Kanada įteisino kanapių rekreacinį vartojimą | KaunoDiena.lt

KANADA ĮTEISINO KANAPIŲ REKREACINĮ VARTOJIMĄ

  • 3

Pasibaigus beveik šimtmetį galiojusiam marihuanos draudimui, Kanada trečiadienį tapo pirmąja didele Vakarų šalimi, įteisinusia ir pradėjusia reguliuoti šios medžiagos pardavimą ir rekreacinį vartojimą.

Tokius pakeitimus giria tiek kanapių mėgėjai, tiek investuotojai, dalyvaujantys šioje naujoje rinkoje, kurioje kanapių preparatus gaminsiančių įmonių akcijos jau šoktelėjo Toronto ir Niujorko biržose. Tuo tarpu kai kurie sveikatos specialistai ir opozicijos politikai rimtai suabejojo naujovėmis.

„Mes legalizuojame kanapes ne todėl, kad manome, kad jos yra naudingos sveikatai. Mes tai darome, nes žinome, kad jos yra kenksmingos mūsų vaikams“, – reformos įsigaliojimo išvakarėse sakė premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

„Žinome, jog turime geriau dirbti, kad apsaugotumėme mūsų vaikus ir eliminuotumėme ar reikšmingai sumažintume pajamas, kurias gauna organizuoto nusikalstamumo (pasaulis)", – teigė jis.

Priėmusi šį įstatymą, kurį 2015-ųjų rinkimų kampanijos metu žadėjo J. Trudeau, Kanada tapo tik antrąja po Urugvajaus valstybe, legalizavusia šią psichoaktyviąją medžiagą.

Naujovių įgyvendinimą atidžiai stebės tiek patys kanadiečiai, kitąmet rinksiantys parlamentą, tiek kitos šalys, kurios, J. Trudeau teigimu, galbūt paseks šiuo pavyzdžiu, jei tokios priemonės pasiteisins.

Pats ministras pirmininkas yra prisipažinęs, kad yra surūkęs suktinę „penkis ar šešis kartus“, įskaitant vakarėlį, kurį jis surengė su draugais po to, kai buvo išrinktas į parlamentą.

J. Trudeau taip pat teigia, kad jo velioniui broliui Micheliui (Mišeliui), mirusiam 1998 metais nuslinkus lavinai, grėsė byla dėl „mažyčio kiekio“ marihuanos laikymo. Pasak vyriausybės vadovo, ši aplinkybė paskatino jį pasiūlyti įteisinti šią medžiagą.

Vis dėlto premjero biuras pranešė naujienų agentūrai AFP, kad jis „neplanuoja pirkti ar vartoti kanapių, kai jos bus legalizuotos“.

Anot Kanados statistikos departamento, iš viso 5,4 mln. kanadiečių ketina pirkti marihuanos iš licenciją turinčių vaistinių.

Kanadai priklausančios Niufaundlando salos parduotuvės Sent Džonse trečiadienį 0 val. 1 min. vietos (5 val. 31 min. Lietuvos) laiku jau ruošėsi atidaryti duris kanapių entuziastams.

„Pas mane bus daug daugiau pasirinkimo nei pas juodosios rinkos prekeivius. Kainos yra labai panašios“, – prieš pat atidarymą visuomeniniam transliuotojui CBC sakė parduotuvės „THC Distribution“ savininkas Thomas Clarke'as (Tomas Klarkas).

Užgimsta nauja pramonė

Remiantis naujuoju įstatymu, kanadiečiai, kuriems sukako mažiausiai 18–19 metų (Kvebeke šis amžius netrukus bus 21-eri), bus leista įsigyti iki 30 gramų marihuanos ir auginti iki keturių kanapių kerų.

Visose 13 Kanados provincijų ir teritorijų atsiranda vis daugiau privačių, valstybinių ir interneto parduotuvių, kurių iki metų pabaigos bus iki 300, numato vyriausybė.

Išvestiniai produktai, tokie kaip maisto produktai su kanapėmis, bus įteisinti kitais metais.

Siekdami patenkinti paklausą, šimtai augintojų gavo licencijas, o kai kurie jų kanapėms skyrė turimus šiltnamius, kur anksčiau augino gėles ir daržoves.

Ši nauja pramonė pritraukė milijardines investicijas, taip pat sulaukta tokių alkoholio ir gaiviųjų gėrimų gamintojų kaip „Constellation Brands“ ir „Coca-Cola“ susidomėjimo – abi įmonės išreiškė susidomėjimą gaminti kanapių prisodrintus gėrimus.

Kanados statistikos departamento teigimu, dėl kanapių produktų pardavimo šalies ekonomika išaugs maždaug 1 mlrd. Kanados dolerių (670 mln. eurų) ir leis vyriausybei surinkti 400 mln. Kanados dolerių (270 mln. eurų) vertės papildomų mokesčių.

Sveikatos apsaugos sistemos pareigūnai tvirtina, kad rūkyti marihuaną yra taip pat kenksminga kaip ir tabaką, bet sveikina „progą tęsti atvirą dialogą“, kurį skatina kanapių rekreacinio vartojimo įteisinimas.

Vis dėlto kai kurie medikai reformą vertina apdairiai. Pavyzdžiui, žurnalo „Canadian Medical Association Journal“ vyriausioji redaktorė Diane Kelsall (Dajan Kelsal) pavadino šios psichoaktyviosios medžiagos įteisinimą „visoje valstybėje be priežiūros vykdomu eksperimentu, kuriame kanapių gamintojų pelnas ir mokestinės pajamos iškeliami aukščiau nei kanadiečių sveikata“.

Tuo tarpu policija intensyviai ruošiasi numatytam scenarijui, kad keliuose padaugės nuo narkotikų apsvaigusių vairuotojų.

Kol kas nežinoma, ar įsigaliojus naujai tvarkai pavyks pažaboti juodąją rinką, nes nelegalios marihuanos kaina pernai vidutiniškai krito iki 6,79 Kanados dolerio (4,53 euro) už gramą, o daugelis licenciją turinčių pardavėjų planuoja nustatyti aukštesnę kainą.

Nepaisant to, buvęs Toronto policijos viršininkas ir valdančiųjų liberalų koordinatorius marihuanos legalizavimo reikalams Billas Blairas (Bilas Bleras) tebėra nusiteikęs optimistiškai.

„Beveik šimtmetį nusikaltėlių bendrovės visiškai kontroliavo šią rinką, (kontroliavo) 100 proc. (marihuanos) gamybos bei platinimo ir kasmet gaudavo milijardus dolerių pajamų. Įtariu, kad jos taip lengvai neišnyks nakties tamsoje“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tačiau tas faktas, kad kai kurie asmenys nori atkakliai laikytis uždraudimo modelio, kuris lėmė didžiausią tarp visų pasaulio šalių kanapių vartojimą, man atrodo kiek šokiruojantis“, – pridūrė jis.

Kompanijos „Abacus Data“ neseniai atliktos apklausos rezultatai rodo, jog 70 proc. Kanados gyventojų šios psichotropinės medžiagos legalizavimą palaiko ar laiko priimtinu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Taip

Oho kokie protingi narkomanininkai,visi viska žino ,kanapė tai narkotikas ,matyt jau smegenų nerasta

Augalui

Man atrodo, kad ir jūs nežinote, kas yra narkotikas. :D žolė - psichoaktyvi medžiaga - taip, bet ne narkotikas. Išmokit skirti narkotikus, nuo stimuliantų, depresantų ir visų kitų dalykų. Pagal jumis kava ir cukrus toks pat narkotikas.(beje, manau, kad cukrus tūkstantį kartų pavojingesnė psichotropinė medžiaga :) )

Zelemunčikas

Mažiau nei orieš 12 metų gyvenau ne centrinėje Kanadoje,o Newfaundlend.Ten kanadiečiai visokio amžiaus,net nežinojo,kas yra narkotikai,Todėl ir kanapės jiems tik augalas.Todėl nepainiokite šūdo su guziku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS