Ispanų prokurorai prašo skirti iki 25 metų kalėjimo Katalonijos separatistų lyderiams | KaunoDiena.lt

ISPANŲ PROKURORAI PRAŠO SKIRTI IKI 25 METŲ KALĖJIMO KATALONIJOS SEPARATISTŲ LYDERIAMS

  • 5

Ispanų prokurorai penktadienį pareiškė sieksiantys, kad pernai nepavykusiam Katalonijos nepriklausomybės siekiui vadovavusiems separatistų lyderiams būtų skirtos iki 25 metų laisvės atėmimo bausmės už maištą ar valstybės lėšų švaistymą.

Artėjant separatistų lyderių teismui prokuratūra pranešė, kad bus siekiama, jog 12 katalonų lyderių būtų skirtos nuo septynerių iki 25 metų laisvės atėmimo bausmės. Ilgiausią kalėjimo bausmę prokurorai prašo skirti buvusiam Katalonijos viceprezidentui Orioliui Junquerasui (Orioliui Žunkerasui).

Praėjusią savaitę Ispanijos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad 18 buvusių Katalonijos lyderių turi stoti prieš teismą dėl regiono nepriklausomybės paskelbimo praėjusiais metais.

Teismo sprendimu, devyni kalėjime laikomi buvę separatistinio regiono lyderiai, tarp jų O. Junquerasas, turi būti teisiami už maištą.

Tačiau į Briuselį pasitraukusio atstatydinto Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono), kuris atliko svarbų vaidmenį regionui siekiant atsiskirti nuo Ispanijoe, šioje teisiamųjų grupėje nėra, nes šalies teismai neteisia kaltinamųjų jiems nedalyvaujant.

Katalonijos parlamentas nepriklausomybę paskelbė praėjusių metų spalio 27 dieną. Prieš tai regione buvo surengtas Ispanijos centrinės valdžios uždraustas Katalonijos nepriklausomybės referendumas, kurį aptemdė smurtas.

Šis žingsnis išprovokavo didžiausią politinę krizę Ispanijoje nuo ilgamečio diktatoriaus generolo Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

Drauge su O. Junquerasu prieš teismą stos dar penki Katalonijos vyriausybės nariai ir buvusi Katalonijos parlamento pirmininkė Carme Forcadell (Karmė Forkadel).

Už maištavimą taip pat bus teisiami dviejų įtakingų separatistų judėjimų lyderiai Jordi Cuixartas (Žordis Kuišartas) ir Jordi Sanchezas (Žordis Sankesas).

Kai kuriems jų taip pat pareikšti kaltinimai dėl valstybės pinigų švaistymo ir nepaklusimo įsakymams.

O. Junquerasas su kitais buvusiais Katalonijos vyriausybės nariais buvo sulaikyti pernai spalį ir nuo to laiko laukia teismo už neteisėto referendumo organizavimą ir nepriklausomybės nuo Ispanijos paskelbimą.

Visuomenės apklausos rodo, kad regiono gyventojai yra maždaug po lygiai pasidalinę Katalonijos nepriklausomybės klausimu, tačiau didžioji dauguma sutinka, kad dėl jos reikia surengti referendumą, o jo rezultatai turėtų būti teisiškai įpareigojantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Be ginkluotos lovos katalonai laisvės iš ispaniškų fašistų neatgaus.

...

Jei tau, saulyti, gėda, tai - iš tavęs PRIVALU atimt Lietuvos pilietybę!

saulius

SEPARATISTAI???O TAI KAS TUOMET VANAGAS IR KITOS GINKLUOTOS BROLZUDZIU GAUJOS KURIOS SLAPSTESI UZ CIVILIU NUGARU?DIDVIRIAI?PAVARO KOMERCINE ZINIASKLAIDA.AS PRISIMENU KODEL MES ESAME BROLZUDZIU TAUTA!MAN DIDELE GEDA KAD ESU LIETUVIS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS