Kim Jong Unas atvyko vizito į Kiniją | KaunoDiena.lt

KIM JONG UNAS ATVYKO VIZITO Į KINIJĄ

  • 0

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) antradienį atvyko į Kiniją susitikti su šios šalies vadovu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Agentūra išplatino nuotrauką, kurioje matyti Kim Jong Uno traukinys, atvykęs į Pekino stotį 10 val. 55 min. vietos (4 val. 55 min. Lietuvos) laiku.

Kim Jong Uno keturių dienų vizito Pekine tikslas veikiausiai yra noras suderinti pozicijas su vienintele svarbia Šiaurės Korėjos sąjungininke prieš greitu laiku galintį įvykti viršūnių susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).      

Ilgas kortežas, įskaitant eskorto motociklininkus, paprastai lydinčius valstybių vadovus, išvyko iš Pekino geležinkelio stoties netrukus po to, kai į ją atriedėjo šarvuotas Kim Jong Uno traukinys. Jį sudaro nuo 20 iki 25 vagonų, dauguma kurių yra tamsintais langais. Traukinį stotyje pasitiko palei bėgius išsirikiavę policininkai ir sukarintų pajėgų nariai.      

Apie šį Kim Jong Uno vizitą anksčiau pranešė abi pusės. Jis vyksta pasirodžius informacijai, kad JAV ir Šiaurės Korėjos pareigūnai susitiko Vietname aptarti planuojamo antro Kim Jong Uno ir D. Trumpo viršūnių susitikimo vietos. 

Beje, antradienį Šiaurės Korėjos lyderis mini savo gimtadienį.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas išvyko pirmadienio popietę. Jį lydi žmona Ri Sol Ju (Li Sol Džu) ir aukščiausi valstybės pareigūnai. Pasak agentūros, Kim Jong Unas lankosi Kinijoje šalies prezidento Xi Jinpingo kvietimu.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ išplatino praktiškai analogišką pranešimą.

Prieš Šiaurės Korėjos lyderio traukinio atvykimą Pekino geležinkelio stotyje buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių, stoties rajone patruliavo dešimtys policininkų ir sukarintų pajėgų narių.

Kim Jong Unas turėtų apsistoti vyriausybiniuose svečių namuose „Diaoyutai“ sostinės vakariniame rajone, o su Xi Jinpingu jis susitiks šalia Tiananmenio aikštės esančioje Didžiojoje liaudies salėje, kur posėdžiauja Nacionalinis Liaudies Kongresas.

Per šį vizitą buvo nukrypta nuo anksčiau įprastos praktikos iš anksto neskelbti apie Kim Jong Uno atvykimą. Tai gali liudyti augantį pasitikėjimą tarp Šiaurės Korėjos ir Kinijos, kuri yra svarbiausia Pchenjano prekybos partnerė ir apsauga nuo Vašingtono spaudimo.

Po Kim Jong Uno atėjimo į valdžią 2011 metais tarp šalių nusistovėję šalti santykiai per pastaruosius metus pastebimai pagerėjo, Xi Jinpingui siekiant išlaikyti savo įtaką regione.

Kim Jong Unas į Pekiną atvyko JAV ir Šiaurės Korėjai bandant išspręsti ne vieną dešimtmetį Pchenjano puoselėtų branduolinių ambicijų problemą. 

Pernai Vašingtonas ir Pchenjanas keliskart, regis, buvo priartėję prie karo slenksčio, Šiaurės Korėjai surengus virtinę vis galingesnių ginklų bandymų, leidusių šaliai pavojingai arti priartėti prie savo branduolinio tikslo turėti pajėgumų atėjus metui itin tiksliai smogti į bet kurią JAV žemyninės dalies vietą.  

Galbūt nerimaudamas dėl už ginklų bandymus paskelbtų tarptautinių sankcijų ekonominių padarinių, Kim Jong Unas pernai staiga nusprendė griebtis diplomatijos. Jis net triskart apsilankė Kinijoje, tačiau priešingai įprastai diplomatinei praktikai, Xi Jinpingo atsakomojo vizito nesulaukė.

Tačiau netgi pernai birželį Singapūre surengtos istorinės Kim Jong Uno ir D. Trumpo derybos, kurios buvo pirmasis šių karo priešininkių lyderių susitikimas, branduolinio nusiginklavimo srityje kol kas nepadėjo pasiekti pastebimos pažangos.

Jungtinės Valstijos nori, kad Šiaurės Korėja pateiktų visą informaciją apie savo branduolinius ir raketų objektus, kad būtų galima juose surengti tarptautinių inspekcijų ir vėliau juos likviduoti. Tuo tarpu Pchenjanas reikalauja pirmiausia atšaukti šaliai taikomas tarptautines sankcijas.

D. Trumpas garantavo, kad per kitą viršūnių susitikimą jis su Kim Jong Unu sudarys susitarimą, leisiantį galutinai išspręsti visus branduolinius nesutarimus ir pakeisti dvišalius santykius, kuriuos ne vieną dešimtmetį  temdė abipusis priešiškumas ir nepasitikėjimas.

Tačiau analitikai smarkiai abejoja, kad Šiaurės Korėja lengvai atsisakys savo branduolinio arsenalo, kurį Kim Jong Unas veikiausiai laiko vieninteliu savo režimo išlikimo garantu.

Tikėtina, kad prieš derybas su D. Trumpu Kim Jong Unas bando išsiaiškinti Kinijos požiūrį į sankcijas, taip pat tai, kokių nuolaidų Šiaurės Korėjai teks padaryti, kad užsitikrintų Pekino palaikymą Jungtinėse Tautose. 

Šiaurės Korėja jau ilgiau nei metus nerengia branduolinių ginklų ir raketų bandymų, tikėtina, dėl to, kad jais nepatenkinta Kinija.   

„Lyderiai toliau aptars sankcijų klausimą, kad galėtų aiškiau apibrėžti savo iki šiol gana miglotas ir labiau bendro pobūdžio pozicijas“, – sakė Kinijos liaudies universiteto Tarptautinių studijų fakulteto profesorius Cheng Xiaohe (Čeng Siaohė). 

„Visų sankcijų atšaukimas neįmanomas. Tačiau bus aptarta, kurios sankcijos galėtų būti atšauktos ir koks yra Kinijos ir Šiaurės Korėjos požiūris į tai“, – pridūrė jis. 

D. Trumpas smarkiai spaudžia Kiniją, kad ši palaikytų jo pastangas įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo ginklų programų. Jis užsimena, kad mainais Pekinas galėtų tikėtis geresnių sąlygų sudarant prekybos susitarimą su Vašingtonu.  

Kim Jong Uno vizitas į Pekiną sutampa su JAV ir Kinijos prekybos derybomis Pekine, kuriose ieškoma būdų užbaigti prekybos ginčą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.   

Paklaustas apie šį sutapimą, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį interviu televizijai CNBC sakė: „Kinai mums labai aiškiai pasakė, kad tai yra atskiri klausimai.“

„Tai rodo ir jų elgesys. Mes tai vertiname. Kinija iš tiesų yra gera partnerė mums stengiantis sumažinti Šiaurės Korėjos branduolinių pajėgumų grėsmę pasauliui. Tikiuosi, kad taip bus ir toliau“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS