Latvijoje moksleiviams gali būti uždrausta laikyti egzaminus rusų kalba | KaunoDiena.lt

LATVIJOJE MOKSLEIVIAMS GALI BŪTI UŽDRAUSTA LAIKYTI EGZAMINUS RUSŲ KALBA

  • 9

Latvijoje moksleiviams gali būti uždrausta pasirinkti kalbą, kuria jie laiko egzaminus; egzaminai būtų laikomi tik latvių kalba, rodo Švietimo ir mokslo ministerijos parengtos centralizuotų egzaminų taisyklių pataisos.

Pagal dabar galiojančias taisykles moksleiviai, besimokantys pagal nacionalinių mažumų programas, turi teisę pasirinkti kalbą, kuria laikys centralizuotus egzaminus: latvių arba rusų. Egzaminų medžiaga rengiama latvių kalba, o darbo atlikimo kalbą pasirenka pats moksleivis.

Atsižvelgdama į stiprėjančią tendenciją, kai nacionalinių mažumų mokyklų moksleiviai egzaminams laikyti renkasi latvių kalbą, ministerija siūlo nustatyti, kad vidurinio mokslo egzaminai laikomi latvių kalba.

Taip pat planuojama įtraukti papildomą taisyklę, kad egzaminai vyksta latvių kalba, išskyrus kitų kalbų mokymo atvejį.

Valstybinės švietimo kokybės tarnybos atstovai, dalyvavę egzaminuose kaip stebėtojai, konstatavo, kad virtinėje nacionalinių mažumų mokyklų egzaminai vyksta nacionalinės mažumos kalba, o tai prieštarauja valstybinės kalbos įstatymo nuostatai, kad renginiai valstybinėse ir municipalinėse įstaigose turi vykti valstybine kalba.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

> tiesa

Nėra tokio supratimo, kaip "rusakalbiai", o yra tik nenorintys mokytis valstybinės kalbos.

LDK777

Super! Ne rusofašitų hitlerjugendui!!!!

Arvys

taip ir turetu buti, prie ko cia rusu kalba egzaminai salyje kur valstybine kalba yra latviu , o rusu neturi jokios teises. Per daug tie ruskiai nori.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS