JAV ieško naujų būdų, kaip už karą nubausti Rusijos oligarchus | KaunoDiena.lt

JAV IEŠKO NAUJŲ BŪDŲ, KAIP UŽ KARĄ NUBAUSTI RUSIJOS OLIGARCHUS

  • 0

Jungtinės Valstijos ėmėsi naujų ryžtingų veiksmų, kuriais siekiama sukelti skaudžių padarinių Rusijos ekonomikai ir ypač jos oligarchams, tikėdamosi sužlugdyti Kremliaus invaziją į Ukrainą.

Nuo Iždo departamento iki Teisingumo departamento JAV pareigūnai daugiausia dėmesio skirs pastangoms teisėtai likviduoti Rusijos oligarchų turtą, išplėsti finansines sankcijas tiems, kurie padeda jų vengti, ir panaikinti įstatymų spragas, leidžiančias oligarchams naudotis fiktyviomis bendrovėmis, kad galėtų judėti per JAV finansų sistemą.

Andrew Adamsas (Endrius Adamsas), vadovaujantis darbo grupei „KleptoCapture“, kurios tikslas – užtikrinti ekonominių apribojimų, JAV taikomų Rusijai ir jos milijardieriams, vykdymą, naujienų agentūrai AP sakė, kad grupė teikia pirmenybę pastangoms nustatyti asmenis, kurie padeda rusams išvengti sankcijų ir pažeidžia eksporto kontrolę.

„Šie neteisėtų viešųjų pirkimų tinklai ir toliau užims vis daugiau mūsų srauto“, – teigė A. Adamsas.

Praėjusią savaitę Iždo departamento paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad iki šiol visame pasaulyje užblokuota arba įšaldyta daugiau nei 58 mlrd. dolerių (54,08 mlrd. eurų) vertės rusų turto, kuriam taikomos sankcijos. Tarp jo – dvi prabangios jachtos San Diege ir Fidžyje, abi 300 mln. dolerių (279,77 mln. eurų) vertės, bei šeši 75 mln. dolerių (69,97 mln. eurų) vertės nekilnojamojo turto objektai Niujorke ir Floridoje, priklausantys oligarchui Viktorui Vekselbergui, kuriam taikomos sankcijos.

Šie neteisėtų viešųjų pirkimų tinklai ir toliau užims vis daugiau mūsų srauto.

JAV ėmė bandyti nubausti oligarchų bendrininkus ir turto valdytojus – V. Vekselbergo atveju Niujorko federalinis teismas pareiškė kaltinimus Vladimirui Vorončenkai, šiam padėjus išlaikyti V. Vekselbergo turtą. Vasario mėnesį jis buvo apkaltintas rezgęs sąmokslą pažeisti ir apeiti JAV sankcijas.

Bylą koordinavo „KleptoCapture“ grupė.

Pagalba Ukrainai

Vasario mėnesį Dartmuto universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad sankcijų taikymas keliems svarbiausiems turto valdytojams padarytų Rusijai daug didesnę žalą nei sankcijų taikymas atskiriems oligarchams.

Kitos pastangos skaudžiai paveikti Rusijos ekonomiką bus susijusios su pastangomis likviduoti rusų oligarchams ir Kremliui priklausančias jachtas ir kitą turtą, paverčiant jį pinigais, skiriamais Ukrainai.

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis jau seniai ragina perduoti Rusijos turtą Ukrainai, o buvęs Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos pareigūnas Daleepas Singhas (Dalipas Singhas) vasario 28 dieną Senato Bankų komitetui teigė, kad JAV esančio milijardinio Rusijos turto konfiskavimas yra „tai, ko turėtume siekti“.

D. Singhas pasiūlė JAV „panaudoti atsargas, kurias esame sukaupę Niujorko FED (Federalinėje rezervų sistemoje), pervesti jas Ukrainai ir leisti jai pateikti jas kaip užstatą pinigams pritraukti“. Jis vadovavo Baltųjų rūmų sankcijų Rusijai programai, kai buvo nacionalinio saugumo patarėjas tarptautinei ekonomikai.

A. Adamsas sakė, kad „KleptoCapture“ darbo grupė stengiasi parduoti rusų jachtas ir kitą turtą, nepaisydama teisinių sunkumų, susijusių su tuo, kad turtas, kurio savininkams buvo užblokuotas priėjimas prie jo, tampa konfiskuotu turtu, kurį vyriausybė gali paimti ir parduoti Ukrainos naudai.

Jis pabrėžė, kad JAV veiks vadovaudamosi teisinės valstybės principais.

„Iš dalies tai reiškia, kad mes neperimsime turto, kuris nėra visiškai konfiskuotas teisminėmis procedūromis, ir nepradėsime jo konfiskuoti be teisinio pagrindo“, – teigė A. Adamsas.

Jis pridūrė, kad darbo grupei „pavyko sėkmingai bendradarbiauti su Kongresu ir vykdomosios valdžios atstovais siekiant gauti leidimą pervesti tam tikras perimtas lėšas į Valstybės departamentą“.

Įstatymų spragų užkaišymas

Ketvirtadienį Iždo departamentas pranešė, kad vyriausybė „ruošia dirvą“ 5,4 mln. dolerių (5,04 mln. eurų) konfiskuotų lėšų kaip užsienio pagalbos siuntimui Ukrainai.

Be to, anot pareigūnų, visų federalinių departamentų prioritetas taip pat bus griežtinti įstatymus, kuriuose sankcijų vengiantys asmenys randa spragas.

Tikimasi, kad Iždo departamentui pavaldus Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklas parengs taisykles, skirtas problemai dėl JAV nekilnojamojo turto rinkos naudojimo pinigams plauti pažaboti, įskaitant reikalavimą atskleisti tikrąjį nekilnojamojo turto savininką.

Jeilio vadovų lyderystės instituto tyrimų direktorius Stevenas Tianas (Stivenas Tianas), kuris stebi įmonių pasitraukimą iš Rusijos, teigė, kad taisyklė dėl nekilnojamojo turto jau seniai turėjo būti priimta.

„Norėčiau pabrėžti, kad tai būdinga ne tik Rusijos oligarchams. Kaip žinote, Jungtinėse Valstijose nekilnojamojo turto rinkoje naudojamos fiktyvios bendrovės, ir taškas“, – sakė S. Tianas.

Įmonių skaidrumą skatinančios pelno nesiekiančios organizacijos „FACT Coalition“ vyriausybių reikalų direktorė Erica Hanichak (Erika Haničak) paragino administraciją iki kovo pabaigos, kai JAV kartu su Kosta Rikos, Nyderlandų, Pietų Korėjos ir Zambijos vyriausybėmis rengs antrąjį aukščiausiojo lygio susitikimą už demokratiją, įteisinti šią taisyklę.

„Manome, kad tai yra galimybė Jungtinėms Valstijoms pademonstruoti lyderystę ne tik kovojant su korupcija užsienyje, bet ir atkreipiant dėmesį į mūsų pačių kiemą ir šalinant mūsų sistemos spragas, kurios palengvina korupciją tarptautiniu mastu“, – teigė ji.

Gairės: oligarchai, karas Ukrainoje, JAV, finansų sistema, skaidrumas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS