K. Sobčak Rusijos prezidento rinkimuose: kam tai paranku? | KaunoDiena.lt

K. SOBČAK RUSIJOS PREZIDENTO RINKIMUOSE: KAM TAI PARANKU?

Vladimiras Putinas apie Rusijos ateitį kalba taip, lyg būtų ne tik esamas, bet ir būsimas šalies prezidentas, nors jis dar niekur nėra užsiminęs, o tuo labiau patvirtinęs, kad dalyvaus kitų metų prezidento rinkimuose.

O štai elito vakarėlių liūtė, milijonierė, buvusio V. Putino viršininko, velionio Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčako dukra Ksenija Sobčak šią savaitę viešai pranešė kovosianti dėl Rusijos prezidento posto.

Rusiškosios Paris Hilton nusiteikimas dalyvauti rinkimuose įnešė artistiškumo į būsimą rinkimų kampaniją, kuri žadėjo būti nuobodi ir neišraiškinga – iškart sureagavo Vakarų žiniasklaida. Jos kandidatavimas vadinamas realybės šou, ji pati popierine kandidate, tačiau ypač ryškus motyvas, kad K. Sobčak kandidatuoja su Kremliaus parama, nes, viena vertus, rinkimai atrodys tikrai demokratiški, kita vertus, jos dalyvavimas nesutrukdys V. Putinui, bet neparankus Aleksejui Navalnui, jis galėtų suskaldyti ir dar labiau susilpninti ir šiaip nevieningą opoziciją.

Pati K. Sobčak neigia bet kokius ryšius su Kremliumi ir V. Putinu, tuo metu V. Putino atstovas spaudai teigiamai atsiliepė apie kandidatę ir varžovę. Aišku viena – tikimybė, kad K. Sobčak sutrukdys V. Putinui užsitikrinti ketvirtąją kadenciją – nulinė.

Klausimas, kokie jo planai dėl kitų rinkimų, V. Putinui ne naujiena. Jis nuskambėjo ir Valdajaus diskusijų forume. Į moderatoriaus užuominą – apsispręskite, pasaulis, kuriam jūs – blogio simbolis, pasiges, V. Putinas atsakė anekdotu: „Bankrutuoja oligarchas, sako žmonai: „Turėsime parduoti Mersedesą, pirkti Ladą, teks iš vilos persikelti į butą Maskvoje.“ „Ką darysi...“, sako žmona. „Bet ar tu mane tada mylėsi?“, klausia oligarchas. „Labai mylėsiu ir labai ilgėsiuos.“ „Nemanau, kad jie manęs ilgėsis.“

V. Putino paklausė ir apie K. Sobčak sprendimą dalyvauti rinkimuose – ar moteris gali tapti Rusijos prezidente? Pas mus viskas įmanoma, atsakė. Tačiau kalba jis taip, kad aišku – iš valdžios nesitrauks, rimtų varžovų nėra, bet nauji veidai ne pro šalį, tad kodėl ne Ksenija, kuri įžymybė ir šou dėsnius išmano.

„Kad ir ką jie žadėtų, kad ir ką palaikytų, mes prieš, prieš visus. Ksenija Sobčak – kandidatė prieš visus“, – tikina K. Sobčak.

Analitikai ironizuoja – ji stengiasi užpildyti grafą prieš visus, kurios neliko rinkimų biuleteniuose, ir primena – V. Putinas – senas jos tėvų draugas, būta gandų, kad jis Ksenijos krikštatėvis, bet šeima juos neigia. Per A. Sobčako laidotuves 2000-aisiais V. Putinas stovėjo šalia Ksenijos ir jos motinos Liudmilos Narusovos, kuri yra vadinamojo Rusijos Senato, aukštesniųjų parlamento rūmų, narė.

Sobčakų atžala pirmiausia išgarsėjo kaip nuolatinė madingų kurortų ir prabangių vakarėlių dalyvė, televizijos veidas, vienas jos šou pasako esmę – „Blondinė šokolade“.

Ir kai pirmą kartą šviesiais kailinukais pasirodė protesto akcijoje po Dūmos rinkimų, paprastam žmogui labiausiai rūpėjo – koks gi tai kailis. „The New York Times“ ją pavadino „opozicijos Džiuljeta“, nes į Kremliaus priešininkų gretas ją, atrodo, atvedė meilė jaunam opozicijos lyderiui Iljai Jašinui. Romanas baigėsi, ambicijos liko, po vieno protesto ji buvo sulaikyta kartu su A. Navalnu, bet išleista, nepateikus jokių kaltinimų. Neseniai ji pasirodė ir garsaus režisieriaus Kirilo Serebrenikovo teisme, kuris ne kas kita, o bandymas diskredituoti išskirtinį kūrėją, apkaltinus kūrybai skirtų valstybės lėšų vagyste.

„Neteisėta taip kovoti su režisieriumi, talentinga asmenybe, kurios vieta tikrai ne teisme“, – sakė K. Sobčak.

Ji prisipažino, kad visai neseniai, kai įrašinėjo V. Putino interviu filmui apie savo tėvą, prezidentui atskleidė savo planus. Jis neva atsakė – kiekvienas žmogus turi teisę spręsti ir būti už savo sprendimus atsakingas.

Anksčiau Rusijos „Vedomosti“, cituodamas šaltinius Kremliuje, rašė, kad ieškoma moters varžovės prezidento rinkimuose, vardintos kandidatės, šaltinis Kremliuje sakė, kad K. Sobčak būtų ideali. Turint galvoje, kad bent jau kai kurie prezidento administracijos veikėjai linkę į netradicinį mąstymą, galimas dalykas, kad tokia idėja galėjo kilti.

Kremlius ieško būdų patraukti jaunimą, kad jis taptų lojalus valdžiai, nemaištautų, socialiniai tinklai jau dūzgia – pirmyn, Ksiuša – juk jauna moteris siekia dirbti pagal specialybę – Tarptautinių santykių institute studijavo politiką.

Kitas taikinys – gali būti aktyvioji visuomenės dalis, kurią po protestų 2012 metais valdžia bandė nustumti į paraštę. Kita vertus, tokia kandidatė, kaip K. Sobčak, V. Putinui nepavojinga, bet žiūrėk, kas nors ims ir patikės – rinkimai neva kaip Europoje. Juk ne komunistui Genadijui Ziuganovui ar Vladimirui Žirinovskiui sudaryti tokį įspūdį. Be to, A. Navalno retorika valdžiai kaip buliui raudona skraistė, o panašūs žodžiai iš K. Sobčak lūpų ne tokie pavojingi.

„Putiną automatiškai perrinks, tai suprantama. Ko gero tiesa, ką rašo analitikai, Sobčak dalyvaus, kad atimtų balsus iš Navalno“, – sako maskvietis padavėjas Danijilas.

„Ksenija gali daryti, ką tik nori. Putinas žiūri į ją ir galvoja – tai cirkas“, – įsitikinęs statybų bendrovės vadovas Genadijus.

Cirkas, sako ir A. Navalnas. Pasak jo, Kremliaus idėja paprasta – karikatūriškas liberalus kandidatas. Tačiau galima ir kita versija, sako analitikai – K. Sobčak dalyvavimas rinkimuose būtų į naudą A. Navalnui.

„Mano nuomone, tai dovana Navalnui, kuris ragina rinkimus boikotuoti. Dalyvaujant Sobčak, rinkimai virs cirku, farsu, o tokius rinkimus turėtų boikotuoti daugiau žmonių“, – komentuoja politologas Konstantinas Kalačiovas.

Ksenija tvirtina, kad pasitrauktų iš rinkimų, jeigu būtų leista dalyvauti A. Navalnui. Jis tebelaikomas pagrindiniu opozicijos kandidatu per būsimus rinkimus, nors jo reitingai neaukšti, balotiruotis trukdo teistumas.

Po ambicingų Ksenijos pareiškimų vieni ją lygina su 2012 metais prezidento rinkimuose dalyvavusiu oligarchu Michailu Prochorovu, kiti – net su V. Žirinovskiu, kuris taip pat kažkada į politiką įsiveržė kaip kandidatas „prieš visus“. Bet V. Žirinovskis siekė išsilaikyti politikoje ir laikosi, o K. Sobčak, kaip spėja Rusijos analitikai, atrodo, labiau norėtų vėl tapti „pageidaujama“ pagrindiniuose TV kanaluose, į kuriuos kelias dėl dalyvavimo protestuose, uždarytas.

Juk ji žvaigždė, „savas žmogus“ liberalios „grietinėlės“ draugijose, o tai gali jai padėti surinkti rinkimų kampanijai būtinų lėšų ir tuos 300 tūkstančių parašų, kad būtų įregistruota kandidate į prezidentus, galbūt sankcionuota Kremliaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

cely

paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

juokas

Du gramai smegenų jos lūpos darbongos

to pilitologui

Nu,nu... :))) Radai su kuo lyginti, Amerikoje pasirinkimas buvo tik is dveju kandidatu,o Clinton paparasciausiai jau atsibodo zmonems su savo politika (nors ir Trumpas netoli nuejo),stai ir toks rezultatas. O Sobcak surinks tikrai maziau balsu ir uz LDPR ir uz tuos pacius komunistus. Cia politika,o ne sou DOM 2.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS