JAV skelbia naujas sankcijas Rusijai dėl apnuodijimo „Novičiok“ | KaunoDiena.lt

JAV SKELBIA NAUJAS SANKCIJAS RUSIJAI DĖL APNUODIJIMO „NOVIČIOK“

  • 4

Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė skelbiančios naujas sankcijas Rusijai, kaltindamos Maskvą anksčiau šiais metais Didžiojoje Britanijoje panaudojus „letalinę“ nervus paralyžiuojančią medžiagą.

Valstybės departamentas nurodė, kad šios sankcijos yra atsakas į nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos „Novičiok“ panaudojimą prieš Britanijos pilietį, buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją.

„Rusijos Federacijos vyriausybė panaudojo cheminius ar biologinius ginklus pažeisdama tarptautinę teisę“, – pranešime pažymėjo Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert).

Naujos sankcijos įsigalios po 15 dienų Kongreso notifikavimo laikotarpio, pridūrė ji.

Kitas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad administracija nusprendė įvesti „draudimo prezumpciją“ parduoti Rusijai „nacionalinio saugumo požiūriu jautrias“ JAV technologijas, kurių pardavimui reikalingas federalinės vyriausybės pritarimas. 

Tokios technologijos dažnai naudojamos tokiuose gaminiuose kaip elektroniniai prietaisai ar kalibravimo įranga. Anksčiau jų eksportas buvo leidžiamas priimant sprendimą dėl kiekvieno konkretaus atvejo. 

Dėl šio žingsnio eksportas į Rusiją gali sumažėti šimtais milijonų JAV dolerių, sakė pareigūnais, pageidavęs neviešinti savo pavardės.

JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edas Royce'as (Edas Roisas), seniai raginęs prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) imtis veiksmų prieš Maskvą dėl draudžiamų ginklų naudojimo, sveikino šį žingsnį ir sakė, kad jis „labai svarbus siekiant padidinti spaudimą Rusijai.

„(Rusijos prezidentas) Vladimiras Putinas privalo žinoti, kad mes netoleruosime jo mirtinų veiksmų ar nesiliaujančių atakų prieš mūsų demokratinį procesą“, – pažymėjo jis. 

Tam tikriems svarbiems sektoriams, įskaitant kosminių skrydžių veiklą ir komercinės aviacijos saugumą, yra numatytos sankcijų išimtys, nurodė minėtas pareigūnas.

Kovą JAV Iždo departamentas įvedė sankcijas 19 Rusijos piliečių ir penkiems juridiniams asmenims už kišimąsi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus. Tai buvo griežčiausios priemonės Maskvos atžvilgiu nuo tada, kai D. Trumpas pradėjo eiti prezidento pareigas.  

Tą patį mėnesį Vašingtonas išsiuntė iš šalies 60 rusų diplomatų ir uždarė Rusijos generalinį konsulatą Siatle.

Maskva ėmėsi atsakomųjų žingsnių ir nurodė išvykti 60 Amerikos diplomatų.

Sergejus ir Julija Skripaliai buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietiniame Solsberio mieste kovo 4 dieną. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje. 

Skripalių gyvybė kelias savaites kabėjo ant plauko, tačiau galiausiai jie atsigavo ir buvo išrašyti iš ligoninės.

Rusija kategoriškai neigia prisidėjusi prie šio išpuolio.

Birželio 30 dieną netoliese esančiame mieste ta pačia chemine medžiaga buvo paveikta britų pora. Trijų vaikų motina 44 metų Dawn Sturgess (Don Sterdžes) neišgyveno.

Britanija ir jo sąjungininkės kaltina Maskvą bandžius nužudyti Skripalius. Londono teigimu, panašu, kad abu šie atvejai susiję. 

Gresia dar griežtesnės sankcijos

Žinia apie naujas sankcijas gali būti traktuojama kaip faktas, patvirtinantis D. Trumpo tvirtinimą, esą jo administracija laikosi griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu, nors prezidentas smerkia specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) atliekamą tyrimą dėl Rusijos ir vadina jį „raganų medžiokle“, kurią būtina nedelsiant nutraukti. 

D. Trumpas sulaukė griežtos tiek opozicijoje esančių demokratų, tiek nemažos dalies jo paties Respublikonų partijos narių kritikos, kai praėjusį mėnesį Helsinkyje vykusiame susitikime su V. Putinu, regis, atmetė Amerikos žvalgybos bendruomenės išvadą, kad Maskva kišosi į rinkimus, sutikdamas su Rusijos lyderio išsakytu paneigimu.

Tiesa, po užgriuvusius kritikos bangos D. Trumpas atsitraukė nuo savo ankstesnių komentarų pareiškęs, jog paprasčiausiai netiksliai išreiškė savo mintį. 

Naujos sankcijos įvedamos augant nepasitenkinimui dėl D. Trumpo pozicijos Maskvos atžvilgiu. Reikėjo griežto Kongreso paraginimo prezidentui, kad prieš Rusiją būtų imtasi naujų baudžiamųjų priemonių.

Sankcijos įvedamos remiantis 1991 metų Cheminių ir biologinių ginklų kontrolės ir nuodingųjų medžiagų eliminavimo įstatymu. Jis numato, kad prezidentas per 90 dienų sugriežtins sankcijas, jeigu Maskva nepateiks „patikimų garantijų“, kad nebeužsiima tokia veikla, ir nesutiks su Jungtinių Tautų stebėtojų patikra vietoje.

Tarp papildomų baudžiamųjų priemonių, be kita ko, gali būti draudimas Amerikos bankams teikti bet kokias paskolas Rusijos juridiniams asmenims, JAV eksporto į Rusiją draudimas ir diplomatinių santykių suspendavimas.

Po pastarųjų naujienų rublio patiriami sunkumai greičiausiai dar padidės, nes vien gandai apie atskiras naujas griežtas JAV sankcijas dėl kišimosi į rinkimus trečiadienį išprovokavo jo kurso ir taip pat akcijų rinkos smukimą.

Tačiau Rusijos finansų ministerija stengėsi išsklaidyti būgštavimus ir sakė, kad priemonės visgi gali būti neįvestos, nors pripažino, kad rinkos „vėl patiria spaudimą“.

Kontroversiją dėl Rusijos dar pakurstė žinia apie tai, kad respublikonų senatorius Randas Paulas (Rendas Polas) šią savaitę per vizitą Maskvoje perdavė V. Putinui Amerikos lyderio laišką. 

R. Paulas sakė, kad laiške „pabrėžiama, jog labai svarbu toliau palaikyti ryšius įvairiose srityse, įskaitant kovą su terorizmu, teisėkūros institucijų dialogo stiprinimą ir kultūrinių mainų atnaujinimą“.  

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas senatoriaus prašymu parengė „pristatymo laišką“, o prezidentas „paminėjo temas, kurias senatorius R. Paulas norėtų aptarti su prezidentu V. Putinu“.

Imsis atsakomųjų priemonių?

Maskva, reaguodama į Vašingtono sprendimą paskelbti jai sankcijas dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje, gali pritaikyti įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų, pareiškė parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

„Kalbant apie galimą Rusijos reakciją, tai tradiciškai yra vykdomosios valdžios prerogatyva. Esu tikras, kad taip klostantis situacijai bus duotas adekvatus atsakas. Savo ruožtu įstatymų leidėjai tam parengė visą kompleksą teisinių priemonių, kai pavasario sesijos metu priėmė įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų“, – sakė jis žurnalistams ketvirtadienį.

Taip politikas komentavo žinią, kad Jungtinės Valstijos įveda naujas sankcijas Rusijai, kaltindamos Maskvą anksčiau šiais metais Didžiojoje Britanijoje panaudojus „letalinę“ nervus paralyžiuojančią medžiagą.

„Jungtinės Valstijos pasirengusios pasinaudoti bet kokiu pretekstu Rusijai sulaikyti ir savo interesams agresyviai stumti. Ketinimas įvesti sankcijas dėl Skripalių atvejo iki šiol neturint jokių pateiktų įrodymų yra eilinis aršios rusofobinės isterijos įrodymas“, – sakė L. Sluckis.

Anot jo, toks kursas netiesiogiai patvirtina kai kurių ekspertų prielaidas, kad Vašingtonas galėjo būti dėl incidento Solsberyje Londono pradėtos prieš Rusiją nukreiptos provokacijos idėjiniu įkvėpėju. 

„Įvesdamos sankcijas dėl incidento su Skripaliais Jungtinės Valstijos galutinai pavers visą tarptautinės teisės sistemą absurdo teatru, paversdamos pelenais tokios sampratas kaip „įrodymų bazė“ ir „nekaltumo prezumpcija“, – kalbėjo Dūmos komiteto pirmininkas.  

Jis išreiškė apgailestavimą, kad Jungtinėse Valstijose lieka vis mažiau protingų ir konstruktyviai nusiteikusių politikų.

„Toliau dirbsime su tais, kurie dar nepasidavė kolektyvinei beprotybei, ir bandysime atkurti dialogą“, – sakė L. Sluckis.

Tuo tarpu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad kol kas apie atsakomąsias priemones kalbėti yra pernelyg anksti, nes JAV pareiškimas apie sankcijas buvo nepakankamai konkretus.

„Kalbėti apie kokias nors atsakomąsias priemones, kol konkrečiai ir oficialiai nesupratome, apie ką šnekama, žinoma, būtų neteisinga“, – teigė D. Peskovas žurnalistams.

V. Putinas įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų pasirašė birželio pradžioje.

Įstatymas leidžia valstybės vadovui nutraukti ar pristabdyti tarptautinį bendradarbiavimą su nedraugiškomis užsienio šalimis, taip pat organizacijomis, kurios „tiesiogiai ar netiesiogiai“ yra nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje.

Organizacijoms, kurios „tiesiogiai ar netiesiogiai“ yra nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje, taip pat gali būti uždraustas ar apribotas prekių ar žaliavų įvežimas ir išvežimas.

Prezidentas gali uždrausti ar suvaržyti nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje esančių organizacijų dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose ir privatizacijoje.

Paskutinis punktas skelbia, kad prezidentas turi teisę imtis „kitų poveikio priemonių“. 

Įstatymo nuostatos netaikomos gyvybiškai būtinoms prekėms, kurių analogai negaminami Rusijoje, taip pat asmeniniam naudojimui gyventojų įvežamoms prekėms.

Maskva spręs dėl atsakomųjų priemonių

Rusija spręs dėl atsakomųjų priemonių į JAV sankcijas, paskelbtas dėl Didžiojoje Britanijoje įvykdyto išpuolio panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą, Londono siejamo su Maskva, ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Rusijos pusė imsis rengti atsakomąsias priemones“, – žurnalistams sakė URM atstovė Marija Zacharova.

Kremlius anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad JAV Valstybės departamento paskelbti planai įvesti sankcijas yra „nepriimtini“.

Valstybės departamentas nurodė, kad šios sankcijos yra atsakas į nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos „Novičiok“ panaudojimą prieš Britanijos pilietį, buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją.

Po departamento pranešimo ketvirtadienio ryta smuko Rusijos rublio kursas, o kainos šios šalies vertybinių popierių rinkose patraukė žemyne.

M. Zacharova sakė, kad Jungtinės Valstijos „sąmoningai iškėlė mums nepriimtinų reikalavimų“, kuriuos įvykdžius sankcijos nebūtų įvestos.

„Mums grasinama toliau didinti sankcijų spaudimą, – nurodė ji. – JAV administracija metė visas jėgas, kad dar labiau apsunkintų padėtį. Atsakingųjų už vadinamosios „Skripalių bylos“ eskalavimo naują etapą išskaičiavimai akivaizdūs: žūtbūt išlaikyti šią jiems parankią antirusišką temą plūduriuojančią, kad ją būtų galima naudoti kaip įrankį tolesniam Rusijos demonizavimui.“

„Tokiu būdu JAV sąmoningai žengia įtampos dvišaliuose santykiuose tolesnio didinimo keliu“, – pabrėžė Rusijos URM atstovė,

Rusija neigė esanti kaip nors susijusi su Skripalių apnuodijimu ir vėlesne britės Dawn Sturgess (Don Sterdžes) mirtimi nuo tos pačios kovinės cheminės medžiagos.

Vis dėlto M. Zacharova pridūrė, kad Rusija nesieks aštrinti įtampos santykiuose su JAV ir ketina imtis proporcingų atsakomųjų priemonių.

„Kalbame apie atsakomąsias priemones. Kalbame ne apie Rusijos pusės fantazijas, nes esą labai norisi padidinti įtampą, dar labiau apsunkinti Rusijos ir Amerikos santykius. Nieko panašaus – kalbame tik apie atsakomąsias priemones“, – aiškino ji.

„Kokios bus sankcijų priemonės, tokios bus ir atsakomosios priemonės. Jos bus rengiamos remiantis veiksmais, kurių imsi Amerikos pusė“, – pridūrė atstovė.

Valstybės departamentas paskelbė, kad nuo rugsėjo 22 dienos turinčios įsigalioti sankcijos apima draudimą teikti Rusijai bet kokią pagalbą, išskyrus humanitarinę, parduoti karinės ir dvigubos paskirties prekes, teikti valstybines paskolas ir kitokią finansinę pagalbą.

Be to, po trijų mėnesių turėtų įsigalioti antras, gerokai skaudesnis Rusijai sankcijų paketas, jei Maskva nesuteiks cheminių ginklų nenaudojimo garantijų ir nesutiks leisti Jungtinių Tautų atstovams patikrinti kai kuriuos karinius objektus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Durnumui

rybu deja nera. “Higly likely”

Tdk

Mirė gal nuo šudino anglu maisto)

...

O kodėl nenorit ieškot Mosado pėdsakų? - parsidavusiam agentui privalu ir trečią žinybą turėt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS