Izraelis ir Palestina Jungtinėse Tautose vienas kitą apkaltino genocidu | KaunoDiena.lt

IZRAELIS IR PALESTINA JUNGTINĖSE TAUTOSE VIENAS KITĄ APKALTINO GENOCIDU

Izraelio ir Palestinos atstovai Jungtinėse Tautose pirmadienį apsikeitė kaltinimais „genocidu“ dėl Gazos Ruože vykstančio karo, reikalaudami tarptautinio atsako.

Izraelio karas su „Hamas“ ne kartą buvo minimas JT Žmogaus teisių tarybos posėdyje, kuris vyko Ženevoje iki pažymint 75-ąsias Konvencijos dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį metines.

„Spalio 7 d. „Hamas“ išpuolius įvykdyti paskatino genocidu pagrįsta ideologija“, – kreipdamasi į JT Europos buveinėje susirinkusius diplomatus sakė Izraelio misijos Ženevoje teisininkė Yeela Cytrin.

Tuo tarpu Palestinos atstovė Dima Asfour primygtinai teigė tarybai, kad per plataus masto Izraelio bombardavimo kampaniją ir sausumos operaciją „dirbtinai sukelta katastrofa“ yra „chrestomatinis genocido pavyzdys“.

Keršydamas už spalio 7 d. išpuolius, per kuriuos, Izraelio valdžios teigimu, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, pagrinde civilių, ir dar 240 asmenų buvo paimta įkaitais, Izraelis prisiekė sunaikinti „Hamas“.

„Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per intensyvų atsakomąjį Izraelio bombardavimą ir sausumos puolimą Gazoje jau žuvo daugiau nei 15,5 tūkst. žmonių, maždaug 70 proc. aukų – moterys ir vaikai.

1948 m. gruodžio 9 d. pasirašyta konvencija dėl genocido buvo pirmoji sutartis dėl žmogaus teisių JT istorijoje, priimta dar iki paskelbiant Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją.

Mes raginame technologijų bendroves ir socialinių tinklų platformas nedelsiant imtis griežtų priemonių apsaugoti savo vartotojus nuo žalos, atsižvelgiant į Palestinoje vykdomą genocidą.

Ji buvo priimta po Antrojo pasaulinio karo, pabrėžiant holokausto siaubą ir žmonijos pareigą užkirsti kelią tokiems genocido aktams ir bausti už juos.

„Ar ko nors pasimokėme?“

Tačiau „po 75 metų žydų tautybės žmonės vis dar puolami, vis dar patiria žiaurų antisemitizmą ir neapykantą žydams“, – teigė Y. Cytrin, nurodydama, kad „Hamas“ ir jos rėmėjai jau metų metus socialiniuose tinkluose ragino naikinti žydus“.

„Spalio 7 d. išpuolių aukų kūnai dar nebuvo atšalę, o tiek internete, tiek už jo ribų sprogo tikra antisemitizmo bomba.“

Jos teigimu, „daugelis ėmė vėl kaltinti žydus už jų pačių skerdynes, mėgindami apginti tuos, kurie jas surengė. Kur kas daugiau buvo tokių, kurie nusprendė nieko nesakyti ir būti abejingais“.

„Ar ko nors pasimokėme per praėjusius 75 metus?“

Tuo tarpu Irano atstovas pareiškė, kad būtent Izraelis vykdo „siaubingą genocidą“ palestiniečių atžvilgiu, o kitos musulmonų šalys apkaltino Izraelio pareigūnus genocido „kurstymu“.

D. Asfour pabrėžė, kad pagal konvenciją dėl genocido „gavę pirmą perspėjimą dėl genocido, turime būti priversti imtis veiksmų“.

Tačiau, jos žodžiais tariant, „per pastarąsias aštuonias savaites, netgi viešai ėmus kalbėti apie genocidą, Izraelis ant Gazos toliau mėto tonas milžinišką naikinamąją galią turinčių sprogmenų“.

Ji priminė, kad praėjusį mėnesį grupė nepriklausomų JT ekspertų pareiškė susirūpinimą dėl „tarptautinės sistemos nesugebėjimo susitelkti ir užkirsti kelią genocidui“.

Be to, ji taip pat pasmerkė „plataus masto skaitmeninių represijų kampaniją, įskaitant dezinformaciją, cenzūrą, priekabiavimą internete ir slaptą šešėlinį blokavimą“, kuriuo siekiama užgniaužti palestiniečių balsus.

„Mes raginame technologijų bendroves ir socialinių tinklų platformas nedelsiant imtis griežtų priemonių apsaugoti savo vartotojus nuo žalos, atsižvelgiant į Palestinoje vykdomą genocidą“, – kalbėjo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

O ką apie žydų valstybę

Sako "Hamas" konstitucija?

Stalino saule ;)

zydai ant savo technikos irgi prisipaise fasistiniu simboliu, kaip ir kremliaus fasistai...

ALGIRDAS.

Dėl šio konflikto kalčiausia JYNGTINIŲ TAUTŲRGANIZACIJA , BUVUSI SNO , kuri po antrojo pasaulinio karo pripažino tik IZRAELĮ , LYGIAI TOKIĄ PAT NESĄMONĘ PADARĖ SU KINIJA IR TAIVANU, , kai ta pati SNO nepripažino komunistinės Kinijos , ją tose pat SNO A T S T O V A V O TAIVANAS , o paskui SNO pripažino Kiniją , bet Taivaną , kaip ir Palestiną paliko vargti be šalies statuso , ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS