H. Clinton skleidžia optimizmą, D. Trumpas – niūrius perspėjimus | KaunoDiena.lt

H. CLINTON SKLEIDŽIA OPTIMIZMĄ, D. TRUMPAS – NIŪRIUS PERSPĖJIMUS

  • 0

Kandidatai į JAV prezidento postą Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pateikė labai skirtingas Amerikos vizijas, pradėdami paskutinį įtemptos rinkimų kampanijos savaitgalį: vienas iš jų kalbėjo apie viltį, o kitas piktinosi korupcija.

D.Trumpas tęsė savo liniją ir vaizdavo H.Clinton kaip parsidavėliško ir nekompetentingo politikos elito rezultatą. Buvusi valstybės sekretorė savo ruožtu vadovavo įspūdingam optimistiškos nuotaikos koncertui, kuriame pasirodė popmuzikos superžvaigždė Beyonce (Bejonsė).

Apklausų vidurkiai teberodo, kad likus kelioms dienoms iki antradienį vyksiančių rinkimų 69 metų demokratė išlaiko persvarą prieš 70-metį respublikoną nekilnojamojo turto magnatą.

Vis dėlto D.Trumpui vilties teikė ženklai, kad šis atotrūkis mažėja svarbiausiose svyruojančiose valstijose, nulemsiančiose Rinkikų kolegijos balsų pasiskirstymą.

Dėl šios priežasties abu kandidatai penktadienį važinėjo po Amerikos sunkiosios pramonės regioną, pramintą „Rūdžių juosta“, kur paprasti darbininkai, anksčiau tvirtai palaikydavę demokratus, gali susivilioti D.Trumpo protekcionistiniais pažadais grąžinti darbo vietas iš Meksikos ir Kinijos atgal į Jungtines Valstijas.

H.Clinton' lankėsi Klivlando mieste Ohajo valstijoje, kurioje prezidentas demokratas Barackas Obama (Barakas Obama) laimėjo 2012 metais. Kaip rodo naujausios apklausos, dabar šioje valstijoje kandidatė pagal populiarumą apie penkiais procentiniais punktais atsilieka nuo D.Trumpo.

Demokratę rinkėjams pristatė JAV pramogų pasaulio superžvaigždės – reperis Jay-Z (Džėjus Zi) ir dar garsesnė jo žmona Beyonce, atlikusi dainų apie moterų emancipaciją ir įgalinimą. Dainininkė dėvėjo baltais žirniukais išmargintą tamsiai mėlyną kostiumėlį su kelnėmis, o jos pasirinktas aprangos stilius buvo panašus į pamėgtąjį H.Clinton.

„Pasaulis žvelgia į mus kaip į pažangią šalį, kuriai reikia pokyčių, – paskelbė Beyonce. – Noriu, kad mano dukra augdama matytų, kaip mūsų šaliai vadovauja moteris. Štai kodėl esu su ja.“

H.Clinton tęsė šią temą ir sakė, kad jos siekis tapti pirmąja Amerikos prezidento postą užėmusią moterimi yra dar vienas žingsnis kovoje už pilietines teises.

„Mums reikia atlikti nebaigtų darbų, sulaužyti daugiau užtvarų ir, su jūsų pagalba, suskaldyti stiklines lubas kartą ir visiems laikams“, – pareiškė politikė, o jos žodžius palydėjo garsūs džiaugsmingi šauksmai.

„Tamsi vizija“

Per anksčiau vykusį kampanijos renginį Mičigano valstijos mieste Detroite H.Clinton užsipuolė D.Trumpo numanomą palankumą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo „tamsią viziją“ – kad Amerika yra įklimpusi į skurdo ir nesėkmių liūną.

„Kai girdžiu savo oponentą kalbant apie Ameriką, aš jos neatpažįstu“, – teigė ji ir pasistengė atkreipti dėmesį į savo „pasitikėjimo kupiną, optimistinę ir visus įtraukiančią“ programą.

Klausytojai patenkinti juokėsi, kai ji šaipėsi iš Niujorko milijardieriaus, išsisukusio nuo karinės tarnybos per Vietnamo karą, bet mėgstančio užsidėti slepiamųjų spalvų beisbolo kepuraitę.

D.Trumpas, surengęs vieną agresyviausių ir labiausiai populistinių kampanijų per Amerikos istoriją, per pirminių rinkimų etapą negailestingai susidorojo su savo varžovais respublikonais, o galiausiai pradėjo kovą prieš H.Clinton, kurią vadino itin atgrasia moterimi.

D.Trumpas lankėsi Heršio mieste Pensilvanijos valstijoje, kur stengėsi išnaudoti savo populiarumą tarp baltųjų darbininkų vyrų, kad pramuštų ankstesnį tvirtą įsitikinimą, jog H.Clinton bus tvirtai palaikoma demokratams prijaučiančiose valstijose.

„Noriu, kad visas korumpuotas Vašingtono isteblišmentas išgirstų žodžius, kuriuos tuojau ištarsime. Kai laimėsime lapkričio 8-ąją, mes nusausinsim šią pelkę“, – pareiškė respublikonas, o 13 tūkst. klausytojų pasigavo skanduoti jo pastaruosius žodžius.

D.Trumpas prognozavo, kad H.Clinton bus iškelta byla, kai Federalinis tyrimų biuras (FTB) ištirs jos neleistiną naudojimąsi privataus elektroninio pašto serveriu, kai demokratė dirbo valstybės sekretore. Jis taip pat pažadėjo atšaukti dabar galiojančias JAV laisvosios prekybos sutartis.

„Pensilvanijoje ketiname tvirtai laimėti“, – sakė D.Trumpas.

„Ir, beje, man nereikia atsivežti J-Lo (Jennifer Lopez, Dženifer Lopes) arba Jay-Z. Esu čia vienas pats“, – pridūrė jis, iš anksto pašiepdamas Hillary kampanijos renginį su garsenybėmis.

„Korumpuota kiek įmanoma“

Tinklapio „RealClearPolitics“ Pensilvanijoje apskaičiuotas apklausų vidurkis rodo, kad H.Clinton šioje valstijoje pirmauja 2,6 procentinio punkto, bet į susitikimą su D.Trumpu susirinkusi didžiulė minia aiškiai atitinka jo siunčiamą žinią.

„Hillary yra korumpuota, kiek tai įmanoma“, – teigė 27 metų suvirintojas Loganas Sechristas (Loganas Sikrestas), atvykęs į Heršį iš Lebanono apygardos Pensilvanijoje su savo besilaukiančia žmona, kad išgirstų D.Trumpo planą dėl darbo vietų.

„Manau, kad mums tikrai reikia žmogaus, kuris yra verslininkas, o ne politikas, – sakė L.Sechristas. – Šalis griūva. Mums reikia kažko kita.“

31 metų Jūrų pėstininkų korpuso veteranas Zachas Rehlas (Zakas Rėlas) sakė, kad ankstesni respublikonų kandidatai nesugebėdavo apginti gamyklų darbininkų interesų, kai jų darbo vietos būdavo perkeliamos į užsienį, vystantis globalizacijai.

„Šis dalykas kerta žmonėms šalyje“, – pabrėžė jis ir prognozavo, kad antradienio vakarą rezultatai Pensilvanijoje bus „apylygiai“.

Kai kuriems H.Clinton šalininkams irgi susidarė panašus įspūdis, ir jie šiurpsta nuo šios minties.

H.Clinton šalininkus apima vis didesnis nerimas. „Nervus tampo, kad Trumpas nuėjo taip toli“, – per anksčiau Pitsburge vykusį kampanijos renginį sakė 27 metų Rachel Zeolla (Reičel Seolja), dirbanti reklamos srityje.

Kai kurie apklausų organizatoriai pirmąkart sutinka su šia nuomone.

Pensilvanijoje, Mičigane ir galbūt Ohajuje anksčiau buvo prognozuojama lengva H.Clinton pergalė, o šios valstijos atvertų jai Baltųjų rūmų duris, net jeigu demokratė nelaimėtų kurioje nors kitoje svarbioje svyruojančioje valstijoje – pavyzdžiui, Floridoje. Vis dėlto įtampa šiose lenktynėse padidėjo.

Perspektyva, kad lapkričio 8-ąją rezultatai bus apylygiai arba net jeigu išsipildytų D.Trumpo pergalės scenarijus, kažkada atrodęs neįtikėtinas, jau sudrebino rinkas, bijančias potencialaus nestabilumo ir recesijos. Penktadienis buvo jau devinta diena iš eilės, kai prekybos pabaigoje fiksuotas sumažėjęs akcijų rinkų indeksas „S&P 500“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS