Kinijos ir JAV derybos dėl prekybos baigėsi be apčiuopiamų rezultatų | KaunoDiena.lt

KINIJOS IR JAV DERYBOS DĖL PREKYBOS BAIGĖSI BE APČIUOPIAMŲ REZULTATŲ

  • 5

Dvi dienas trukusios JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos nedavė apčiuopiamų rezultatų: iš esmės šalys tik susitarė tęsti diskusijas, rašo agentūra „Bloomberg“.

Naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Kinija ir JAV pasiekė susitarimą įvairiais ekonomikos ir prekybos klausimais, tačiau jų nenurodė.

Penktadienį, prieš antrosios derybų dienos pradžią, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas) pareiškė, kad derybos su Kinija „vyksta gerai“. „Xinhua“ derybas pavadino „nuoširdžiomis, veiksmingomis ir konstruktyviomis“ ir pažymėjo, kad šalys pripažino, jog yra tam tikrų ginčytinų klausimų bei reikšmingų nesutarimų.

Agentūrai „Bloomberg“ ir JAV verslo dienraščiui „The Wall Street Journal“ pavyko susipažinti su konfidencialiais dokumentais, iš kurių matyti, kad amerikiečiai Pekino prašė JAV prekybos su Kinija deficitą iki 2020 metų pabaigos, palyginti su 2018 metų lygiu, sumažinti bent 200 mlrd. JAV dolerių, o visoms prekėms taikomus muitus sumažinti iki JAV nustatytų lygių.

2017 metais Kinija tapo didžiausia JAV prekybos prekėmis partnere, aplenkusi Kanadą ir Meksiką. JAV į Kiniją eksportavo prekių už 130,4 mlrd. JAV dolerių, o iš Kinijos importavo prekių už beveik keturis kartus didesnę sumą, todėl buvo užfiksuotas 375,2 mlrd. JAV dolerių prekybos deficitas.

Televizijos kanalas CNBC praneša, kad derybų metu JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris (Robertas Laithaizeris) taip pat norėjo iš Kinijos sulaukti patikinimų, kad Pekinas nenustatys apribojimų JAV žemės ūkio produktams.

JAV ir Kinija yra atsidūrusios ant prekybos karo slenksčio. Ginčas prasidėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) nusprendus nustatyti didelius muitus importuojamam plienui ir aliuminiui, o vėliau ir muitus 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui. Kinija pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) ir nustatė laikinas antidempingo priemones JAV sorgui. Be to, prekybos įmonės „Bunge“ duomenimis, Pekinas nutraukė JAV sojos pupelių pirkimą.

Gairės: JAV, Rusija, derybos, prekyba
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

taip

tik kinu jav dar prisibijo nes daugiau su niekuo nesiskaito nes ji palaiko beveik visa azija ir s. koreja su kuria jav priversta taikytis ir tai gerai......

Kęstas

Kodėl Kinija yra tokia pavojinga? Del nesutvarkomų didelių problemų Vakaruose. "Pirma, tolesnė institucinių investuotojų plėtra turi būti blokuojama, nes dabar tie instituciniai investuotojai superka visas konkuruojančias avialinijas ar kias kompanijas ir verčia jas kelti kainas keleiviams ar kitiems vartotojams. Reikia tuos institucinius investuotojus priversti restruktūrizuotis. Jiems turėtų būti leista turėti ne daugiau kaip vienos bendrovės akcijų vienoje pramonės šakoje arba turėti ne daugiau kaip mažą dalį kiekvienos įmonės, tarkim, 1 proc.

Kęstas

Antra, antimonopolinės institucijos taip pat turėtų stabdyti įmones, kurios naudoja susijungimus, kad būtų galima kontroliuoti darbo rinkas. Vieno miesto žemės ūkio įrangos prekybininkams turėtų būti leidžiama susijungti tik tuo atveju, jei jiems dirbantys mechanikai ir kiti darbuotojai po susijungimo toliau turės keletą įsidarbinimo galimybių. Kai kurie didžiausi pasaulio darbdaviai, pavyzdžiui, "Amazon", "Compass Group" maitinimo paslaugų įmonė ir "Walmart", turi būti išskaidyti į daug mažesnių konkuruojančių darbo rinkoje įmonų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS