JAV paskelbė sankcijų Venesuelos naftos sektoriui | KaunoDiena.lt

JAV PASKELBĖ SANKCIJŲ VENESUELOS NAFTOS SEKTORIUI

  • 6

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė sankcijų Venesuelos valstybinei naftos įmonei, koordinuodamos veiksmus su šios šalies pagrindiniu opozicijos lyderiu, kad sužlugdytų prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) galios pagrindą.

Šios priemonės prieš valstybės kontroliuojamą bendrovę PDVSA buvo pateiktos kaip būdas neleisti kairiųjų pažiūrų autoritariškam lyderiui ištuštinti ekonomiškai žlugusios valstybės iždo prieš jį pakeičiant opozicijos lyderiui Juanui Guaidui (Chuanui Gvaidui), Vašingtono laikomam teisėtu laikinuoju prezidentu.

„Sankcijų tikslas – pakeisti elgesį“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas).

„Taigi, kai bus pripažinta, kad bendrovė yra valdoma teisėtų lyderių, tuomet šie pinigai bus prieinami Guaido“, – pridūrė jis.

J. Guaido, vadovaujantis Nacionaliniam Susirinkimui ir pasiskelbęs laikinuoju prezidentu, atskiru pranešimu nurodė „sklandžiai perimantis mūsų respublikos aktyvų užsienyje kontrolę“, kad postą paliekantis N. Maduro nemėgintų „ištuštinti iždo“.

Venesuela kadaise buvo sėkminga Lotynų Amerikos valstybė, turinti didžiausius pasaulyje naftos išteklius, tačiau daug metų besitęsiantis kairiųjų valdymas padėtį šalyje smarkiai pablogino.

Milijonams žmonių stingant maisto produktų ir kitokių būtiniausių atsargų, šalyje smarkiai išplito nepasitenkinimas. Tačiau N. Maduro kol kas tebėra remiamas įtakingų ginkluotųjų pajėgų, taip pat palaikomas Rusijos ir Kinijos.

Vašingtonas ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad N. Maduro pasitrauktų iš valdžios – pripažino J. Guaido laikinuoju lyderiu ir paragino kariuomenę jį palaikyti.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) paragino Venesuelos saugumo pajėgas „priimti taikų, demokratinį ir konstitucinį valdžios perdavimą“.

„Matėme Venesuelos pareigūnų ir kariškių, paklausiusių šio raginimo“, – pridūrė jis, turėdamas omeny Venesuelos karinio atašė prie Vašingtono perbėgimą praeitą savaitgalį.

J. Boltonas taip pat neatmetė, kad Jungtinės Valstijos gali panaudoti savo kariuomenę.

„Šiuo atveju prezidentas leido aiškiai suprasti, kad visos priemonės yra ant stalo“, – jis sakė žurnalistams.

JAV: PDVSA turi atsiriboti nuo N. Maduro

S. Mnuchinas sakė, kad PDVSA turi visiškai atsiriboti nuo N. Maduro, kad būtų atšauktos įmonei paskelbtos sankcijos. 

„PDVSA paskelbtų sankcijų atšaukimas galimas tik operatyviai perdavus kontrolę laikinajam prezidentui ar vėliau demokratiškai išrinktai vyriausybei“, – sakė iždo sekretorius. 

Jungtinėse Valstijose veikianti PDVSA patronuojamoji įmonė „Citgo“ galės tęsti veiklą, tačiau jos pajamos bus laikomos blokuotoje sąskaitoje Amerikoje.

Praėjusį trečiadienį laikinuoju prezidentu pasiskelbęs J. Guaido sakė, kad inicijuos naujų PDVSA ir „Citgo“ valdybų skyrimo procesą, kad būtų „pradėtas sunkius laikus išgyvenančios mūsų pramonės atsigavimas“.

Įstatymų leidėjų bus paprašyta imtis „būtinų priemonių užtikrinti maksimalų skaidrumą ir lėšų panaudojimo kontrolę“, pridūrė J. Guaido. 

„Priėmėme šį sprendimą, kad užtikrintume, jog „Citgo“ liks venesueliečių rankose“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto akivaizdžiai įpykęs N. Maduro apkaltino JAV, esą jos mėgina „pavogti „Citgo“. Jis pažadėjo imtis teisinių žingsnių dėl naujų sankcijų.  

Nuo gruodžio, kai buvo išrinktas Nacionalinio Susirinkimo pirmininku, J. Guaido sugebėjo sutelkti opoziciją, anksčiau buvusią labai nevieningą.

N. Maduro prie šalies vairo stovi nuo 2013 metų, tačiau jo perrinkimas pernai gegužę Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų ir Amerikos valstybių organizacijos laikomas neteisėtu. 

Virtinė aktyviausių opozicijos veikėjų buvo priversti išvykti iš šalies, kiti atsidūrė už grotų arba jiems buvo uždrausta kandidatuoti rinkimuose. Dėl šios priežasties opozicija boikotavo rinkimus.

Rusija piktinasi JAV sankcijomis

Maskva antradienį pasmerkė „neteisėtas“ Vašingtono sankcijas Venesuelos valstybinei naftos įmonei, paskelbtas siekiant sužlugdytų prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) galios pamatą.

„Teisėta Venesuelos vadovybė jau charakterizavo šias sankcijas kaip neteisėtas. Galime tik visiškai palaikyti tokią poziciją“, – antradienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas pavadino šias sankcijas „akivaizdžiu kišimusi į Venesuelos vidaus reikalus“ ir „neteisėtos konkurencijos“ pavyzdžiu.

Jis pridūrė, kad Rusija sieks ginti savo interesus vadovaudamasi tarptautine teise.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo ruožtu sakė, kad naujos sankcijos „pažeidžia visas įmanomas tarptautines normas“ ir rodo, kad į keblią padėtį patekusioje Venesueloje siekiama pakeisti režimą.

„Suprantame, kad Jungtinės Valstijos, kalbant paprastai, nutrūko nuo grandinės ir viešai pasuko neteisėto režimo keitimo kryptimi“, – kalbėjo jis antradienį spaudos konferencijoje.   

„Mes su kitomis atsakingomis tarptautinės bendrijos narėmis darysime viską, kad palaikytume teisėtą prezidento N. Maduro vyriausybę“, – pažymėjo Rusijos diplomatijos vadovas.

JT: Venesueloje jau žuvo mažiausiai 40 žmonių

Venesueloje per antivyriausybines manifestacijas, prasidėjusias sausio 21-ąją, jau žuvo mažiausiai 40 žmonių. Kaip praneša „Reuters“, tai antradienį per spaudos konferenciją Ženevoje pareiškė oficialus Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) atstovas Rupertas Colville`as.

Jo žiniomis, 26 žmones nušovė vyriausybę remiančios pajėgos, penki žuvo per reidus, o dar 11 - plėšikaudami.

OHCHR atstovas taip pat informavo, jog sausio 21-26 dienomis buvo sulaikyti daugiau kaip 850 žmonių, tarp jų - 77 nepilnamečiai.

Anksčiau nevyriausybinės organizacijos „Foro Penal“ vadovas Alfredas Romeras pranešė, kad per protesto akcijas žuvo 35 žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

us nesikiša į Venesuelos reikalus

ne ne- ir naftos jiem nereik juk dabar bus tik elektriniai auto

Praeivis

JAV jau atneše demokratija i Livija, Iraka, Afganistana ir Ukraina. Bande atnest i Sirija, rusai nedave.

neteisetas

„Suprantame, kad Jungtinės Valstijos, kalbant paprastai, nutrūko nuo grandinės ir viešai pasuko neteisėto režimo keitimo kryptimi“, – kalbėjo S. Lavrovas antradienį spaudos konferencijoje". Taigi pats S. Lavrovas pripažįsta, kad režimas yra "neteisėtas"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS