Kova dėl prezidento posto: E. Macronas ir M. Le Pen susirungs debatuose | KaunoDiena.lt

KOVA DĖL PREZIDENTO POSTO: E. MACRONAS IR M. LE PEN SUSIRUNGS DEBATUOSE

  • 0

Artėjant Prancūzijos prezidento rinkimų antrajam turui kandidatai Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Marine Le Pen (Marin Le Pen) ruošiasi susirungti vieninteliuose televizijos debatuose.

Trečiadienio vakarą pretendentai į prezidento postą dalyvaus ilgiau kaip dvi valandas truksiančiuose debatuose, rengiamuose prieš sekmadienį vyksiantį antrąjį rinkimų ratą.

M.Le Pen rinkimų kampanijos finišo tiesiojoje pademonstravo puikiai suderintą komunikacijos strategiją, įskaitant netikėtą apsilankymą viename fabrike prieš pat ten atvykstant jos priešininkui. Vis dėlto naujausios rinkėjų apklausos rodo, kad proeuropietiškų pažiūrų E.Macronas smarkiai pirmauja prieš kraštutinių dešiniųjų lyderę.

39 metų E.Macronas pastaruoju metu buvo gausiai kritikuojamas žiniasklaidos ir kitų politikų, kad laimėjęs pirmąjį turą jis jau pasakė pergalės kalbą ir vėliau šventė laimėjimą.

Per pirmą rinkimų turą balandžio 23-ąją jis surinko beveik trimis procentais daugiau balsų nei M.Le Pen. Visgi E.Macronui dar teks įtikinti kairiųjų pažiūrų rinkėjus, kad jo liberalios pažiūros neturėtų būti kliūtis atiduoti balsą būtent už jį.

Tuo tarpu M.Le Pen pastarosiomis dienomis šiek tiek sušvelnino savo antieuropietišką retoriką, nes politikė nori išplėsti savo rinkėjų ratą. Manoma, kad per debatus ji vėl pabrėš savo arkliukus – saugumo ir tapatybės temas. Tokiu būdu ji stengiasi pritraukti dešiniųjų pažiūrų rinkėjus, per pirmą rinkimų turą balsavusius už Francois Filloną (Fransua Fijoną).

Buvęs Prancūzijos premjeras F.Fillonas pirmame ture surinko per 20 proc. balsų ir liko trečias. Apklausos rodo, kad bent trečdalis jo šalininkų ateinantį sekmadienį palaikys M.Le Pen.

Abu kandidatai taip pat susikaus dėl kraštutinių kairiųjų lyderio Jeano-Luco Melenchono (Žano Liuko Melanšono) šalininkų balsų. Pastarasis neišsakė paramos nė vienam iš pretendentų į šalies vadovo postą, nes jam nepriimtina nei M.Le Pen „kraštutinė dešinė“, nei buvusio bankininko E.Macrono „kraštutiniai finansai“.

Praėjusią savaitę E.Macronas sakė išgirdęs balsavusiųjų už populistus „pyktį“. M.Le Pen savo ruožtu bandė save pateikti kaip paprastų žmonių kandidatę ir ragino 7 mln. J.-L.Melenchono šalininkų „blokuoti“ jos varžovą centristą.

48 metų M.Le Pen šio vakaro debatuose turėtų likti ištikima savo spalvingam stiliui ir tiesmukai pulti savo priešininką. Na, o E.Macronas sako norintis „kovoti vienas prieš vieną; kovoti dėl esmės ir pademonstruoti, kad jos idėjos yra netikri sprendimai“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje M.Le Pen susiejo E.Macroną su jo politiniu mentoriumi – nepopuliariu prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

„Jei ponas Macronas nesijaučia patogiai, jis dar gali paprašyti, kad Francois Hollande'as ateitų ir palaikytų jį už rankos“, – rašė ji.

Trečiadienio debatai bus pirmieji, kuriuose dalyvaus Nacionalinio fronto kandidatas, išėjęs į antrą prezidento rinkimų turą. 2002-aisiais, kai M.Le Pen tėvas Jean-Marie (Žanas Mari) pateko į antrą rinkimų turą, jo priešininkas Jacques‘as Chiracas (Žakas Širakas) atsisakė dalyvauti debatuose su ultradešiniųjų partijos įkūrėju. Jis aiškino nenorįs prisidėti prie neapykantos ir netolerancijos įtvirtinimo.

Šių metų kampanija vyksta tvyrant nerimui dėl saugumo – Prancūzijoje tebegalioja nepaprastoji padėtis, paskelbta dėl kelių islamo ekstremistų išpuolių.

F.Hollande‘as trečiadienį paragino „būti ypač budriems ir sutelkti visas valstybės priemones, kad prezidento rinkimų antras turas praeitų sklandžiai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS