Izraelis sieks išvengti konflikto su „Eurovizija“ dėl politinių užuominų savo dainoje | KaunoDiena.lt

IZRAELIS SIEKS IŠVENGTI KONFLIKTO SU „EUROVIZIJA“ DĖL POLITINIŲ UŽUOMINŲ SAVO DAINOJE

  • 6

Izraelis sekmadienį pranešė, kad paprašė dainų tekstų autorių pataisyti savo siūlomus „Eurovizijos“ dainų konkurso kūrinius, taip galimai užkirsdamas kelią ginčui su konkurso organizatoriais dėl politinio turinio.

Praėjusią savaitę Izraelio atstovai pareiškė, kad šalis negalės dalyvauti šiemetiniame konkurse, jei organizatoriai atmes pasirinktą dainą, kurioje, kaip pranešama, yra užuominų apie spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ įvykdyto išpuolio prieš Pietų Izraelį, sukėlusio tebevykstantį karą Gazos Ruože, aukas.

„Eurovizijos“ taisyklės draudžia politinį turinį.

Sekmadienį paskelbtame pareiškime Izraelio visuomeninis transliuotojas KAN teigė, kad prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) paragino atlikti „būtinus pakeitimus“, kurie užtikrintų Izraelio dalyvavimą šiame renginyje, Izraelio laimėtame keturis kartus.

Šių metų konkursas gegužę vyks Švedijoje.

Izraelio transliuotojas „susisiekė su dviejų atrinktų dainų – „October Rain“, kuri užėmė pirmąją vietą, ir „Dance Forever“, kuri užėmė antrąją vietą, – tekstų autoriais ir paprašė jų pertvarkyti tekstus, išsaugant jų meninę laisvę“, sakoma pareiškime.

„Iš pasiūlytų naujų tekstų KAN išrinks dainą, kuri bus nusiųsta „Eurovizijos“ priežiūros komitetui, kad šis patvirtintų Izraelio dalyvavimą konkurse“, – teigiama pareiškime.

Atrinkta daina, kurią atliks 20-metė dainininkė Eden Golan, bus paskelbta kovo 10 dieną, sakoma pranešime.

E. Golan gimė Izraelyje, vėliau persikėlė į Rusiją, kur gyveno 13 metų. Į Izraelį ji grįžo 2022-aisiais.

Viena originalaus dainos „October Rain“ teksto eilutė skamba taip: „Jie visi buvo geri vaikai, visi iki vieno.“

„Neliko oro, kuriuo galėčiau kvėpuoti, nebėra vietos man“ – tokiais žodžiais baigiama daina, anot KAN, kuris visą dainos tekstą paskelbė savo interneto svetainėje.

Nuolatinės kontroversijos

1973 metais Izraelis tapo pirmąja ne Europos šalimi, dalyvaujančia „Eurovizijoje“, o dėl jo dalyvavimo ir konkurso rengimo savo šalyje nuolat kyla ginčų.

2019 metais islandų grupė „Hatari“, kuri yra metusi iššūkį ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahu) sudalyvauti šiaurietiškame liaudies imtynių mače, prieš Tel Avive tada vykusį konkursą ir jo metu vis užsimindavo apie savo propalestinietišką poziciją.

„Hatari“ nariai finale, vedėjams atskleidžiant rezultatus, pasinaudojo proga tiesioginės transliacijos metu iškelti skaras su palestiniečių vėliava.

Konkurso organizatoriai taip pat kritikavo JAV popmuzikos ikoną Madonną (Madoną) po to, kai jos pasirodyme per didįjį finalą šokėjai pažeidė politinio neutralumo taisykles ir ant kostiumų užsidėjo Izraelio ir palestiniečių vėliavas.

Šeštadienį palestiniečių atlikėjas Basharas Muradas (Bašaras Muradas) dalyvavo Islandijos nacionalinės atrankos į „Euroviziją“ finale, tačiau balsavime liko antras.

Po žinios apie šio atlikėjo dalyvavimą atrankoje lažybų, prognozuojančių konkurso nugalėtoją, bendrovėse Islandija buvo pakilusi į itin aukštas pozicijas.

Dėl Izraelio ir „Hamas“ karo bei Izraelio dalyvavimo šių metų „Eurovizijoje“ Islandijos transliuotojas RUV buvo iškėlęs idėją pasitraukti iš konkurso. Anot Islandijos atstovų, sprendimą kartu priims RUV ir nacionalinės atrankos nugalėtoja Hera Bjork.

Šių metų konkursas vyksta karo, kurį sukėlė „Hamas“ išpuolis ir per kurį Izraelyje, naujienų agentūros AFP vertinimu, paremtu oficialiais duomenimis, žuvo apie 1160 žmonių, fone.

Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių 130 vis dar laikomi Gazos Ruože, nors manoma, kad 31 žuvo, praneša Izraelio pareigūnai.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl Izraelio karinio atsako Gazos Ruože žuvo mažiausiai 30 410 žmonių.

Vasario pabaigoje KAN pareiškė, kad neketina pakeisti dainos, ir pagrasino pasitraukti, jei dainų konkursą prižiūrinti Europos transliuotojų sąjunga (EBU) nepatvirtins jos paraiškos.

Tačiau I. Herzogas „pabrėžė, kad būtent dabar, kai tie, kurie mūsų nekenčia, siekia represuoti ir boikotuoti Izraelio valstybę“, šalis „privalo garsiai ir aiškiai pasisakyti [...] visuose pasaulio forumuose“, sakoma KAN pareiškime sekmadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

senas kaunietis

nuo kada izraelis europoje?

ČIA JAU DUGNAS

Dugnas ta prasme, kad kultūra ir sportas paskandintas niekšiškame politiniame purve. Nepamiršiu, kai mūsų laimingas Linas Linkevičius savaitę laiko visiems trimitavo, kai Eurovizijos nugalėtoje, POLITINIU SPRENDIMU, buvo paskirta Ukrainietė. Jis tuomet neatsakė į klausimą - kam tuomet buvo reikalingi teisėjų, žiūrovų balsai? Galėtų susėsti politikai ir šiandien ir nutarti...jie juk "tikri meno žinovai"...

Teisingai,

žydai ne europiečiai. Jie kilę ir semitų, o semitai - afrazijiečių tautų grupė, su Europa - nieko bendra. Tai ko jie taip braunasi į Euroviziją?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS