Kinijos diplomatijos vadovas ragina ES paaiškinti savo santykius su Pekinu | KaunoDiena.lt

KINIJOS DIPLOMATIJOS VADOVAS RAGINA ES PAAIŠKINTI SAVO SANTYKIUS SU PEKINU

  • 6

Europos Sąjunga turi nesvyruoti ir paaiškinti savo strateginius santykius su Pekinu, per susitikimą su bloko diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu) sakė Kinijos aukščiausio rango diplomatas Wang Yi (Vang I).

Jo žodžius šeštadienį citavo Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Vokietija, didžiausia ES ekonomika, ketvirtadienį paskelbė planus naikinti ryšių su Kinija keliamą riziką. Kiti ES lyderiai, nerimaujantys dėl augančių Kinijos ambicijų ir draugiškų santykių su Rusija, taip pat ragina mažiau kliautis Pekinu.

„ES turėtų (...) paaiškinti abiejų šalių strateginės partnerystės padėtį ir stumti į priekį Kinijos ir ES santykius“, – sakė Wang Yi, penktadienį Džakartoje susitikęs su J. Borrelliu Pietryčių Azijos šalių derybų kuluaruose.

„Ji turėtų nesvyruoti, jau nekalbant apie žodžių ir darbų, kuriais laikas atsukamas atgal, skatinimą“, – sakė Wang Yi.

Kai kurios ES šalys narės nenorėtų susipriešinimo ir prekybos karo su Kinija, bet kitos tvirtina, kad atėjo laikas imtis veiksmų bloko ekonominiam saugumui užtikrinti.

Briuselis savo poziciją Kinijos atžvilgiu nori apibrėžti atsižvelgdamas į susirūpinimą dėl per didelės priklausomybės nuo Kinijos ir tuo pačiu siekdamas išlaikyti ryšius su antra pagal dydį pasaulio ekonomika.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sausio mėnesį ES nuostatą dėl Kinijos apibūdino kaip rizikos naikinimą, o ne atsisiejimą, nes ES tebesiekia dirbti ir prekiauti su Pekinu.

„Kinijos ir ES pagrindinių interesų konflikto nėra“, – sakė Wang Yi.

Kalbėdamas apie Ukrainą jis teigė: „Kinija remia subalansuotos, veiksmingos ir tvarios Europos saugumo architektūros sukūrimą.“ Pasak kinų diplomatijos vadovo, Pekinas yra įsipareigojęs skatinti taikos derybas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

newmore

Sugalvos dar vieną ar daugiau covid-19 paleisti. Kad tai kinų mokslininkų darbas, rodo tai, jog visus metus po pandemijos pradžios kinai valė savo laboratorijas, kad tarptautiniai ekspertai suklystų. Ir jie suklydo! Nepasitikiu Kinija, joje autokratinis režimas, juk ir demokratijose visko pasitaiko, o čia despotizmas. Kada uigūrai ir tibetiečiai bus laisvi? Atsakykite sinofilai!

Džiuzepė Verdi

Suprantama, kad Europos ir Kinijos santykiai kliūna, kai Europos "elitas" pradeda kiniečius mokinti apie gėjų ir lezbiečių teises, uguirus ir t. t. Kinija ne Lietuva, kokia tai lezbietė Europos komisarė iš Švedijos nepaaiškins jiems. Greičiau jie paaiškins jai. Iš Afrikos Europa ir Amerika jau išsimušė save ir ten jau nebevyksta eurokomisarai. Dabar sėdžiu fotelyje, vienoje rankoje taurė vyno, kitoje cigaras, žiūriu telika, statau, per kiek laiko Amerika ir Europa išsimuš save iš Azijos. Per artimiausius 20-30 metų, mano statymas.

Siaip

Kinija gali vel savo juokinga siena pasistatyt ir atsitverti nuo viso pasaulio.visam pasauliui ramiau butu.tik preziku is Europos tegu uzsisako nes vietiniai kokybe nepasizymi kitaip nesiveistu kaip tarakonai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS