Kijevas priėmė įstatymą, sustiprinantį ukrainiečių kalbos statusą | KaunoDiena.lt

KIJEVAS PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, SUSTIPRINANTĮ UKRAINIEČIŲ KALBOS STATUSĄ

  • 7

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, kuriuo siekiama plėsti ukrainiečių kalbos vartojimą oficialioje aplinkoje, bet šis žingsnis tikriausiai supykdys šalies rusakalbių rajonus ir, taip pat, Maskvą.

Įstatymu taip pat padidinamos radijo ir televizijos laidų ukrainiečių kalba kvotos – kelios dienos po rusakalbio Volodymyro Zelenskio išrinkimo prezidentu.

Visų lygių pareigūnai, gydytojai, mokytojai, advokatai ir kiti tarnautojai privalės kabėti ukrainietiškai, nes antraip jiems grės baudos. Įstatymas nebus taikomas privačiam bendravimui ir religinėms apeigoms, pranešė žiniasklaida.

Įstatymas nebus taikomas trejus metus, o tuo metu visoje šalyje bus steigiami ukrainiečių kalbos mokymo ir ukrainiečių kultūros centrai, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė parlamentaras Mykola Kniažyckis.

Kadenciją baigiantis prezidentas Petro Porošenka socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino balsavimą „istoriniu įvykiu“ ir palygino jį su kariuomenės atkūrimu bei vieningos Ukrainos Bažnyčios sukūrimu jo valdymo metais.

Išrinktasis prezidentas V. Zelenskis – komikas, vaidinęs prezidentą viename seriale rusų kalba, bet neturintis patirties politikoje – dažnai kalba rusiškai.

Kalbos įstatymas buvo patvirtintas kitą dieną po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos separatistinių Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Kijevas iš karto pasmerkė šį sprendimą.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos, kur konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių, separatistus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

nuo

kalbos haholu vedimo karas ir prasidejo,matyt haholai nori puse salies teritorijos rusam atiduot, putinas dar atsikas haholu zemiu.

VYTAUTAS

TAI KODĖL LENKAI OKUPAVO VILNIAUS KRAŠTĄ IR ANT LIETUVIŲ KALBOS ĮSTATYMO SKERSĄ PADĖJO.

klpd

Visų lygių pareigūnai, gydytojai, mokytojai, advokatai ir kiti tarnautojai privalės '' kabėti '' ukrainietiškai, nes antraip jiems grės baudos - kabėti ukrainietiškai , cia tai geras istatymas ))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS