Jungtinėje Karalystėje prasidėjo jaunųjų medikų streikas | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖJE KARALYSTĖJE PRASIDĖJO JAUNŲJŲ MEDIKŲ STREIKAS

  • 0

Jaunieji medikai Jungtinėje Karalystėje pradėjo 72 valandų streiką, kuriuo pratęsiamas ginčas su šalies vyriausybe dėl darbo užmokesčio dydžio.

JK Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) pacientai buvo įspėti, kad bus sutrikdytas paslaugų tiekimas, o tūkstančiai vizitų buvo atidėti arba atšaukti.

Streikas prasidėjo 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki šeštadienio ryto.

Kitų metų pradžioje jaunieji medikai taip pat planuoja surengti šešių dienų streiką – ilgiausią per 75 metų sveikatos apsaugos tarnybos istoriją.

Dešimtys tūkstančių pradedančiųjų gydytojų sudaro maždaug pusę NHS medicinos darbuotojų.

Jie siekia, kad jų darbo užmokestis būtų padidintas 35 proc., nes, medikų teigimu, būtina atsižvelgti į tai, kad daugelį metų infliacija buvo spartesnė nei atlyginimų augimas. Be to, pasak jų, tai užkirstų kelią medikams masiškai vykti dirbti į užsienį.

Vyriausybė jaunesniesiems gydytojams pasiūlė darbo užmokestį padidinti vidutiniškai 8,8 procento. JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) yra užsiminęs, kad daugiau siūloma nebus.

Taigi nėra abejonių, kad šis laikotarpis bus sudėtingas ir vėl bus sutrikimų.

„Aš, žinoma, suprantu, kad žmonės sunerimę dėl praleistų planinių ir ambulatorinių vizitų, bet jei nesiimsime veiksmų dabar, po penkerių ar dešimties metų neliks nė vieno gydytojo, o vizitai pas gydytojus taps daug prastesni ir ilgesni nei dabar“, – sakė 30-metis Hamishas Bainas (Hamišas Beinas), dalyvavęs mitinge prie Londono universitetinės koledžo ligoninės.

NHS vadovai išreiškė nusivylimą dėl nutrūkusių gydytojų profesinės sąjungos „British Medical Association“ (BMA) ir vyriausybės derybų. Jie taip pat pabrėžė, kad pastarieji protestai vyksta pačiu netinkamiausiu sveikatos priežiūros įstaigoms metu.

„Tai vyksta pačiu netinkamiausiu mums metų laiku, kai pradedame jausti žiemos spaudimą, kurį visada matome šventiniu laikotarpiu, kai daugėja gripo ir COVID'o atvejų“, – sakė JK NHS nacionalinės medicinos direktorius Stephenas Powisas (Stivenas Pauvisas).

„Taigi nėra abejonių, kad šis laikotarpis bus sudėtingas ir vėl bus sutrikimų“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau šiais metais BMA ir vyriausybė pasiekė susitarimą dėl vyresniųjų gydytojų. Šiuo metu vyksta balsavimas dėl to, ar jam pritarti.

Anglijos gydytojai specialistai taip pat susitarė su valdžia, ir susitarimas bus pateiktas profesinių sąjungų nariams.

Streiko metu ligoninės teiks minimalią pagalbą, panašiai kaip ir valstybinių švenčių metu, kai galima atlikti tik skubias procedūras, o įprasti vizitai ar procedūros atidedami arba atšaukiami.

Praėjusiais metais prasidėję NHS streikai iki šiol paveikė daugiau nei 1 mln. apsilankymų ir procedūrų, o valstybei tai tai kainavo apie 2 mlrd. svarų sterlingų (2,31 mlrd. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS