Į Sacharovo premiją pretenduoja drąsūs Ukrainos žmonės, J. Assange'as | KaunoDiena.lt

Į SACHAROVO PREMIJĄ PRETENDUOJA DRĄSŪS UKRAINOS ŽMONĖS, J. ASSANGE'AS

Europos Parlamento narių ketvirtadienį paskelbtame kandidatų į garbingiausią Europos Sąjungos apdovanojimą „trumpajame sąraše“ yra ukrainiečių tauta ir vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas).

Sacharovo premijos už minties laisvę laureatas turi būti paskelbtas kitą trečiadienį.

Europos Parlamento Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetuose dirbančių europarlamentarų parengtame sąraše yra trys nominantai.

„Drąsūs Ukrainos žmonės, atstovaujami savo prezidento, išrinktų lyderių ir pilietinės visuomenės“, nominuoti už ištvermę kovojant su Rusijos invazija.

Sąraše yra ir 51 metų australas J. Assange'as, laikomas griežto režimo kalėjime Britanijoje ir ginčijantis JAV reikalavimą jį išduoti. Jungtinės Valstijos jį nori teisti už paslapčių apie karus Irake ir Afganistane atskleidimą.

Į 50 tūkst. eurų premiją taip pat pretenduoja 2018 metais įkurta Kolumbijos Tiesos komisija, tirianti žiaurius nusikaltimus, įvykdytus per penkis 2016-aisiais pasibaigusio konflikto dešimtmečius.

Pernai Sacharovo premiją laimėjo kalinamas Rusijos opozicijos aktyvistas, prezidento Vladimiro Putino kritikas Aleksejus Navalnas, 2020 metais išgyvenęs bandymą jį nunuodyti sovietų sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Australas

Asandzas yra lopu lopas, bailys ir bulviagalvis

cia Assange, taip tyciojasi is banderu ,,,patrijotu ??

ar rimtai kalba lygindamas juos su Nasralnais, Sobciakom,ir kitais rusijos isdavikais padugnemis ??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS