ES vis dar laukia Londono prašymo atidėti „Brexit“ | KaunoDiena.lt

ES VIS DAR LAUKIA LONDONO PRAŠYMO ATIDĖTI „BREXIT“

  • 1

Europos Sąjungos lyderiai dar negavo laiško iš Jungtinės Katralystės vyriausybės vadovės Theresos May (Terezos Mei) su prašymu atidėti „Brexit“, trečiadienį, Bendrijos viršūnių susitikimo išvakarėse, sakė vienas bloko pareigūnas.

„Susidūriau su problema, nes, kalbant atvirai, neturiu jums jokios naujos informacijos“, – sakė ES aukšto rango pareigūnas prieš dvi dienas truksiantį Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuriame būtų svarstomas toks prašymas.

„Negavome laiško iš ministrės pirmininkės Th. May. Jokia kita forma negavome prašymo iš Jungtinės Karalystės pratęsti išstojimo procesą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį“, – sakė pareigūnas.   

Anksčiau buvo pranešta, kad Th. May planuoja prašyti kolegų suteikti daugiau laiko.

„Šiuo metu JK prašymo nėra. Galbūt jį dar gausime, o gal ir ne“, – sakė ES pareigūnas.

Th. May svarsto, ar prašyti neilgo pratęsimo, kad būtų galima priimti „Brexit“ reikalingus teisės aktus, ar visgi prašyti atidėti išstojimą ilgesniam laikui, kad būtų galima peržiūrėti visą „Brexit“ strategiją.  

Jei „Brexit“ procesas nebus pratęstas, Jungtinė Karalystė po devynių dienų paliks Europos Sąjungą nesudarius jokio susitarimo. 

„Ką galiu dabar pasakyti? Neturiu pagrindo spėlioti, koks galėtų būti terminas“, – sakė pareigūnas.  

„Manau, 27 (lyderiai) aptars „Brexit“ atsižvelgdami į tai, kokia bus tuo metu padėtis“, – pridūrė jis. 

Vienas Dauningo gatvės atstovas britų visuomeniniam transliuotojui BBC sakė, kad premjerė prašys neilgo „Brexit“ atidėjimo.   

Sprendimo šią savaitę nebus?

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) trečiadienį pareiškė, jog mažai tikėtina, kad Europos Sąjunga per šios savaitės viršūnių susitikimą Briuselyje pasieks kokį nors sprendimą dėl „Brexit“.

Atkreipdamas dėmesį į politinį sąmyšį Londone dėl Jungtinės Karalystės planų išstoti iš ES, J.-C. Junckeris vokiečių transliuotojui „Deutschlandfunk“ sakė, kad kol tai nebus išspręsta, likusių 27 bloko narių rankos bus surištos.

„Kol nežinome, kam Britanija galėtų pasakyti „taip“, ir savo pusėje negalime priimti jokio sprendimo“, – sakė jis.

Britų transliuotojas BBC, cituodamas vieną Dauningo gatvės pareigūną, pranešė, jog JK ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį paprašys Briuselio trumpam atidėti „Brexit“, kad ji turėtų laiko parlamente prastumti planą dėl kelio į priekį.

Susierzinę Europos lyderiai dabar reikalauja Londono aiškiai pasakyti, ko jis nori, ir perspėja, kad vis tiek išlieka rizika Britanijai kovo 29-ąją be sutarties iškristi iš bloko, kuriam ji priklausė 46 metus.

J.-C. Junckeris tvirtino, kad susitarimas, pasiektas po dvejų metų derybų su Briuseliu, yra paskutinis liekančių bloko narių pasiūlymas.

„Daugiau nieko negalima padaryti, priėjome kelio galą, – sakė jis. – Jei aptarinėjami kiti scenarijai, mums reikėtų naujo kelio.“

Pasak J.-C. Junckerio, Th. May turi pateikti Briuseliui parlamento patvirtintą sutarimą ir „aiškų grafiką“.

Turint omenyje, kad tai mažai tikėtina prieš viršūnių susitikimo pradžią šį ketvirtadienį, „mums tikriausiai reikės vėl susitikti kitą savaitę“, pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis Petkus...

laukia vienintelio protingo sprendimo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS