Latvija: I. Rimševičius galės pats paskirti savo laikinąjį pavaduotoją ECB taryboje | KaunoDiena.lt

LATVIJA: I. RIMŠEVIČIUS GALĖS PATS PASKIRTI SAVO LAIKINĄJĮ PAVADUOTOJĄ ECB TARYBOJE

  • 0

Latvijos tyrėjai antradienį pranešė, kad laikinai nušalintas šalies centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius turės teisę pats paskirti savo pavaduotoją Europos centrinio banko (ECB) valdyboje, kol jis yra tiriamas dėl įtarimų kyšininkavimu.

„Tik pats (Ilmaras) galės pasirinkti savo pavaduotoją, - AFP agentūrai sakė prokuratūros atstovė spaudai, pridurdama, kad toks sprendimas buvo priimtas dar praėjusią savaitę. - Labai mažai tikėtina, kad ši kyšininkavimo byla bus nagrinėjama šiais metais“.

Ilgametis Latvijos centinio banko vadovas I. Rimševičius buvo apkaltintas paėmęs pusės milijono eurų kyšį. Tokius kaltinimus banko vadovas kategoriškai neigia. I. Rimševičius atsisakė atsistatydinti, tačiau buvo laikinai nušalintas nuo einamų pareigų Latvijos centriniame banke ir ECB valdyboje. Pirmieji įtarimai dėl galimo kyšininkavimo jam buvo pateikti vasarį.

Nuo kovo mėnesio jo pavaduotoja Zoja Razmusa pakeitė jį ECB posėdžiuose, bet neaišku, ar I. Rimševičius pasirinks būtent ją savo laikina pavaduotoja.

Tyrėjai birželį pranešė, kad du neįvardinti banko „Trasta Komercbanka“ akcininkai tvirtino, esą I. Rimševičius reikalavo kyšio mainais už pagalbą sprendžiant banko problemas. Mėgindamas įvykdyti kapitalo pakankamumo reikalavimus, bankas susidūrė su sunkumais, ir banko atstovai pabandė išspręsti problemas kyšiais. Vis dėlto 2016 metais bankas buvo uždarytas dėl pažeidimų, susijusių su pinigų plovimu ir klastojimu. Vasarį buvo taip pat sulaikytas ir su byla siejamas verslininkas Maris Martinsonas, jis apkaltintas tarpininkavimu.

Tyrėjai tvirtina, kad I. Rimševičius reikalavo 500 000 eurų, kad įtikintų Latvijos Finansų ir kapitalo rinkos priežiūros komisiją (FCMC) užmerkti akis į įtarimus dėl „Trasta Komercbanka“ veiklos. I. Rimševičiui ir M. Martinsonui, jeigu šie bus pripažinti kaltais, gresia vienuolika metų kalėti.

Latvija stengiasi reformuoti savo bankų sektorių, kurį neseniai sudrebino visa virtinė skandalų, susijusių su korupcija ir pinigų plovimu. Kaip jau skelbta, vasarį Jungtinių Valstijų Iždo departamentas trečią didžiausią Latvijos komercinį banką ABLV apkaltino pinigų plovimu Rusijos klientams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS