JAV respublikonai per rinkimų debatus kritikavo nepasirodžiusį favoritą D. Trumpą | KaunoDiena.lt

JAV RESPUBLIKONAI PER RINKIMŲ DEBATUS KRITIKAVO NEPASIRODŽIUSĮ FAVORITĄ D. TRUMPĄ

  • 0

Septyni JAV respublikonų pretendentai į partijos kandidato prezidento rinkimuose vardą trečiadienį per antrus pirminių rinkimų debatus ginčijosi dėl imigracijos, Kinijos ir ekonomikos, bet vienas griežčiausių pastabų skyrė nedalyvauti nusprendusiam favoritui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Buvęs prezidentas, kovojantis su ne viena kriminaline byla, nusprendė praleisti šiuos partijos pirminių rinkimų debatus ir vietoje to susitikti su automobilių pramonės darbuotojais rinkimams svarbioje Mičigano valstijoje.

Buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie (Krisas Kristis), didžiausias eksprezidento priešininkas tarp visų pretendentų, apkaltino 77 metų magnatą slepiantis už savo golfo klubų sienų.

„Jūs išsisukinėjate nuo šitų dalykų ir leiskit man pasakyti, kas bus. Jei ir toliau taip darysit, niekas jūsų čia nebevadins Donaldu Trumpu. Vadinsime jus Antuliu Donaldu“, – pareiškė jis. Šiuos jo žodžius palydėjo švilpimas.

Ch. Christie surėmė ietis su D. Trumpo pagrindiniu varžovu Floridos gubernatoriumi Ronu DeSantisu, politikos naujoku Viveku Ramaswamy (Viveku Ramasvamiu), buvusia JAV ambasadore Jungtinėse Tautose Nikki Haley (Niki Heili), D. Trumpo viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu).

Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) prezidentiniame fonde ir institute Simi Valyje Kalifornijoje surengtuose debatuose, kuriuos rodė „Fox Business“ ir „Univision“, taip pat dalyvavo Pietų Karolinai atstovaujantis senatorius Timas Scottas (Timas Skotas) ir Šiaurės Dakotos gubernatorius Dougas Burgumas Bargamas).

Darbininkų rinkėjų bazė

Tuo metu Mičigane, už daugiau nei 3 tūkst. km, D. Trumpas stengėsi sustiprinti savo darbininkų rinkėjų bazę ir pakenkti prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), kuris antradienį šioje valstijoje aplankė streikuojančius profsąjungos narius, puoselėjamai šio sluoksnio gynėjo reputacijai.

„Joe Bidenas teigia esąs labiausiai profsąjungas palaikantis prezidentas istorijoje. Nesąmonė. Pagalvokite apie tai. Visa jo karjera buvo ekonominės išdavystės ir profsąjungų naikinimo aktas“, – savo kalboje vienoje gamykloje teigė D. Trumpas.

Jis tai jums skolingas, pasiteisinti dėl to, kad 7,8 trln. dolerių padidino valstybės skolą, patiesdamas pamatus infliacijai, su kuria susiduriame.

Pabrėžiant profsąjungų narių kaip rinkėjų svarbą, pirmasis debatų klausimas buvo apie tai, kaip suvaldyti jau antrą savaitę vykstantį Jungtinių automobilių darbuotojų (UAW) profsąjungos streiką prieš tokius automobilių gamintojus kaip „General Motors“, „Ford“ ir „Stellantis“.

Nors V. Ramaswamy išreiškė palaikymą darbininkams, T. Scottas aiškiai parodė, kad jo prioritetas yra imigracija.

„Joe Bidenas neturėtų piketuoti. Jis turėtų būti prie pietinės [JAV] sienos ir stengtis uždaryti mūsų pietinę sieną, nes ji yra nesaugi, atvira ir neapsaugota“, – sakė senatorius.

„Pasigendame“

D. Trumpo teisinės problemos beveik nesumažino jo pranašumo respublikonų lenktynėse – 59 proc. respublikonų rinkėjų, dalyvavusių naujoje „NBC News“ apklausoje, teigia, kad D. Trumpas yra jų pagrindinis pasirinkimas pirminiuose rinkimuose, o R. DeSantisas atsilieka su vos 16 procentų. Nė vienam iš kitų kandidatų parama nesiekia dviženklio skaičiaus.

Nepaisant to, kad R. DeSantisas debatuose buvo pagrindinis kandidatas, per pirmąsias 16 minučių jam nebuvo užduotas nė vienas klausimas. Kai atėjo jo eilė, Floridos gubernatorius pats užsipuolė D. Trumpą dėl nedalyvavimo.

„Pasigendame Donaldo Trumpo. Šį vakarą jis turėtų būti šioje scenoje, – sakė jis. – Jis tai jums skolingas, pasiteisinti dėl to, kad 7,8 trln. dolerių padidino valstybės skolą, patiesdamas pamatus infliacijai, su kuria susiduriame.“

Savo ruožtu Ch. Christie kritikavo buvusio prezidento veiklą imigracijos kontrolės srityje, kuri yra svarbus aspektas dėl vyriausybės biudžeto kilusioje aklavietėje, paralyžiuojančioje Kongresą ir keliančioje vyriausybės uždarymo grėsmę.

Nors debatai buvo audringi, kandidatams nuolat perrėkiant vienas kitą, pretendentai sutarė dėl daugelio dalykų. Tačiau į skirtingas stovyklas jie pasiskirstė dėl karo Ukrainoje: Ch. Christie, T. Scottas ir M. Pence'as gynė JAV paramą Kyjivui, o R. DeSantisas ir V. Ramaswamy išreiškė skeptišką požiūrį.

Buvo užduota keletas klausimų apie didėjantį Kinijos iššūkį, kur pastarasis kandidatas gynė savo dalyvavimą kinų bendrovei „ByteDance“ priklausančios dalijimosi vaizdo įrašais platformos „TikTok“, uždraustos JAV vyriausybiniuose įrenginiuose, organizuotame renginyje, sakydamas, kad kreipėsi į jaunimą.

„Tiesą sakant, kiekvieną kartą, kai jus girdžiu, dėl jūsų pasakytų žodžių pasijaučiu šiek tiek kvailesnė“, – verslininkui pareiškė N. Haley.

Savo nuomonę apie per dvi valandas trukusius debatus išsakytus politinius pasiūlymus, ypač dėl sienų kontrolės, išsakė ir J. Bideno komanda.

„Nė vienas toje scenoje esantis asmuo rimtai neketina įgyvendinti reikšmingos imigracijos reformos, ir tai akivaizdu“, – pareiškime sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Kevinas Munozas (Kevinas Munjosas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS