Kinija piktinasi „neatsakinga ir absurdiška“ D. Trumpo logika | KaunoDiena.lt

KINIJA PIKTINASI „NEATSAKINGA IR ABSURDIŠKA“ D. TRUMPO LOGIKA

  • 2

Kinija ketvirtadienį piktai pašiepė Jungtines Valstijas dėl „neatsakingos ir absurdiškos“ logikos, prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) apkaltinus Pekiną, esą šis komplikuoja Vašingtono santykius su Šiaurės Korėja.

D. Trumpas pakartojo savo poziciją, kad Kinija neprisideda prie pastangų suvaldyti jos Šaltojo karo laikų sąjungininkę. Pirmą kartą jis tai pareiškė, kai atšaukė šią savaitę planuotą valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) kelionę į Šiaurės Korėją. 

„Daug žmonių, kaip ir aš, mano, kad Jungtinės Valstijos užima pirmą vietą pasaulyje pagal tiesos iškraipymą ir neatsakingą bei absurdišką logiką“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čuning) per įprastą spaudos konferenciją.

„Nelengva suprasti tokią logiką“, – pridūrė ji.

Prekybos ginčai su Kinija yra dalies Šiaurės Korėjos problemos veiksnys.

Užuot pažėręs kritikos Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui), D. Trumpas dėl nedaromos pažangos kaltino kitas šalis, nors buvo pranešta, kad Vašingtonas gavo karingo tono laišką iš Pchenjano, dėl kurio buvo nuspręsta atšaukti valstybės sekretoriaus kelionę į Šiaurės Korėją.

„Tikimės, kad JAV, kaip Kinija, gali atlikti teigiamą ir konstruktyvų vaidmenį sprendžiant šį reikalą. Siekdama išspręsti šią problemą, pirmiausia Amerika turėtų pasižiūrėti į save, užuot primesdama kaltę kitiems“, – sakė Hua Chunying.

Prekybos karas

Trečiadienį kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas sakė: „Kalbant apie mūsų santykius su Šiaurės Korėja, Kinija juos gerokai apsunkina“.

„Prekybos ginčai su Kinija yra dalies Šiaurės Korėjos problemos veiksnys“, – kalbėjo prezidentas.

Tačiau D. Trumpas tvirtino, kad jo santykiai su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) yra „puikūs“.  Jis taip pat sakė palaikąs „fantastiškus santykius“ su Kim Jong Unu, su kuriuo birželį buvo susitikęs Singapūre. 

Be to, D. Trumpas pareiškė nesvarstąs galimybės vėl rengti bendras karines pratybas Korėjos pusiasalyje, kurias Pchenjanas laiko „provokacinėmis“. 

Kinija yra vienintelė svarbi Pchenjano sąjungininkė ir pagrindinė tranzito šalis, per kurią prekės pasiekia Šiaurės Korėją. D. Trumpas pabrėžė, kad Kinija, kurią supykdė JAV žingsniai dėl prekybos, nebėra tokia griežta Šiaurės Korėjai, kokia galėtų būti.  

„Žinome, kad Kinija teikia Šiaurės Korėjai didžiulę pagalbą, įskaitant pinigus, kurą, trąšas ir kitokias įvairias prekes. Tai nepadeda!“ – parašė prezidentas trečiadienį vakare socialiniame tinkle „Twitter“.

Dėl karinių pratybų, kurias Vašingtonas suspendavo nusprendęs parodyti „geros valios“ gestą po D. Trumpo susitikimo su Kim Jon Unu, Amerikos lyderis sakė: „Šiuo metu nėra priežasčių leisti didžiules sumas bendroms JAV ir Pietų Korėjos karinėms pratyboms“.

Tačiau prezidentas pridūrė, kad iškilus poreikiui pratybos gali būti atnaujintos. 

Dar antradienį gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) sakė, kad Pentagonas neplanuoja suspenduoti tolimesnių pratybų. Tačiau trečiadienį jis, regis, atsiribojo nuo šių savo žodžių, pareiškęs, kad šiuo klausimu kol kas nepriimta „jokių sprendimų“.

D. Trumpas taip pat pakartojo norįs iš esmės pakeisti prekybos status quo tarp JAV ir Kinijos – dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Prezidentas sakė turėjęs Pekino atžvilgiu užimti griežtą poziciją dėl prekybos, „nes ji iš tiesų nesąžininga mūsų šalies atžvilgiu“. Jis pažėrė kritikos savo pirmtakams, kurie į tai esą nekreipė dėmesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ta

propoganda gali buti or kgb ir mosad ir velniai zino kieno iki ateiviu.....

...

Jei JAV nuteikinėjama prieš Kiniją, reikia atidžiai pasižiūrėt kam tai naudinga, kas tuo metu pats tyliai karines aferas ruošia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS