Iš JAV Senato atsistatydina priekabiavimu kaltinamas A. Frankenas | KaunoDiena.lt

IŠ JAV SENATO ATSISTATYDINA PRIEKABIAVIMU KALTINAMAS A. FRANKENAS

  • 0

JAV senatorius Alas Frankenas (Elas Frankenas) ketvirtadienį pareiškė atsistatydinantis dėl jam metamų moterų kaltinimų priekabiavimu.

Tai jau antras per savaitę aukšto rango demokratų pareigūnas, priverstas trauktis iš pareigų dėl kaltinimų netinkamu elgesiu.

„Šiandien pranešu, kad artimiausiomis savaitėmis pasitrauksiu iš Jungtinių Valstijų Senato“, – sakė A. Frankenas, buvęs komikas, kurį seksualiniu priekabiavimu apkaltino mažiausiai septynios moterys.

Tačiau sakydamas emocingą kalbą Senate A. Frankenas taip pat pažėrė kaltinimų prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) ir respublikonų politikui Roy Moore'ui (Rojui Murui), kuris siekia vietos Senate, nors yra kaltinamas paauglių tvirkinimu.

Susidūręs su savo paties partijos reikalavimais atsistatydinti, A. Frankenas pripažino, kad nebegali toliau dirbti Senate, bet taip pat tvirtino, kad kai kurie jam metami kaltinimai „paprasčiausiai yra netiesa“.

Savo širdyje žinau, jog niekas, ką padariau kaip senatorius, niekas nepadarė gėdos šiai institucijai.

„Per pastarąsias kelias savaites buvo nupieštas visai kitoks mano paveikslas. Bet aš žinau, koks iš tikrųjų esu, – sakė 66 metų Minesotai atstovaujantis A. Frankenas. – Savo širdyje žinau, jog niekas, ką padariau kaip senatorius, niekas nepadarė gėdos šiai institucijai.“

Kažkada populiarus senatorius, kuris išgarsėjo vėlyvo vakaro komedijos laidoje „Saturday Night Live“, praėjusį mėnesį pripažino vieną nederamo seksualinio elgesio incidentą, dėl jo atsiprašė ir pažadėjo stengtis atgauti visuomenės pasitikėjimą.

Apie tą įtariamą 2006 metų incidentą paskelbė sporto žinių diktorė ir buvęs modelis Leeann Tweeden (Lin Tviden), kuri sakė, kad A. Frankenas prievarta ją bučiavo Afganistane, per JAV kariams skirtas pramogines gastroles, taip pat lietė ją per neperšaunamą liemenę, kai ji miegojo.

Tačiau po to viešai prabilo dar šešios moterys, kurios apkaltino A. Frankeną nederamai jas lietus, ir demokratai pripažino, kad jam laikas trauktis.

Skelbdamas apie savo atsistatydinimą, A. Frankenas tiesiogiai užsipuolė D. Trumpą, kuris taip pat buvo kaltinamas priekabiavimu, bei Alabamos politiką R. Moore'ą, kuris sulaukė prezidento palaikymo prieš specialius, kitą savaitę įvyksiančius rinkimus, nors yra kaltinamas, kad tvirkino nepilnametes.

„Geriau už kitus žinau, jog esama tam tikros ironijos, kad aš traukiuosi, kai žmogus, kuris įraše gyrėsi savo seksualinės prievartos istorija, sėdi Ovaliajame kabinete, o žmogus, kuris ne kartą medžiojo jaunas mergaites, kandidatuoja į Senatą visiškai remiamas savo partijos“, – sakė A. Frankenas.

Respublikono atsistatydinimas

Ketvirtadienį vakare Arizonai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys respublikonas Trentas Franksas taip pat paskelbė, kad atsistatydina. Žiniasklaida pranešė, kad jis dviejų darbuotojų moterų prašė būti surogatinėmis motinomis ir padėti jam su žmona susilaukti trečio vaiko.

Pora augina surogatinės motinos pagimdytus dvynukus, o žlugus vėlesniam tokiam bandymui griežtas konservatorius T. Franksas šį klausimą aptarė su savo padėjėjomis, sakoma jo pareiškime, kuriuo skelbiama apie jo atsistatydinimą, įsigaliosiantį sausio 31 dieną.

„Dėl savo žinių ir patirties surogatinės motinystės proceso (klausimu) pasielgiau netaktiškai ir neįvertinau, kaip diskusija šia itin asmeniška tema galėtų paveikti kitus“, – sakė jis, tačiau nepatikslino, ar prašė tų darbuotojų tapti surogatinėmis motinomis, ar aptarinėjo temą bendrai.

Antradienį apie savo pasitraukimą iš Atstovų Rūmų paskelbė 88 metų demokratas Johnas Conyersas (Džonas Konjersas), kurį virtinė buvusių darbuotojų apkaltino seksualiniu priekabiavimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS