J. Kerry: JAV nedalyvavimas Paryžiaus viršūnių susitikime yra „gėda“ | KaunoDiena.lt

J. KERRY: JAV NEDALYVAVIMAS PARYŽIAUS VIRŠŪNIŲ SUSITIKIME YRA „GĖDA“

  • 3

Buvęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį „gėda“ pavadino Amerikos vyriausybės nedalyvavimą Prancūzijos sostinėje vykstančiame pasaulio lyderių susitikime dėl klimato kaitos.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) rengiamame Vienos planetos viršūnių susitikime (One Planet Summit) dalyvauja maždaug 60 pasaulio lyderių ir šimtai ministrų, kompanijų vadovų bei aplinkosaugininkų.

Jį surengti buvo nuspręsta, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trumpui) birželį paskelbus apie savo sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato sutarties, dėl kurios beveik 200 šalių derėjosi ilgiau nei du dešimtmečius.

Praėjus dvejiems metams po sutarties pasirašymo, prie kurio daug prisidėjo J. Kerry ir tuometinis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), D. Trumpas į renginį nebuvo pakviestas. JAV federalinei vyriausybei jame atstovavo antras pagal rangą Amerikos ambasados diplomatas Brentas Hardtas (Brentas Hartas).

„Labai liūdna, net ne liūdna, o iš tiesų gėda, kai pagalvoji apie tuos faktus, mokslą, sveiką protą, visą jau padarytą darbą“, – J. Kerry sakė naujienų agentūrai AFP viršūnių susitikimo užkulisuose.

Paryžiaus susitarimui prireikė „26 metų darbo, kurį paniekino žmonės, net nesuprantantys mokslo“, pridūrė jis.

Tarp Paryžiaus susitikime dalyvaujančių amerikiečių yra Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) ir buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas). Pastarasis yra subūręs miestų, kompanijų ir aktyvistų koaliciją „Amerikos pažadas“ (America's Pledge), kovojančią už šiltnamio efektą sudarančių dujų mažinimą JAV.

D. Trumpo pranešimas apie JAV pasitraukimą iš pasaulinės sutarties privertė suabejoti, ar tikrai pavyks įgyvendinti šį pasaulio valstybių susitarimą. Paryžiaus sutartimi siekiama, kad temperatūros žemėje augimas nuo priešindustrinių laikų iki šio šimtmečio pabaigos būtų „gerokai žemiau“ 2 laipsnių Celsijaus, o toliau mažinti šią ribą iki 1,5 laipsnio.

Paklaustas, ar Jungtinėms Valstijoms gali pavykti įgyvendinti Paryžiaus susitarime numatytus įsipareigojimus iki 2025 metų sumažinti išmetamų dujų kiekį 26 procentais, J. Kerry atsakė teigiamai.

„Manau, kad tai yra įmanoma, taip“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

J. Brownas ir M. Bloombergas taip pat kritikavo D. Trumpo poziciją klimato kaitos klausimu.

„Mes turime vieną klimato (kaitos) neigėją Baltuosiuose rūmuose, kuris sako, kad klimato kaita yra prasimanymas, – sakė J. Brownas diskusijose. – Negalime laukti, kol Baltieji rūmai atsibus. Amerikoje mes vėl pradedame nuo nulio..., mūsų darbas yra nepaprastai sunkus“.

„Tam tikra prasme mes mobilizavomės, bet dar neiname šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos mažinimo keliu“, – pridūrė jis.

Pasak M. Bloombergo, regioninių vyriausybių, miestų, kompanijų ir pilietinės visuomenės grupių koalicija „Amerikos pažadas“ turi maždaug 1 700 narių ir atstovauja didesnei daliai JAV ekonomikos.

„Jeigu tai būtų valstybė, tai būtų trečia pagal dydį ekonomika pasaulyje ir ji vis dar augtų, – sakė jis. – Visi kartu mes ruošiamės pasiekti tikslą, kurį ši šalis yra užsibrėžusi pasiekti Paryžiuje – mažiausiai 26 proc. sumažinti dujų emisijas. Ir Vašingtonas negali niekaip to sustabdyti“.

„Priešingai, prezidentas D. Trumpas padėjo suburti žmones, kurie supranta šią problemą, sujungti jėgas ir iš tiesų ką nors daryti, o ne laukti federalinės vyriausybės... Ta prasme turime būti dėkingi prezidentui D. Trumpui už tai, kad padeda mums sieki savo tikslų“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Vėjo jėgainių plėtra - JAV klimatinis ginklas.

trupmena

Verciau patyletu... verciau rytu savo ketcupus... zmogus issivystes atvirksciai...

apie

kokia /geda/ kalba jei marionete valdoma /kazkieno arogantiskai /zaidzia/ ne savo salies naudai ir akivaizdu kad tai kitos salies spec t. darbas ir reikia buti idijotu kad to nesuprastum.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS