Husiai įsakė visiems JAV ir JK pilietybę turintiems JT darbuotojams išvykti iš Jemeno | KaunoDiena.lt

HUSIAI ĮSAKĖ VISIEMS JAV IR JK PILIETYBĘ TURINTIEMS JT DARBUOTOJAMS IŠVYKTI IŠ JEMENO

  • 3

Husių sukilėliai įsakė visiems JAV ir Jungtinės Karalystės pilietybę turintiems Jungtinių Tautų ir jų agentūrų darbuotojams per mėnesį išvykti iš Jemeno, naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos pareigūnas.

Sausio 20 dieną išsiųstame laiške, kuriuo buvo pasidalinta socialiniuose tinkluose, husių kontroliuojamos sostinės Sanos valdžia JT reziduojančiam koordinatoriui nurodė, kad JK ir JAV pilietybę turintys darbuotojai turi per mėnesį pasiruošti išvykti iš šalies.

„Jie turi būti pasiruošę išvykti, kai tik baigsis terminas“, – sakoma dokumente ir priduriama, kad apie tai bus pranešta laišku prieš 24 valandas.

Nors husiai valdo tik nedidelę Jemeno teritorijos dalį, tačiau dauguma gyventojų gyvena husių kontroliuojamose srityse.

Vienas JT pareigūnas AFP patvirtino, kad jie gavo šį perspėjimą.

„JT ir jų partneriai atkreipė į tai dėmesį ir laukia, kokie bus tolesni veiksmai“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Jemene Peteris Hawkinsas (Piteris Hokinsas) yra britas.

Įsakymas išsiųsti JT darbuotojus paskelbtas po bendrų JAV ir JK smūgių prieš Jemeno husius, kuriais siekiama nutraukti grupuotės išpuolius prieš laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, keliančius grėsmę pasaulinei prekybai.

Jie turi būti pasiruošę išvykti, kai tik baigsis terminas.

JAV sudavė dar kelis smūgius, o antradienį šalys surengė dar vieną bendrų smūgių sukilėlių grupuotei seriją.

Praėjusią savaitę Vašingtonas vėl įtraukė husių grupuotę į teroristinių organizacijų sąrašą, iš kurio buvo ją išbraukusi 2021 metais, kad palengvintų pagalbos teikimą šiai skurdžiai šaliai.

Husiai jau beveik dešimtmetį įsitraukę į pilietinį karą su vyriausybės pajėgomis, kurias remia Saudo Arabija.

Dėl konflikto Jemene, bene skurdžiausioje Arabijos pusiasalio šalyje, kilo gili humanitarinė krizė, kurią JT įvardijo kaip vieną didžiausių pasaulyje.

Nuo lapkričio vidurio sukilėliai iš Jemeno pakrantės leidžia raketas ir dronus, nukreiptus į laivus, kurie, anot jų, yra susiję su Izraeliu, taip solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože.

Gazos Ruožą apsiautęs Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“, reaguodamas į precedento neturinčius šios palestiniečių grupuotės spalio 7 dieną įvykdytus išpuolius.

Į JAV ir JK smūgius husiai reagavo kovingai, taikydamiesi į kitus laivus.

Jungtinės Valstijos, pagrindinė Izraelio sąjungininkė ir karinės įrangos tiekėja, subūrė tarptautinę koaliciją, kuri patruliuoja Raudonojoje jūroje ir saugo prekybinius laivus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Šaunuoliai husiai. Vyt tuos jankių teroristus namo, nėra ko jiems ten būti .

Raketa

Ar to jemeno dar nesulygino su žeme? Per daug beždžionės reiškiasi.

Pilietiškas

Šaunuolė JAV, kad neleidžia nusikaltėliams terorizuoti visą pasaulį!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS