Italija grįžta į fašistų rankas? | KaunoDiena.lt

ITALIJA GRĮŽTA Į FAŠISTŲ RANKAS?

Italijoje gyvenanti palestinietė užsienio politikos analitikė Rula Jebreal įsitikinusi, kad pirmąjį vasario savaitgalį Mačeratoje įvykusį ginkluotą išpuolį paskatino dešiniųjų partijų vadovų, tarp jų Silvio Berlusconi, išsakoma neapykanta imigrantams.

Savo įžvalgas ji pateikė komentare, publikuotame dienraščio „The Guardian“ interneto svetainėje.

Autorė Italijoje gyvena jau ketvirtadalį amžiaus ir sako matanti, kad šiandien tokių garsių žmonių kaip Michelangelo, Galileo Galilei, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Bernardo Bertolucci, Piero Pasolini, Primo Levi ir Elenos Ferrante tėvynė verda stipria neapykanta, kuri kėsinasi sunaikinti visą šios šalies žavesį.

1993 m. R. Jebreal atvyko į Boloniją studijuoti tikėdamasi ištrūkti iš nesibaigiančio konflikto, kuriame gyveno nuo pat gimimo kaip Izraelio palestinietė.

„Iš žiaurios fašistinės praeities griuvėsių prisikėlusi Italija tapo klestinčia demokratine valstybe ir atrado savo vietą spalvotoje pažangioje Europoje, kurios noru spręsti konfliktus taip žavėjausi. Pasilikau čia gyventi, gavau Italijos pilietybę, pagimdžiau italą kūdikį ir tapau viena pirmųjų iš užsienio kilusių televizijos laidų vedėjų šalies istorijoje“, – rašo R. Jebreal.

Grėsmingos permainos

Vis dėlto šiandien, nepaisant to, kad jau 24 metus su tam tikromis pertraukomis gyvena Italijoje, vos pasirodžiusi italų televizijoje aptarti migracijos klausimų ir mažumų teisių analitikė teigia sulaukianti daugiau grasinimų būti nužudyta ir išprievartauta, nei tąsyk, kai per CNN kanalą pasmerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo rasistines pažiūras.

Ir ši grėsmė toliau auga tiems asmenims, kurių partija, kaip prognozuojama, kitą mėnesį laimėsianti parlamento rinkimus, nelaiko „rasiškai grynais“, įsitikinusi R. Jebreal.

Kraštutinės dešiniosios Šiaurės lygos pirmininkas Matteo Salvini apkaltino Demokratų partiją užtvindžius Italiją imigrantais, užimančiais italų darbo vietas, ir pavertus visą šalį didžiule pabėgėlių stovykla. Jis tvirtina, kad imigrantai atneša tik narkotikus, vagystes ir smurtą.

Pirmąjį vasario savaitgalį paaiškėjo šių neapykanta persunktų kalbų padariniai: centrinėje Italijos dalyje esančiame Mačeratos mieste buvo įvykdytas teroro išpuolis iš pravažiuojančio automobilio apšaudant praeivius. Užpuolikas, Šiaurės lygos kandidatas praėjusiais metais vykusiuose vietos rinkimuose 28-erių Luca Traini, dvi valandas važinėjo automobiliu šaudydamas iš pažiūros nebaltaodžius asmenis. Iki sulaikant jam pavyko sužeisti šešis žmones, o vedamas policijos jis dar spėjo atsisveikinti fašistiniu gestu. Užpuoliko namuose pareigūnai rado Adolfo Hitlerio knygą „Mano kova“ ir vėliavą su keltišku kryžiumi, kurį dažnai naudoja kraštutinės dešiniosios partijos.

Ne atsitiktinumas

Vis dėlto baisiausias Mačeratos išpuolio aspektas, pasak analitikės, yra tai, kaip plačiai paplitusios L. Traini pažiūros. Šiaurės lyga sudarė koaliciją su kita kraštutine dešiniąja prieš imigraciją pasisakančia partija „Italijos broliai“ ir susitepusiu buvusiu šalies ministru pirmininku Silvio Berlusconi. Prognozuojama, kad būtent šis blokas laimės kovo mėnesį vyksiančius rinkimus. S. Berlusconi ir jo sąjungininkai jau ne vienerius metus skatina neapykantą užsieniečiams, kaltindami juos dėl daugelio negandų ir kurdami aplinkybes, kai smurtas prieš atvykėlius atrodo neišvengiamas.

Televizijos magnatas S. Berlusconi, kadaise pavadinęs islamą „nevisaverte religija“, per savo žiniasklaidos tinklus ragina bijoti ir nekęsti užsieniečių. Kas savaitę per jo kanalą „Channel 4“ transliuojama laida „Penktoji kolona“ praneša apie imigrantų nusikaltimus. Kai kanalo „Channel 7“ laidoje „Piazza Pulita“ komentaro autorė pasisakė už įstatymą, Italijoje gimusiems imigrantų vaikams automatiškai suteikiantį šios šalies pilietybę (kaip įprasta demokratinėse Vakarų valstybėse), pagrindinis S. Berlusconi laikraštis „Il Giornale“ pirmajame puslapyje išspausdino jos nuotrauką su antrašte „Talibanas“. Tai būtų juokinga, jei nekeltų pavojaus, rašo analitikė. Italijos karinės pajėgos dalyvauja NATO misijoje Afganistane, todėl priskirti asmenį Talibanui tolygu pavadinti jį priešu, su kuriuo dera susidoroti smurtu.

S. Berlusconi remiamos koalicijos politinė darbotvarkė pavojingai nukreipta prieš imigraciją ir gina tai, ką laiko „gryna rase“. Vienas iš kandidatų į parlamentą Attilio Fontana yra pasakęs, kad visi imigrantai kelia grėsmę „baltosios rasės“ išlikimui. Didžiausiam Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ jis net pasigyrė, jog dėl savo išdidžių rasistinių pažiūrų dar labiau išpopuliarėjo.

Dešinieji politikai pritaria

Pasak R. Jebreal, Mačeratos išpuolį padrąsinusią mirtiną neapykantą iki kraštutinės ribos privedė neatsakingi politikai. Užuot užstojęs Mačeratoje užpultus migrantus S. Berlusconi apkaltino pačias aukas. Jis įspėjo, esą migrantai yra „tuoj sprogsianti socialinė laiko bomba“, ir pažadėjo, kad išrinktas į parlamentą deportuotų 600 tūkst. iš 630 tūkst. Italijos migrantų.

Jo koalicijos partneris M. Salvini teisino šaulį ir apkaltino kairiuosius politikus „užtvindžius Italiją migrantais“. Atrodo, L. Traini motyvai išties atitinka partijos vadovo poziciją: jis apšaudė ne tik migrantus, bet ir vietinę Demokratų partijos būstinę.

Italijoje fašizmas tebėra gyvas ir pastaruoju metu stiprėja, tvirtina R. Jebreal. Galbūt nuleistuką nuspaudė L. Traini, bet išpuolį įkvėpė S. Berlusconi vadovaujami dešiniųjų pažiūrų politikai, kurie kiršindami italus bando pridengti savo negebėjimą spręsti ekonomines negandas.

Mačeratos išpuolis – ne atsitiktinis įvykis. Jis nutiko dėl to, kad politikai griežtina rasistinę poziciją ir draugišką spalvotą kultūrą verčia nuodingu baimės ir neapykantos viralu.

„Sudie, mano gražioji tėviške“, – komentarą dienraščio „The Guardian“ interneto svetainėje baigia R. Jebreal.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Šiaip

Šiai dienai tai fašistais vadinami visi tie kurie nori gyventi ir spresti savo Tevyneje, kurie nori išlaikyti savo protevių kultūrą, kalbą ir papročius, ir kurie nenori jog visokios atmatos užtvyndytu jų šali tam kad prekiautu narkotikais, prievartautu ir žudytu...

šiaip

nepatinka Italija,gali grįžti į Palestiną,kelti ekonomiką,kokios problemos?O kur italams gyventi,jei čia jų Tėvynė?

Vidas

Tai visai natūralu,kad kovoja už savo tauta,už savo rase.O baltajai rasei ,tikrai iškilęs didelis pavojus.Juodas amaras plaukia iš visu pakampiu ir dauginasi kaip skėriai.Tokiems parsidavėliams-subinlaižiams tai nesvarbu nei Tėvyne,nei rasės išlikimas Jie toleruoja tai ir lenda į ta šiknaskylę tiems atėjūnams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS