JAV: nėra požymių, jog Rusija rengiasi panaudoti branduolinius ginklus Ukrainoje | KaunoDiena.lt

JAV: NĖRA POŽYMIŲ, JOG RUSIJA RENGIASI PANAUDOTI BRANDUOLINIUS GINKLUS UKRAINOJE

  • 0

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė nematantys jokių požymių, kad Maskva būtų pasirengusi panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje.

Apie tai kalbama po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė esąs pasirengęs panaudoti tokius ginklus, jei kiltų grėsmė Rusijos suverenitetui.

Visgi Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) sakė, kad Rusijos retorika branduolinės ginkluotės klausimu nuo pat 2022-ųjų vasario, kai Maskvos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą, yra neapgalvota.

„Nepastebėjome jokių priežasčių, dėl kurių turėtume koreguoti savo branduolinę poziciją, ir jokių požymių, kad Rusija rengiasi panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje“, – teigė ji, paklausta apie V. Putino komentarus.

K. Jean-Pierre sakė žurnalistams, kurie kartu su J. Bidenu keliavo į jo rinkimų kampanijos renginį Milvokyje, kad V. Putinas tikriausiai tiesiog pakartojo Rusijos branduolinę doktriną, per interviu paklaustas apie branduolinių ginklų panaudojimą.

„Vis dėlto Rusijos branduolinė retorika šio konflikto metu yra neapgalvota ir neatsakinga, – kalbėjo ji. – Tai Rusija brutaliai įsiveržė į Ukrainą be jokios provokacijos ar pateisinimo, ir mes toliau remsime Ukrainą, ginančią savo žmones ir teritoriją nuo Rusijos agresijos.“

Trečiadienį V. Putinas gyrė Maskvos branduolinį arsenalą ir perspėjo, kad yra pasirengęs panaudoti šiuos ginklus, jei iškiltų grėsmė Rusijos suverenitetui.

Per daugiau nei dvejus metus trunkantį puolimą Ukrainoje Kremlius reguliariai akcentuoja savo pranašumą branduolinėje srityje. Naujausi V. Putino komentarai pasirodė likus kelioms dienoms iki Rusijos prezidento rinkimų, kurie beveik neabejotinai leis jam dar šešerius metus būti valdžioje.

J. Bidenas antradienį paskelbė apie 300 mln. dolerių (274 mln. eurų) vertės skubų ginklų paketą, skirtą Ukrainai paremti po pastarojo meto Rusijos laimėjimų mūšio lauke, JAV Kongresui toliau blokuojant tolesnę pagalbą Kyjivui.

Gairės: JAV, Rusija, branduoliniai ginklai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS