Įtariamas Rusijos šnipas lankėsi ir Lietuvoje: forume Vilniuje užfiksuotas šalia V. Landsbergio | KaunoDiena.lt

ĮTARIAMAS RUSIJOS ŠNIPAS LANKĖSI IR LIETUVOJE: FORUME VILNIUJE UŽFIKSUOTAS ŠALIA V. LANDSBERGIO

  • 63

„The Insider“ tyrimas atskleidė kelių Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (GRU) agentų tapatybes. Vienas iš šių agentų – Ivanas Žichariovas – lankėsi ir Lietuvoje.

Kaip skelbiama, GRU padalinys 29155 yra atsakingas už apnuodijimus ir teroro išpuolius visoje Europoje. Be to, padalinys šnipinėja Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo priešininkus tiek Rusijoje, tiek užsienyje.

Anot „The Insider“, vienas iš GRU agentų I. Žichariovas tariamai yra profesionalus geologas, kuris specializuojasi gręžiant žemės plutą ir ieškant vandens.

Įdomu tai, kad I. Žichariovas savo vardu ir išvaizda nepaprastai panašus į kitą vyrą – Ivaną Žigarevą. Jie netgi gimę tą pačią dieną. Ir tai nėra atsitiktinumas. Kaip teigiama, vyras, prisistatęs I. Žichariovu, iš tikrųjų yra I. Žigarevas, apmokytas žudikas iš 29155 padalinio.

Sovietų Sąjungos karininko I. Žigarevo vyresniojo sūnus I. Žigarevas jaunesnysis gimė Magdeburge, Rytų Vokietijoje, kur devintajame dešimtmetyje buvo dislokuotas jo tėvas. Ivanas pasekė tėvo pėdomis – tarnavo Rusijos armijos specialiosiose pajėgose. Tada buvo atrinktas studijuoti elitinėje GRU karinėje-diplomatinėje akademijoje – Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų baigiamojoje mokykloje.

Kasparov.ru nuotr.

I. Žigarevas buvo užverbuotas tarnauti tuomet dar naujai atkurtame GRU padalinyje, kuris buvo skirtas žudynėms ir kariniams veiksmams užsienyje – 29155 padalinyje.

Netrukus po to ir atsirado I. Žigarevo bendradarbis I. Žichariovas. Anot „The Insider“, I. Žichariovas buvo įdarbintas valstybinėje žvalgybos ir gręžinių įmonėje „NPO Geospetsstroy“.

I. Žigarevas keliavo į tarptautines komandiruotes su savo netikra tapatybe nedidelėmis grupėmis, nuo trijų iki penkių komandos narių.

Sutapimas ar ne, bet I. Žichariovas taip pat viešėjo Europoje ruošiantis Skripalių apnuodijimui, skrisdamas į Maskvą iš Vienos 2018 m. kovo 3 d. – apnuodijimo išvakarėse.

I. Žigarevas dalyvavo keliuose Rusijos disidentų organizacijų renginiuose, įskaitant Laisvosios Rusijos forumą, Maskvos Sacharovo centrą ir Maskvos Helsinkio grupę.

Viena iš organizacijų, į kurią jam pavyko įsiskverbti, buvo Maskvos atviroji žmogaus teisių mokykla, kuri yra susijusi su Sacharovo centru ir gavo JAV finansavimą už savo veiklą, skatinančią pilietinį aktyvumą ir švietimą žmogaus teisių klausimais.

Buvę Maskvos atvirosios mokyklos aktyvistai „The Insider“ teigė, kad vyras, kurį jie pažinojo kaip I. Žichariovą, buvo vienas aktyviausių savanorių.

I. Žichariovo vizitai Vilniuje

Maskvos atviroji mokykla nebuvo vienintelė aktyvistų organizacija, į kurią įsiskverbė GRU šnipas.

2017 m. jis įstojo į Laisvosios Rusijos forumą. Siekdamas narių, kurie negalėjo laisvai judėti Rusijoje, saugumo, Laisvosios Rusijos forumas surengė konferencijas Vilniuje.

Kad būtų priimtas kaip delegatas į forumą, I. Žigarevas turėjo pateikti du esamų narių rekomendacinius laiškus.

Pasak „The Insider“, I. Žichariovas dalyvavo ketvirtajame grupės susirinkime, vykusiame Vilniuje 2017 m. gruodžio 3–4 d. Į Lietuvą jis keliavo automobiliu, kartu su dar dviem dalyviais – Ruslanu Kambijevu ir Rasulu Kataganovu, abu yra žmogaus teisių aktyvistai iš Šiaurės Kaukazo.

I. Kambijevas iš pradžių „The Insider“ sakė , kad neprisimena žmogaus vardu I. Žichariovas. Net tada, kai jam buvo pateikta trijų kelionės draugų nuotrauka, kuri buvo paskelbta paties I. Kambijevo instagramo paskyroje, jis vis tiek sunkiai prisiminė renginio aplinkybes. I. Kambijevas svarstė, kad su I. Žichariovu jie greičiausiai susitiko 2017 m. spalį Sacharovo centro surengtame seminare ir kad aktyvistai vėliau turbūt pasiūlė pavėžėti GRU agentą į renginį Vilniuje.

I. Žichariovas (dešinėje) „Instagram“ nuotraukoje su R. Kambijevu 2017 m. Vilniaus forume. Instagramo nuotr.

Organizacijos nariai leidiniui  pasakojo, kad jis nuolat prašydavo kompensuoti savo transporto ir viešnagės viešbutyje išlaidas. Tačiau Laisvosios Rusijos forumo nariai „The Insider“ sakė, kad prašymai dėl kompensacijos niekada nebuvo patenkinti.

I. Žichariovas vizą iš Lietuvos gavo pagal forumo organizatorių kvietimą. Vizas, kurias jis naudojo keliaudamas į vėlesnius susitikimus, išdavė Prancūzija.

GRU agentas reguliariai kaip savanoris užsiregistravo trijose darbo grupėse, įskaitant vieną, pavadintą „Putino sąrašas“, kurios tikslas buvo nustatyti Rusijos režimo oligarchų ir politinių bičiulių sąrašą.

Tikėtina, kad GRU 2022 m. nutraukė „žmogaus teisių“ priedangos darbus po to, kai Prancūzijos valdžia viešai atskleidė I. Žichariovą kaip GRU agentą.

Portalo „15 min” duomenimis, peržiūrėjus Laisvosios Rusijos forumo vaizdo įrašus, juose matyti, kad įtariamas GRU agentas I. Žichariovas sėdėjo šalia profesoriaus Vytauto Landsbergio, klausėsi jo pasisakymų bei Gario Kasparovo ir kitų Rusijos opozicijos lyderių pranešimų. Taip pat klausėsi ir Lietuvos Seimo nario Emanuelio Zingerio klausimų.

GALERIJA

  • Įtariamas Rusijos šnipas lankėsi ir Lietuvoje: forume Vilniuje užfiksuotas šalia V. Landsbergio
  • Įtariamas Rusijos šnipas lankėsi ir Lietuvoje: forume Vilniuje užfiksuotas šalia V. Landsbergio
Kasparov.ru nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (63)

kapsas

Nieko nuostabaus aplankė savo vyresnįjį kolegą, perdavė lubiankos naujienas be tarpininkų.

Apzvalgininkas

V.Landsbergis vienas is geriausiu visu laiku politiku,todel bolsevikiniu driskiu palikuonims yra priesas Nr.1,o is tikruju smirdinciu sakalu tikslas-sukirsinti lietuvius tarpusavyje.Rusija seniai pralaimejo informacini kara,visas pasaulis juokiasi is Solovjovo kliedesiu.Kas belieka ruso-mongolu ordai-spjaudyti melu meslu ir ugnimi...

Anonimas

Manau vatai,chebra ... !!!?,numete saldaini, "ded maroz" pametejo "dopingo" !? P.S Ir niekam??? nekyla klausimu???,kas to renginio, organizatorius,kas "sveciu kvietejas",kas, KA,kur,prie ko, "svecius" susodino,kas "nufotkino",kas po 7 m.,butent dabar,"ta nuotrauka" , daugina-platina-bruka(kas, tas,"kanalinis", " influenccceris")???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS