Kastų grupės protestai paralyžiavo gyvenimą Mumbajuje | KaunoDiena.lt

KASTŲ GRUPĖS PROTESTAI PARALYŽIAVO GYVENIMĄ MUMBAJUJE

Masiniai marathos kastų grupės atstovų protestai sutrikdė gyvenimą Indijos didmiestyje Mumbajuje. Kaip pranešė trečiadienį televizijos kanalas NDTV, protestuotojai reikalauja sau lengvatų ir rezervuotų darbo vietų įmonėse bei vietų aukštosiose mokyklose.

Gautomis žiniomis, protesto akcijos ir riaušės apėmė daugelį miesto rajonų ir priemiesčius. Protestuotojai apmėto akmenimis autobusus, degina automobilius. Minios užtvėrė svarbias miesto magistrales ir geležinkelio atšaką, susiremia su policija.

Žiniasklaidos duomenimis, vienas policininkas žuvo, dar keli buvo sužeisti. Atsakydami į smurtą pareigūnai naudoja lazdas ir ašarines dujas. Kai kuriuose miesto rajonuose uždarytos parduotuvės ir įstaigos, nedirba mokyklos ir koledžai, nevažinėja visuomeninis transportas.

Maratha – įtakinga Maharaštros valstijoje kastų grupė. Ji reikalauja sau lengvatų, kurias turi daugelis kitų bendruomenių.

Pastaruoju metu Indijoje vis dažniau vyksta kastų grupių, reikalaujančių rezervuoti joms darbo vietų, taip pat vietų švietimo įstaigose, manifestacijos. To priežastis – šalies valdžios vykdoma „pozityvios diskriminacijos“ politika: dar kolonizatoriai britai pradėjo rezervuoti darbo vietas iš žemiausių neliečiamųjų kastų kilusiems žmonėms, kad padėtų jiems socializuotis.

1990 metais vyriausybė išplėtė lengvatų sistemą ir ėmė rezervuoti vietas valstybinėse įmonėse, aukštosiose mokyklose, vyriausybinėse struktūrose ne tik neliečiamiesiems, bet ir „kitų atsilikusių kategorijų“ atstovams. Dėl to daugelis kastų pradėjo reikalauti įtraukti jas į privilegijuotųjų sąrašą arba išplėsti tokias lengvatas, nes yra įsitikinusios, kad daugybę gyventojų turinčioje Indijoje kitaip neįmanoma gauti gerą darbą arba įstoti į gerą valstybinę aukštąją mokyklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS