Kinų kino kūrėjui gresia 164 mln. dolerių ieškinys dėl vaikų | KaunoDiena.lt

KINŲ KINO KŪRĖJUI GRESIA 164 MLN. DOLERIŲ IEŠKINYS DĖL VAIKŲ

Garsiam Kinijos kino režisieriui Zhang Yimou (Džang Imou) gresia 164 mln. dolerių ieškinys dėl šalies „vieno vaiko“ politikos pažeidimo, penktadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, vėl paskatindama debatus dėl šių prieštaringai vertinamų taisyklių.

Kritikai sako, kad 8-ojo dešimtmečio pabaigoje įvestas Kinijos šeimos planavimo įstatymas, pagal kurį dauguma porų gali turėti tik vieną vaiką, taikomas selektyviai ir kartais brutaliai, o turtingi ir gerų ryšių turintys kinai nesunkiai gali sumokėti baudas už papildomas atžalas.

Tačiau pastarosiomis dienomis kai kurie populiarių Kinijos socialinių tinklų vartotojai nukreipė savo pyktį į pačią politiką, o ne į Zhang Yimou. Kai kas viliasi, kad dėmesys, kurio sulaukė jo atvejis, gali paspartinti šio įstatymo, kurį valdžia pastaruoju metu ėmėsi švelninti, panaikinimą.

Du teisininkai ketvirtadienį iškėlė ieškinį šalies rytuose esančiame Usi mieste, kur gyvenamąją vietą yra deklaravusi Zhang Yimou žmona. Ieškinyje filmų „Pakabink raudoną žibintą“ (Da Hong Denglong Gaogao Gua) ir „Raudonasis gaolianas“ (Hong Gaoliang) kūrėjui prašoma skirti 1 mlrd. juanių (164 mln. dolerių) baudą, pirmajame puslapyje parašė vyriausybinis laikraštis „China Daily“.

„Turtingieji vis drąsiau pažeidžia šeimos planavimo politiką, vien dėl to, kad yra pakankamai turtingi ir gali susimokėti baudą ... Ir jie paima papildomą resursų dalį iš visuomenės“, - sakė vienas tų teisininkų, Jia Fangyi (Dzia Fangi).

„Tai neteisinga neturtingųjų ir tų, kurie griežtai laikosi šios nacionalinės politikos, atžvilgiu“, - priduriama jo pareiškime.

Abu teisininkai reikalauja 500 mln. juanių „kompensacijos už visuomeninius išteklius“ ir dar 500 mln. juanių baudos, pranešė „China Daily“, kuris pridūrė, kad teismas gali ir nepriimti šio ieškinio.

Dėl Zhang Yimou, vieno garsiausių Kinijos kino kūrėjų, 2008 metų Pekino olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijų režisieriaus, jau kelis mėnesius sklandė gandai, kad jis turi iki septynių vaikų, kuriuos pagimdė kelios moterys.

Didėjant spaudimui, įskaitant vieno Nandzingo laikraščio praėjusio mėnesio skelbimą pirmajame puslapyje „Ieškomas“, Zhang Yimou sekmadienį pagaliau paskelbė atsiprašymą savo studijos paskyroje viename socialiniame tinkle.

Jis pripažino, kad turi du sūnus ir dukterį su dabartine žmona ir dar vieną dukterį su buvusia žmona.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS