Italijos vidaus reikalų ministras sako esąs pasirengęs taikytis su Prancūzija | KaunoDiena.lt

ITALIJOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRAS SAKO ESĄS PASIRENGĘS TAIKYTIS SU PRANCŪZIJA

  • 0

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) pirmadienį pareiškė, kad yra pasirengęs „šią savaitę“ susitikti su prancūzų kolega ir derėtis po ginčo, per kurį Prancūzija atšaukė iš Romos savo ambasadorių.

Tokios įtampos tarp šių kaimynių, kaip praėjusią savaitę, nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų: Paryžius atšaukė savo ambasadorių protestuodamas dėl virtinės M. Salvini ir Luigi Di Maio (Luidžio Di Majo) – svarbių figūrų Italijos populistų vyriausybėje – pašaipių komentarų.

Penktadienį M. Salvini sakė pakvietęs Prancūzijos vidaus reikalų ministrą Christophe'ą Castanerą (Kristofą Kastanerą) į Romą derybų, bet vėliau neapdairiai išsitarė, kad „jį iškvies“, ir taip išprovokavo prancūzo atsisakymą.

Pirmadienį M. Salvini pabandė dar kartą.

„Esu pasirengęs sutikti jį Romoje ar nuvykti į Paryžių, net šią savaitę, – sakė jis. – Manau, kad gerų santykių atkūrimas labai svarbus, ir kuo anksčiau, tuo geriau.“

Žodžių karas kilo pernai, L. Di Maio Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) ir M. Salvini kraštutinių dešiniųjų partijai „Šiaurės lyga“ (Lega Nord) laimėjus rinkimus ir suformavus populistų bei euroskeptikų vyriausybę.

Italijai pradėjus nebeleisti migrantų laivams švartuotis jos uostuose, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sukritikavo Romos „cinizmą ir neatsakingumą“, ir palygino kraštutinių dešiniųjų nacionalizmo iškilimą su raupsais. Tai išprovokavo virtinę abipusių įžeidimų.

Prieš gegužę įvyksiančius Europos Parlamento rinkimus M. Salvini ir L. Di Maio, kurie abu yra vicepremjerai, vis asmeniškiau užsipuldavo E. Macroną.

Tačiau paskutinis diplomatinis lašas buvo L. Di Maio antradienio susitikimas su „geltonųjų liemenių“ protestuotojais, kurie visoje Prancūzijoje jau keli mėnesiai rengia antivyriausybines demonstracijas, dažnai pasibaigiančias smurtu.

Po dviejų dienų Prancūzija atšaukė savo ambasadorių, išprovokuodama didžiausią abiejų šalių santykių krizę nuo 1945 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS