Karališkus rūmus pakeitė kalėjimo vienutė | KaunoDiena.lt

KARALIŠKUS RŪMUS PAKEITĖ KALĖJIMO VIENUTĖ

70 mėnesių mainais į 6 mln. eurų. Tokią kainą už tai, kad iššvaistė svetimus pinigus, klastojo dokumentus ir sukčiavo tenka sumokėti Ispanijos karaliaus svainiui. Išteisintai jo sutuoktinei teks išmokti slapstytis nuo paparacų.

Vienas tarp moterų

Užuot lepinęsis vasaros malonumais, Ispanijos karaliaus Pilypo VI sesers infantės Cristinos vyras Inakis Urdangarinas dienas leidžia kalėjime. Tiesa, ne vienoje kameroje su recidyvistais – atskirtas nuo kitų, moterų kalėjime, kurį, turėdamas galimybę rinktis bausmės atlikimo vietą, jis ir išsirinko.

Į 100 km nuo Madrido, Brievos gyvenvietėje esančią įkalinimo įstaigą lydimas sutuoktinės buvęs žinomas sportininkas pasirodė likus porai valandų iki akimirkos, kai policijos pareigūnai būtų atvesdinę prievarta. Paskutinį savaitgalį laisvėje I.Urdangarinas praleido su šeima – žmona ir keturiais vaikais – Šveicarijoje, kur ir gyveno pastaraisiais metais.

Išskirtinis ne tik kalinys, bet ir pats Brievos kalėjimas: įstaigoje bausmę atlieka moterys. Jo teritorijoje yra atskiras kompleksas, kuriame kali vyrai. Vyrams skirtos penkios kameros, atskiras vidinis kiemas, valgykla ir lankytojams skirtos patalpos. Tiesa, šiuo metu karališkasis svainis yra vienintelis įstaigoje bausmę atliekantis vyras.

Saugumo sumetimais, I.Urdangarinas bausmę atliks atskirai nuo kitų. Kiti kaliniai neturės jokios galimybės susitikti su juo – karaliaus svainis nesinaudos bendromis patalpomis su jais, maistas, knygos, jei tokių pageidaus, jam bus atnešama tiesiai į kamerą.

Lova, stalas, dušas

Oficialiais duomenimis, veik dviejų metrų ūgio vyrui skirta 13 kv. m kamera, kurioje – lova, stalas, dušas. Dėl televizoriaus jis, kaip ir kiti kaliniai, turėjo pateikti prašymą. Be to, jis galės naudotis nedideliu uždaru kiemu, virtuvėle.

Pirmąją dieną jam buvo įteiktas tipiškas paketas: rankšluosčių, patalynės, dantų pastos, skutimosi šepetėlis, du tualetinio popieriaus ritinėliai ir plastikinių įrankių komplektas.

Du kartus per savaitę jam leidžiama priimti svečius – kartą per mėnesį su vienu svečiu galima matytis atskiroje patalpoje – viešnagė gali tęstis iki trijų valandų. Vėliau buvusiai sporto žvaigždei bus leidžiama išeiti atostogų. Tiesa, laisvės oro jis galės įkvėpti ne anksčiau kaip 2019 m. gruodį.

Kartą per mėnesį jam leidžiamas 50 minučių pokalbis telefonu. Po trejų metų I.Urdangarinui bus leidžiama dienomis išeiti į laisvę – kalėjime jis privalės tik nakvoti.

Neįmantrūs nusikaltimai

Buvusi rankinio žvaigždė, Ispanijos rinktinei atstovavusi 170 kartų, kartu su komanda pasipuošusi ir olimpiniu medaliu, savo ir karališkosios šeimos reputaciją sugadino susigundžiusi eilinių sukčių nuodėmėmis.

2011-aisiais apogėjų pasiekęs skandalas kaip jokia kita pastarojo meto istorija pakenkė Ispanijos karališkiesiems rūmams.

Beveik dešimtmetį vykusio tyrimo metu nustatyta, kad fondui "Noos", kurio misija buvo skatinti sporto plėtrą šalyje, vadovavęs I.Urdangarinas pasisavindavo honorarus už fiktyvius renginius. Nusikaltimo schema nebuvo įmantri: fondas vietos valdžios institucijoms pateikdavo nepagrįstai dideles sąskaitas už įvairių sporto renginių organizavimą, gautus pinigus pervesdavo įvairioms komercinėms įmonėms, tarp kurių – ir priklausanti infantei bei sutuoktiniui. Tokiu būdu neteisėtai pasisavinta 6 mln. eurų. Be to, sutuoktiniai kaltinti nesumokėję apie trečdalį milijono eurų mokesčių.

Už šias lėšas buvo įsigyta, be kita ko, prabangaus nekilnojamojo turto Barselonoje, Pedralbesės rajone, keliaujama į užsienį, mokama už safario medžiokles, perkami prabangos objektai.

Be to, naudodamasis šeimos ryšiais, I.Urdangarinas darė spaudimą įvairiems valstybinėms ir privačioms struktūroms reikalaudamas paremti jo fondą. Rėmėjai pinigų pervesdavo ne tik fondui, bet ir infantės Cristinos vadovaujamai bendrovei.

Prokuratūra reikalavo įkalinti karališkąjį svainį 19 metų, tačiau galiausiai jam skirta kelis kartus mažesnė bausmė. Tiesa, karaliaus sesers advokatams pavyko įtikinti teismą, kad ji pasirašydavo dokumentus nesigilindama į turinį.

Infantė išteisinta

Pernai vasarį I.Urdangarinas pripažintas kaltu dėl mokesčių mokėtojų pinigų iššvaistymo, taip pat pinigų plovimo, dokumentų klastojimo ir sukčiavimo.

Maljorkos Palmos teismas tąkart jam skyrė šešerius metus ir tris mėnesius. I.Urdangarino advokatai nuosprendį apskundė.

Aukščiausias Teismas Madride savo verdiktą paskelbė birželį: ankstesnis nuosprendis liko galioti, tik bausmė kiek sušvelninta: 50-mečiui infantės Cristinos sutuoktiniui skirta kalėti penkerius metus ir 10 mėnesių. Be to, leista pasirinkti bausmės atlikimo vietą.

Iš viso aferoje dėl labdaros fondo "Noos" kaltinimai buvo pateikti 17 įtariamųjų.

Infantė Cristina procese – jaunesnioji iš dviejų karaliaus Pilypo seserų, šeštoji sosto įpėdinių eilėje – kaltinta dėl pagalbos vykdant mokestinį sukčiavimą, tačiau buvo išteisinta. Infantei paskirta 265 tūkst. eurų bauda už tai, kad naudojosi vyro pavogtomis lėšomis – pastarajam teismas skyrė dvigubai didesnę baudą.

Teks susitaikyti, kad nuo šiol bulvarinė žiniasklaida nušvies ne tik karališkąsias atostogas ar šventes, bet ir infantės vizitus į kalėjimą.

Nuo pat proceso pradžios Cristina nepripažino nei savo, nei sutuoktinio kaltės. Karališkieji rūmai, kurių įvaizdžiui šis skandalas labai pakenkė, per savo atstovus išreiškė visokeriopą pasitikėjimą teismu.

Jokio intymumo

Teismo verdiktas ir faktas, kad šeimos atstovas atliks realią bausmę, kad ir nedidelę, atėmė galimybę monarchijai nuplauti gėdos dėmę. Manoma, kad būtent dėl infantės ir jos sutuoktinio gyvenimo klaidos, jos tėvas Juanas Carlosas I anksčiau nei planavo atsisakė sosto savo sūnaus naudai. Pastarasis iš sesers atėmė hercogienės titulą, o kilus skandalui, Cristinos šeima nebesirodo oficialiuose rūmų renginiuose, kalbama ir apie atšalusius asmeninius brolio bei sesers santykius.

Vis dėlto monarchui ir jo šeimos viešaisiais ryšiais besirūpinančiais specialistais teks susitaikyti, kad nuo šiol bulvarinė žiniasklaida nušvies ne tik karališkąsias atostogas ar šventes, bet ir infantės vizitus į kalėjimą.

Kadrus medžiojantys paparacai Brievos apylinkėse jau įsitvirtino. Ispanijos spauda kruopščiai fiksuoja ne tik kas ir kada apsilankė Brievos kalėjime, bet ir kiek laiko praleido.

Karališkąjį kalinį jau lankė jo sesuo, tėvai. Prieš keletą dienų nufilmuota, kaip 17-mečio sūnaus Pablo lydima Cristina automobiliu tamsintais stiklais įsuka į kalėjimo teritoriją. Nors vizitus I.Urdangarino artimieji kruopščiai slepia, paparacai tikina – visi jie iš kalėjimo išeina susirūpinusiais veidais. Teigiama, kad Cristinai su vyru leidžiama matytis kartą per savaitę po 40 minučių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

klp

skutimosi sepetelis nu bl kas cia??

...

Che, mūsų 'teismai'... va, bandė lenkai teismus pažabot ir... kas darosi?

Manau.

Kad taip musu milijonu taskytojus i belenge.Bet jie apsidraudzia.Teisejam,prokuroram issyk algom pinigu atsirado.Stai todel teisybes nerasi.O laikas butu kazkam jos paieskoti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS