YRA PASIRUOŠĘ ATGRASINTI RUSIJĄ

  • 4

Keturi Rytų Europoje dislokuoti tarptautiniai batalionai dabar yra pasirengę atsakyti į bet kokią Rusijos „agresiją“, ketvirtadienį pareiškė aštuonių NATO valstybių gynybos ministrai.

Vokietija, Britanija, Jungtinės Valstijos ir Kanada šiuo metu vadovauja keturiems tarptautiniams batalionams Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje, dislokuotiems reaguojant į padidėjusią Rusijos potencialios agresijos grėsmę.

„Šiandien mes pranešame, kad (šie batalionai) yra pasiruošę ir gali atgrasinti bei, esant būtinybei, nedelsiant atsakyti į bet kokią agresiją kartu su tarptautinėmis pajėgomis, pagal įgyvendinamą (pajėgumų) stiprinimo strategiją“, – sakoma bendrame gynybos ministrų pareiškime, kuris buvo priimtas po susitikimo Briuselyje.

Šie batalionai Lenkijoje ir Baltijos šalyse dislokuoti pagal NATO sustiprinto buvimo priešakinėse pozicijose programą (EFP), atsakant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Sirijoje.

Įtampą dar labiau didina Rusijos ruošimasis didelio masto karinėms pratyboms rugsėjo mėnesį vakarinėje Sąjunginės valstybės dalyje, Kaliningrade dislokavus raketų sistemą.

2016 metų NATO viršūnių susitikime Varšuvoje buvo nuspręsta stiprinti NATO pajėgų buvimą Aljanso rytiniame sparne.

Šiuose keturiuose rotuojamuose batalionuose dislokuota maždaug 4 tūkst. 500 karių iš 15 šalių.

EFP programa „yra tiesioginis atsakas į Rusijos agresyvius veiksmus, jos provokuojančius karinius veiksmus NATO teritorijos paribyje, dėl kurių silpnėja stabilumas ir saugumas, didėja neprognozuojamumas ir kinta saugumo padėtis“, – nurodoma bendroje deklaracijoje.

„Džiaugiamės tuo, kad darome pažangą stiprindami buvimą priešakinėse pozicijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje, – NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sakė ketvirtadienį. – Taip pat toliau stipriname savo buvimą Juodosios jūros regione“.

Praėjusį mėnesį JAV Pentagono vadovas Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) aplankė Vokietijos vadovaujamą tarptautinį batalioną Lietuvoje, kuriame tarnauja kariai iš Belgijos, Norvegijos, Amerikos ir kitų šalių, pademonstravę jam tankus ir kitą karinę techniką.

„Tai yra geras vieningos NATO pavyzdys“, – J.Mattisas sakė antradienį per susitikimą su Vokietijos kolege Ursuala von der Leyen (Ursula fon der Lejen) ir pranešė, kad JAV iki 2020 metų dalyvaus šioje Aljanso programoje.

„Mūsų Aljansas jau seniai yra stabilizuojanti jėga Europoje. Tai padeda išsaugoti taisyklėmis paremtą tarptautinę tvarką“, -kalbėjo jis.

Be to, JAV, Britanija ir Norvegija pasirašė bendrą ketinimų protokolą kuriame išdėstė savo trišalio bendradarbiavimo, panaudojant povandeninių laivų ieškančius lėktuvus P-8A „Poseidon“, partnerystės „pagrindinius principus“, „reaguojant į kintančią saugumo aplinką Šiaurės Atlante“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Akivaizdu, kad

Apsišyks nato girtuokliai pamate Armata arba kitą Rusijos ginkla. Pabėgs kaip žiūrkės. Jie tik ir sugeba prisigerti Lietuvois baruose bei šlapintis viešuose vietose.

taigi

Rūūūsao pooola, pooola ir pooola :) Kol rusai "puola" galima nevaržomai vogti.

Anonimas

kuom atgrasins --gaidziu giedojimu ar isdralintu subiniu dvoku ??amerikonas galingas --tik metydamas bombas naslem ir vaikam ant galvu , sausumoj --tai perdzianti narkatos prisprogusi utele
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS