Izraelio vyriausybė pritarė 3 000 naujų namų statybai Vakarų Krante | KaunoDiena.lt

IZRAELIO VYRIAUSYBĖ PRITARĖ 3 000 NAUJŲ NAMŲ STATYBAI VAKARŲ KRANTE

  • 1

Izraelis antradienio vakarą pranešė, kad okupuotame Vakarų Krante bus statoma 3 000 naujų namų naujakuriams, o toks pareiškimas yra jau ketvirtas per mažiau nei dvi savaites nuo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos.

„Gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) ir premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) nusprendė leisti statyti 3 000 naujų namų Judėjos ir Samarijos srityje“, – sakoma gynybos ministerijos pranešime, kuriame pavartotas alternatyvus, izraeliečių naudojamas Vakarų Kranto pavadinimas. Šias Palestinos žemes Izraelis okupavo 1967 metais.

Minėtas pareiškimas pasirodė Izraeliui besiruošiant iškeldinti gyventojus iš vienos savavališkai įkurtos žydų gyvenvietės Vakarų Krante. Manoma, kad šiuo žingsniu gali būti siekiama numalšinti naujakurių pyktį dėl teismo sprendimo iškeldinti juos iš Amonos gyvenvietės.

Be to, keliomis dienomis anksčiau vyriausybė pritarė papildomų 2 500 namų Vakarų Krante statybai bei dar kelių šimtų namų statyboms Rytų Jeruzalėje.

Palestiniečiai savo ruožtu tvirtina, kad šios žemės, kurias Izraelis okupavo 1967 metais per Viduriniųjų Rytų karą, yra jų būsimos valstybės teritorija.

Palestiniečiai ir tarptautinė bendruomenė laiko žydų nausėdijas ir gyvenvietes neteisėtomis, o jų plėtra trukdo pradėti taikos procesą. Palestina nori, kad jos būsimai valstybei priklausytų Vakarų Krantas, Gazos Ruožas bei Rytų Jeruzalė.

D.Trumpo, kuris žadėjo labiau remti žydų valstybę negu jo pirmtakas, pergalę JAV prezidento rinkimuose lydėjo suintensyvėjusi Izraelio nausėdijų plėtra. Jo kampanijoje nė karto nebuvo paminėta Palestinos valstybė, nors pastangos ją įkurti jau ilgiau kaip du dešimtmečius yra kertinis akmuo su šiuo regionu susijusiuose tarptautinės diplomatijos procesuose. Šis respublikonas taip pat yra žadėjęs būti labiau tolerantiškas Izraelio nausėdijų plėtrai.

Iškeldina iš neteisėtos nausėdijos

Šimtai Izraelio pasienio policijos pareigūnų trečiadienį įžengė į vieną žydų nausėdiją Vakarų Krante iškeldinti jos gyventojų, kai teismas nusprendė, kad jos namai pastatyti privačioje palestiniečių žemėje. 

Amonos nausėdijos gyventojų iškeldinimas užbaigia ne vieną mėnesį trukusias Izraelio dešiniojo sparno vyriausybės pastangas įteisinti šią neteisėtą gyvenvietę.

Šimtai žydų radikalų, daugiausiai jaunuoliai, kiek anksčiau pėsčiomis prasmuko pro armijos užtvaras ir ėmė deginti padangas aplink gyvenvietę, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kai kurie jų svaidė akmenis į žiniasklaidos atstovus ir pasienio policijos pareigūnus.

Moterims su vaikais išėjus iš namų, jaunuoliai užsibarikadavo pastatuose. 

Protesto prieš iškeldinimą organizatoriai sako, kad nenaudos jėgos prieš saugumo pajėgas, tačiau savo valia nepaliks gyvenvietės. 

Policija pranešė, jog visą naktį vedė derybas su gyventojais, siekdama susitarti dėl „taikaus iškeldinimo, kaip numato jų įsipareigojimai Aukštajam teismui“ pagal susitarimą dėl Amonos gyventojų perkėlimo į netoliese esančią vietovę.   

„Policija stengsis iškeldinti žmones nenaudodama jėgos“, – pažymima išplatintame pranešime.

Tarptautinė bendrija visas žydų nausėdijas Izraelio okupuotose palestiniečių žemėse laiko neteisėtomis ir mano, kad jos yra didžiausia kliūtis taikiam žydų ir palestiniečių konflikto sureguliavimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

VYTAS

IR KUO SKIRIASI ŽYDAI NUO NACISTINĖS VOKIETIJOS,AR RUSŲ VADINAMOS ANEKSIJOS KRYME.TIK KRYMĄ RUSAI ATSIĖMĖ,NES CHRUŠČIOVAS JI NELEGALIAI PASKYRĖ UKRAINAI,O ŽYDAI ŽUDYDAMI PALESTINIEČIUS UŽIMINĖJA JŲ ŽEMES IR PRIEŠINASI,KAD PALESTINA TAPTU SUVENARIA VALSTYBE.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS