Kremlius: per V. Putino ir D. Trumpo susitikimą Krymo klausimas nebus svarstomas | KaunoDiena.lt

KREMLIUS: PER V. PUTINO IR D. TRUMPO SUSITIKIMĄ KRYMO KLAUSIMAS NEBUS SVARSTOMAS

  • 1

Krymas yra neatsiejama Rusijos dalis ir prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą tai aiškino savo pašnekovams, todėl šis klausimas nebus aptarinėjamas per vėliau šį mėnesį vyksiantį JAV ir Rusijos viršūnių susitikimą, pirmadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Per pokalbį su žurnalistais D. Peskovui buvo priminta, jog išvakarėse JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) „užsiminė, kad JAV neatmeta galimybės pripažinti Krymą Rusijos dalimi“. D. Peskovo buvo paklausta, su kokiais lūkesčiais Rusija pasitinka viršūnių susitikimą su JAV, taip pat ir Krymo klausimu.

„Rusijos prezidentas ne kartą pareiškė ir aiškino savo pašnekovams, kad darbotvarkėje tokio klausimo kaip Krymas negali būti ir niekada nebus, nes Krymas yra neatsiejama Rusijos dalis. Visi kiti klausimai – tai konsensuso klausimai, klausimai aptarinėti, (klausimai) galimų sąlyčio taškų paieškai“, – sakė D. Peskovas.

JAV ir Rusijos santykiai pasiekė nuo Šaltojo karo neregėtas žemumas dėl Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, jos vaidmens Rytų Ukrainą krečiančiame separatistiniame konflikte, įtariamo politinio kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, taip pat tvyrant nesutarimams dėl konflikto Sirijoje.

Praeitų metų pradžioje į valdžią atėjęs D. Trumpas stengėsi pagerinti ryšius su V. Putinu, nors tarp Maskvos ir Vakarų tvyro didelė įtampa.

Praeitą savaitę D. Trumpas atsisakė atmesti galimybę, jog per liepos 16 dieną planuojamą Helsinkyje surengti susitikimą su V. Putinu galėtų pripažinti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją.

Žurnalistams paklausus, ar jis, kaip kalbama, svarsto galimybę pripažinti Krymą Rusijos dalimi, D. Trumpas atsakė: „Pažiūrėsime“.

Pripažinimas, kad Krymas niekada nebegrįš į Ukrainos rankas, Rusijai būtų didelis laimėjimas, nors jai dėl Krymo aneksijos vis dar taikomos tarptautinės sankcijos. D. Trumpas neseniai nenoriai pritarė JAV prieštankinių raketų siuntimui Ukrainos pajėgoms, tačiau kiti aukšto rango JAV pareigūnai teigia, kad sankcijos Rusijai galios tol, kol Maskva neatsitrauks.

Tačiau D. Trumpas jau kurį laiką remia idėją gerinti santykius su Maskva, ir Vakarų diplomatai jau kurį laiką nuogąstauja, kad Helsinkyje jis gali padaryti didelių nuolaidų.

Vis dėlto D. Peskovas sakė, kad yra daug klausimų, kuriais Maskvos ir Vašingtono pozicijos yra visiškai priešingos.

„Bet dabar matote, kad politinė valia vis dėlto nugalėjo, ir dabar stiprėja supratimas, kad tokių diskutuojamų klausimų egzistavimas neturi būti kliūtis mezgant ir plečiant dvišalį dialogą, šiuo atveju – aukščiausiu lygiu“, – sakė D. Peskovas.

Rusijos prezidentas visuomet pabrėžia, kad jis ir jo šalis yra atviri dialogui ir bendrai kompromisų paieškai, pridūrė D. Peskovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

turbut

kels ? del Aliaskos grazinimo rusimperijai ?.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS