JAV Senatas priėmė federalinių išlaidų įstatymą, D. Trumpas svarsto vetuoti | KaunoDiena.lt

JAV SENATAS PRIĖMĖ FEDERALINIŲ IŠLAIDŲ ĮSTATYMĄ, D. TRUMPAS SVARSTO VETUOTI

  • 0

JAV Senatas anksti penktadienį priėmė 1,3 trln. dolerių (1,06 trln. eurų) federalinių išlaidų įstatymą, įveikęs kliūtis, grasinusias jau trečiąkart šiais metais paralyžiuoti dalies valstybinių įstaigų darbą.

Įstatymų leidėjai penktadienio vidurnaktį buvo nustatę kaip galutinį terminą, nuo kurio turėjo nutrūkti federalinių įstaigų finansavimas. Didžiulės apimties biudžeto įstatymas buvo priimtas 65 balsais prieš 32, iki galutinio termino likus suskaičiuotoms valandoms.

Anksčiau ketvirtadienį projektą 256 balsais prieš 167 priėmė Atstovų Rūmai, tada jis buvo nusiųstas pasirašyti prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui). Jo padėjėjai sakė, kad D. Trumpas linkęs pritarti šiam biudžetui.

Projektas buvo pateiktas tvirtinti trečiadienį vakare po savaites trukusių derybų, todėl įstatymų leidėjai turėjo tik kelias valandas atidžiai perskaityti ir balsuoti dėl didžiulės apimties įstatymo, paveiksiančio visas amerikiečių gyvenimo sritis.

Įstatymas numato, kad bus padidintos išlaidos kariuomenei ir vidaus poreikiams, kad bus sustiprinta sienų apsauga, skirta lėšų infrastruktūros projektams ir studentų paskoloms. Į paketą yra įtrauktos nuostatos, turinčios padėti sumažinti JAV rykšte tapusį ginkluotą smurtą, bet nenumatomos apsaugos dokumentų neturintiems imigrantams arba pastangos stabilizuoti sveikatos draudimo kainas.

Gynybos išlaidos šiais fiskaliniais metais, pasibaigsiančiais rugsėjo 30-ąją, bus 700 mlrd. dolerių – 61 mlrd. dolerių didesnės negu ankstesniais metais. Su gynyba nesusijusios vidaus išlaidos bus padidintos apie 10 proc. ir sudarys 591 mlrd. dolerių.

Tačiau D. Trumpo pasiūlytam projektui atsitverti nuo Meksikos buvo skirta daug mažiau negu buvo prašyta.

Prezidentas norėjo, kad šiam projektui ir kitoms sienų apsaugos reikmėms būtų skirta 25 mlrd. dolerių, bet naujajame biudžeto įstatyme numatyti, kad šios sienos 160 km ilgio ruožo statyboms, remontui ir apsaugai šiais fiskaliniais metais bus skirta tik 1,6 mlrd. dolerių.

Prieštaringi vertinimai

Nors D. Trumpas jau yra pritaręs bendromis respublikonų ir demokratų pastangomis parengtam susitarimui, 2 232 puslapių apimties teisės akto likimas Senate ketvirtadienį tebebuvo neaiškus. Vienas iš D. Trumpo respublikonų – Randas Paulas (Rendas Polas) – grasino užblokuoti balsavimo procesą.

„Manau, prieš balsuojant dėl įstatymų reikėtų juos perskaityti, – R. Paulas sakė televizijai „Fox News“. – Prie šio teisės akto uoliai dirbau visą dieną, ir dabar esu pasiekęs 600-ąjį puslapį.“

Pagal Senato taisykles bet kuris Kongreso aukštųjų rūmų narys gali pareikšti protestą dėl mėginimo paskubomis prastumti teisės aktą.

R. Paulas, praeitą mėnesį asmeniškai nulėmęs trumpą vyriausybės įstaigų uždarymą, kai atsisakė leisti greitai balsuoti prieš sukakant galutiniam terminui, šįkart irgi buvo nusiteikęs kišti pagalį į ratus, bet galiausiai atlyžo.

Tačiau senatorius vis tiek pasmerkė proceso slaptumą ir savo partijos vaidmenį didinant federalinio biudžeto deficitą.

„Vėl ir vėl išlaidos šauna į viršų, o iš konservatyviųjų veikėjų tikimasi, kad jie klusniai girs partiją, kad ši dar gausaus išlaidavimo status quo dar blogesnį.“

Tačiau prie respublikonų isteblišmento lyderiai naująjį biudžeto įstatymą gyrė.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas) pareiškė, kad šiuo balsavimu buvo pritarta siūlymams „atkurti mūsų kariuomenę, apsaugoti mūsų sienas ir mūsų ginkluotųjų pajėgų narių atlyginimus padidinti daugiausiai per pastaruosius aštuonerius metus“.

Demokratai savo ruožtu sakė esą patenkinti derybų rezultatais.

„Vertinant apskritai, mes, demokratai, esame labai patenkinti, ką sugebėjome pasiekti sprendžiant dėl virtinės prioritetų Amerikos viduriniajai klasei, tarp jų susijusių su infrastruktūra, švietimu, opiatais, psichine sveikata ir vaikų priežiūra“, – sakė Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Baltieji rūmai pripažino, kad ne visi jų pageidavimai buvo patenkinti, bet teigė, kad D. Trumpas nusiteikęs biudžetą pasirašyti.

„Ar jis tobulas? Ne, – pripažino Vadybos ir biudžeto biuro direktorius Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis). – Ar jis yra būtent tai, ko prašėme? Ne.“

D. Trumpas pareiškė „svarstantis“ vetuoti

Jungtinių Valstijų prezidentas penktadienį pareiškė, kad svarsto galimybę vetuoti federalinių išlaidų įstatymo projektą.

D. Trumpas išreiškė nepasitenkinimą dėl prieštaringai vertinamos sienos Meksikos pasienyje statybų finansavimo bei Atidėtų veiksmų atvykusių vaikų atžvilgiu (DACA) programos.

„Svarstau galimybę vetuoti biudžeto įstatymo projektą, remdamasis tuo faktu, kad demokratai visiškai pamiršo daugiau nei 800 tūkst. DACA programos dalyvių (jie net nebuvo minimi įstatymo projekte), o pasienio siena, kuri yra labai reikalinga mūsų nacionalinei gynybai, nepilnai finansuojama“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Be to, įstatyme sumažintos lėšos pasienio apsaugai, kurių reikalavo prezidentas. Papildomoms priemonėms skirta 1,6 mlrd. JAV dolerių, o prezidentas prašė 25 mlrd. JAV dolerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS