Ispanijos ir Katalonijos lyderiai susitiko spręsti nesutarimų dėl regiono atsiskyrimo | KaunoDiena.lt

ISPANIJOS IR KATALONIJOS LYDERIAI SUSITIKO SPRĘSTI NESUTARIMŲ DĖL REGIONO ATSISKYRIMO

  • 1

Naujieji Ispanijos centrinės ir Katalonijos regiono vyriausybių lyderiai pirmadienį surengė pirmas po precedento neturinčios praėjusių metų politinės krizės derybas.

Krizę išprovokavo Ispanijos šiaurės rytuose esančio regiono nepriklausomybės siekis.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) Katalonijos prezidentą Quimą Torrą (Kimą Torą) priėmė nacionalinės vyriausybės būstinėje – Madrido Monkloa rūmuose.

Q. Torra kaip vienintelį kelią iš politinės aklavietės pasiūlė teisėtą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės ir turėtų siekti P. Sanchezo leidimo jį surengti.

„Kol negalėsime balsuoti teisėtame, įpareigojamame, abiejų šalių pripažįstamame... referendume, tol įmanoma, kad niekada nerasime sprendimo“, – praėjusį mėnesį interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė jis.

Tačiau P. Sanchezo vyriausybė yra sakiusi, kad apsisprendimas pagal Ispanijos 1978 metų konstituciją nėra leidžiamas.

Vis dėlto centrinė vyriausybė turi „didelių lūkesčių“ dėl šio susitikimo, praėjusią savaitę sakė ministrų kabineto atstovė Isabel Celaa (Isabel Sela).

„Į susitikimą atnešame stiprybės, vilties bei tvirtumo ir tikimės abipusiškumo“, – sakė I. Celaa, kuri taip pat yra naujosios socialistų vyriausybės švietimo ministrė.

Tikimasi, kad P. Sanchezas pasiūlys atblokuoti turtingo regiono įstatymus socialiniais klausimais ir pažadės infrastruktūros bei kitų investicijų, kurių nerealizavo ankstesnė konservatorių administracija.

Q. Torros pirmtakas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas) nepaisė šaukimų į teismą ir pabėgo į Briuselį. Jis dabar gyvena Hamburge Vokietijoje, kur ginčija Ispanijos ekstradicijos prašymą.

Apklausos ir pastarojo meto rinkimai rodo, kad 7,5 mln. Katalonijos gyventojų yra pasidaliję į dvi apylyges nepriklausomybės šalininkų ir priešininkų stovyklas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

galu

gale suprato kad u. spec t intrigos ir kurstymas prie gero neprives.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS