Latvijoje – baudžiamoji atsakomybė už dalyvavimą ginkluotame konflikte užsienyje | KaunoDiena.lt

LATVIJOJE – BAUDŽIAMOJI ATSAKOMYBĖ UŽ DALYVAVIMĄ GINKLUOTAME KONFLIKTE UŽSIENYJE

  • 2

Latvijos Seimas ketvirtadienį skubos tvarka per trečiąjį nagrinėjimą priėmė Baudžiamosios teisės pataisas, numatančias baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą dalyvavimą ginkluotuose konfliktuose užsienyje, ginkluotų konfliktų finansavimą, o taip pat asmenų verbavimą, mokymą ir siuntimą dalyvauti tokiuose konfliktuose.

Už pataisas balsavo 66 parlamentarai iš 100 Seimo narių, 18 opozicinės partijos „Santarvė“ narių susilaikė.

Nusikalstamu dalyvavimu ginkluotame konflikte yra laikomas aktyvus dalyvavimas ginkluotame konflikte už Latvijos ribų prieš užsienio šalių teritorinį vientisumą arba politinę nepriklausomybę, arba kitais būdais prieštarauja tarptautinei teisei.

Už tokius veiksmus numatoma laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė, o po jos – lygtinis paleidimas iki trejų metų. Tokia pati bausmė numatoma ir už ginkluoto konflikto finansavimą.

Šis įstatymo straipsnis gali būti taikomas ir tais atvejais, kai pats asmuo yra ne konflikto zonoje, tačiau jo veiką galima laikyti aktyviu dalyvavimu ginkluotame konflikte.

Pasak įstatymo pataisų autorių, kol kas Latvija neturi teisinių svertų, galinčių suvaržyti ginkluotuose konfliktuose už Latvijos ribų dalyvaujančių asmenų judėjimo laisvę ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Įstatymo pataisos įsigalios kitą dieną po jų paskelbimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Baisus pūkis

Pyzdiec, visi leišiai, kariaujantys afganistane, bus patupdyti

soldiers of fortune

Kas yra neteisetas dalyvavimas ginkluotame konflikte uzsienyje? Kai karys pasiraso kontrakta, viskas juridiskai teiseta. Pavyzdys - uzsienieciu legionas Prancuzijoje. Kontrakta jis gali pasirasyti su amerikieciu ar rusu pestininkais, tai neturi jokios reiksmes. Latviai turbut nera girdeje apie "soldiers of fortune", kurie kariauja uz pinigus ir tai viskas teiseta. Gal latviai turejo omeny tuos kurie savanoriskai, be jokiu sutarciu, dalyvauja kariniuose konfliktuose? Juos as irgi ivardinciau kaip banditus, nesvarbu kieno jie puseje. Jeigu paemei ginkla i rankas, turi tureti kazkurios kariaujancios puses kareivio statusa kad viskas butu teiseta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS