JT sutiko parengti įpareigojančią pasaulinę sutartį dėl taršos plastiko šiukšlėmis | KaunoDiena.lt

JT SUTIKO PARENGTI ĮPAREIGOJANČIĄ PASAULINĘ SUTARTĮ DĖL TARŠOS PLASTIKO ŠIUKŠLĖMIS

Jungtinės Tautos trečiadienį susitarė pradėti derybas dėl pirmosios pasaulyje sutarties, turinčios sumažinti taršą plastiku, o šis žingsnis laikomas itin svarbiu momentu mūsų planetai.

Beveik 200 valstybių per JT Aplinkos asamblėjos (UNEA) sesiją Nairobyje vienbalsiai pritarė siūlymui įkurti tarpvyriausybinį komitetą, organizuosiantį derybas ir iki 2024 metų galutinai parengsiantį sutartį dėl taršos plastiku.

„Šiandien kuriame istoriją. Visi turėtumėte didžiuotis“, – delegatams sakė Norvegijos klimato ir aplinkos ministras Espenas Barthas Eide (Espenas Bartas Eidė), UNEA pirmininkas. Konferencijos dalyviai šią žinią pasveikino džiaugsmingais šūksniais ir plojimais.

Derybininkams bus suteikti platūs įgaliojimai tartis dėl sąlygų, kaip galėtų būti sumažinta aplinkos tarša visų rūšių plastiko šiukšlėmis. Ji apima ne vien plastikinius maišelius ir butelius, patenkančius į vandenynus, bet nematomas mikroplastiko daleles, užteršiančias orą, gruntą ir mitybos grandines.

Rengiant sutartį bus susitelkta į visą plastiko gyvavimo ciklą. Tikėtina, kad bus įvesta naujų taisyklių gamybai, taip įpareigojimai pakeisti produktų dizainą, kad juos būtų lengviau perdirbti, tvariau naudoti ir geriau tvarkyti atliekas.

Mandatas leidžia rengti privalomas ir savarankiškas priemones, taip pat suteikia galimybes derėtis dėl pasaulinių tikslų ir įsipareigojimų, nacionalinių veiksmų planų rengimo, pažangos stebėsenos ir atskaitomybės mechanizmų kūrimo.

Be to, raginama užtikrinti finansinės pagalbą neturtingesnėms šalims, kad jos irgi galėtų veiksmingai prisidėti prie šių priemonių.

Šalys, tarp jų didžiosios plastiko gamintojos, įskaitant JAV ir Kiniją, patvirtino plačias būsimos sutarties gaires, bet jose nepateikiama, kokių konkrečių politikos priemonių bus siekiama. Išsamesnes detales planuojama suderinti vėliau.

Diplomatai ir aplinkosaugininkai gyrė derybų pradžią kaip svarbų pasiekimą aplinkai, bet perspėjo, kad bet kokios konkrečios sutarties veiksmingumą lems tolesnės derybos.

Pirmasis derybų ratas turėtų prasidėti šių metų antroje pusėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS