JAV nori iš naujo derėtis dėl laisvosios prekybos sutarties | KaunoDiena.lt

JAV NORI IŠ NAUJO DERĖTIS DĖL LAISVOSIOS PREKYBOS SUTARTIES

  • 0

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį oficialiai pranešė, kad nori iš naujo derėtis dėl laisvosios prekybos su Pietų Korėja, didžiausiai pasaulio ekonomikai siekiant keisti pasaulinę prekybos sistemą valdant naujajam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu D. Trumpas kritikavo prekybos susitarimus ir juos kaltino dėl to, kad amerikiečiai praranda darbus. Tuo tarpu tokių susitarimų šalininkai pabrėžia, kad jie apskritai didina gerovės lygį.

Jungtinės Valstijos jau pasitraukė iš Ramiojo vandenyno partnerystės susitarimo, kuriuo siekta sudaryti pasaulinį laisvosios prekybos susitarimą. Šis buvo pasirašytas pernai vasarį, tačiau taip niekada ir neįsigaliojo.

O ateinantį mėnesį turėtų būti pradėtos naujos derybos dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) sutarties su Kanada ir Meksika po to, kai D. Trumpas pagrasino vienašališkai pasitraukti iš šio susitarimo, kuris turėjo naudos pramonei ir sukūrė glaudžius viso regiono ryšius gamybos, žemės ūkio ir verslo srityse.

JAV laisvosios prekybos susitarimas su Pietų Korėja, žinomas kaip KORUS, įsigaliojo 2012 metų kovą. Nuo tada, Vašingtono teigimu, JAV prekybos su Pietų Korėja prekybos deficitas daugiau nei padvigubėjo nuo 13,2 mlrd. JAV dolerių 2011 metais iki 27,6 mlrd. JAV dolerių pernai.

Tačiau Seulas teigia, kad jis išaugo iki 23,2 mlrd. JAV dolerių.

JAV paskelbtame pranešime šalies prekybos atstovas Robertas Lighthizeris (Robertas Laithaizeris) pranešė, kad sušaukė KORUS dvišalio komiteto susitikimą, kad „pradėtume persiderėjimo procesą siekiant pašalinti JAV prekybos apribojimus ir aptartume būtinus susitarimo pakeitimus“.

Sureagavo skeptiškai

D. Trumpas yra pavadinęs KORUS „siaubingu“ susitarimu Jungtinėms Valstijoms, o laiške Pietų Korėjos prekybos ministrui R. Lighthizeris teigė, kad yra „problemų dėl JAV eksporto prieigos prie Pietų Korėjos rinkos“ ir kad Vašingtonas norėtų matyti „labiau subalansuotus prekybos santykius“.

Dvišalio komiteto susitikimas turėtų vykti rugpjūtį Vašingtone, sakė jis.

Tuo tarpu Seulas sureagavo skeptiškai. Šalies prekybos, pramonės ir energetikos ministras pareiškė, kad susitarimas gali būti keičiamas tik abipusiu sutarimu.

„Pagal laisvosios prekybos susitarimą mūsų pusei neprivaloma sutikti su JAV pasiūlymu keisti susitarimą, – teigiama ministro išplatintame pranešime. – Pirmiausia, pareigūnai turi išnagrinėti, išanalizuoti ir įvertinti KORUS poveikį ir nustatyti, ar tikrai šis susitarimas yra kaltas dėl prekybos disbalanso.“

Verta paminėti, kad Pietų Korėja ir JAV yra sudariusios ir saugumo aljansą. Šiuo metu šalyje yra dislokuota daugiau nei 28 tūkst. JAV karių, kad apsaugotų šalį nuo branduolinį ginklą turinčios kaimyninės Šiaurės Korėjos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS